Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων από τις παραιτήσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αλυσίδα αντιδράσεων και αέναους κύκλους συζητήσεων έχουν προκαλέσει στους κόλπους του ΟΗΕ οι παραιτήσεις του επικεφαλής του ανθρωπιστικού Προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» Χανς φον Σπόνεκ και της επικεφαλής του Προγράμματος Επισιτισμού στο Ιράκ, Γιούτα Μπούργκαρτ. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η δημοσιοποίηση ανακοίνωσης της ανθρωπιστικής οργάνωσης UNICEF, η οποία υιοθετεί τις απόψει,ς που εξέφρασαν οι δύο παραιτηθέντες. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον βασανιζόμενο ιρακινό λαό.

«Μεγάλο μέρος της ευθύνης της αποτυχίας του ανθρωπιστικού προγράμματος φέρει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ» δήλωσε, χθες, ο Ιρακινός αντιπρόεδροι Ταρέκ Αζίζ, καλώντας τον Κόφι Ανάν να δώσει, επιτέλους, σημασία στις ενστάσεις και παρατηρήσεις των ίδιων των αξιωματούχων του, «αντί να τους οδηγεί σε παραίτηση κάθε φορά που δεν υποκύπτουν στις επιθυμίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας». Ο Ταρέκ Αζίζ επανέλαβε ότι το ανθρωπιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ παρουσιάζει σοβαρότατες δυσλειτουργίες και κατά συνέπεια δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να καλύψει τις ανάγκες του ιρακινού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένος στις παρατηρήσεις του εμφανίστηκε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μωχάμεντ Μεχντί Σάλεχ, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα», η Βαγδάτη είχε την ευκαιρία να πουλήσει πετρέλαιο αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ως «αντάλλαγμα» έλαβε τρόφιμα και φάρμακα αξίας, μόλις, 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Σάλεχ προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση δε βελτιωθεί πραγματικά και η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ δεν επιτρέψει την εκτέλεση πετρελαϊκών συμφωνιών ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία έχουν «παγώσει», τότε το Ιράκ θα μειώσει τεχνητά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και κατά συνέπεια και τους ρυθμούς εξαγωγής του προϊόντος.

Καταπέλτης η UNICEF

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με αφορμή την παραίτηση των Χανς φον Σπόνεκ και της Γιούτα Μπούγκαρτ. Μετά τη Γαλλία, και η Μόσχα και το Πεκίνο υπεράσπισαν τους δύο παραιτηθέντες αξιωματούχους, τονίζοντας ότι μετέφεραν την τραγική αλήθεια για την κατάσταση, που επικρατεί στο Ιράκ, ενώ παράλληλα εξέφρασαν τη συναίνεσή τους στην πρόταση των δύο αξιωματούχων να διαχωριστεί το ανθρωπιστικό Πρόγραμμα από το πρόγραμμα Επιθεώρησης του ιρακινού οπλοστασίου. Από την πλευρά της, η UNICEF, με επίσημη ανακοίνωσή της επανέλαβε, χθες, ότι «το Πρόγραμμα "Πετρέλαιο για Τρόφιμα" του ΟΗΕ δεν έχει επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στην τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ιρακινός λαός εξαιτίας των κυρώσεων», ενώ συμπληρώνει ότι «ακόμη και αν το Πρόγραμμα δεν παρουσίαζε καμία δυσλειτουργία στην εφαρμογή του πάλι δε θα κάλυπτε τις τεράστιες ανάγκες των 22 εκατομμυρίων Ιρακινών».

Αντιδράσεις, όμως, υπάρχουν και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολίτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, κατηγορώντας την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράκ ως «άδικη, απάνθρωπη», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι όσον αφορά τα παιδιά στο Ιράκ, η αμερικανική τακτική «αγγίζει τα όρια της κακοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ