Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους κάνουμε ανίσχυρους!

Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, διάφοροι παπαγαλίζουν με απόλυτη ακρίβεια, φράσεις όπως «η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση για τη μετα - ΟΝΕ εποχή», ή, «η κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τη μετα - ΟΝΕ εποχή πρέπει να έχει νωπή τη λαϊκή εντολή», δεν αποκαλύπτει μόνο πως υπάρχει ένα «σκονάκι» που παπαγαλίζεται. Ούτε μόνο την ανάγκη κάθε προπαγανδιστικής μηχανής να συγκεντρώνει τα βέλη της σε ένα - δύο κεντρικά ζητήματα για να μπορέσει να τα επιβάλει στις συνειδήσεις ως το απαραίτητο «γενικό καλό».

Πριν απ' όλα αυτή η επιμονή δηλώνει έναν τρόμο, αλλά και επισημαίνει έναν κίνδυνο. Αποκαλύπτει: τον τρόμο της άρχουσας τάξης μπροστά στην πιθανότητα να δημιουργούνται δυνατά εμπόδια στη συνέχεια εφαρμογής της σημερινής πολιτικής. Γι' αυτό μιλάνε για το καλό της «χώρας» ενώ εννοούν ως «καλό» μόνο το συμφέρον της αστικής τάξης την οποία ταυτίζουν με τη χώρα. Επισημαίνει: τον κίνδυνο «να μας πάρουν χαμπάρι τα αιώνια θύματα και να βάλουν φρένο σ' αυτή την πορεία». Γι' αυτό ζητούν «νωπή λαϊκή εντολή» ώστε να λένε μετά «μάς ψηφίσατε για να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα». Ενα πρόγραμμα που ποτέ δεν παρουσίασαν την ουσία και το περιεχόμενό του ανοιχτά και ξεκάθαρα στο λαό ώστε, τουλάχιστον, να ξέρει τι τον περιμένει την επόμενη μέρα.

Ηστιγμή που εκφράζεται αυτή η μεθόδευση είναι κρίσιμη. Είναι η ώρα που τα λαϊκά στρώματα καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολογεί πως η ένταξη στην ΟΝΕ «εγκαινιάζει μια νέα εποχή». Ο ίδιος, βέβαια, δεν μπαίνει στον κόπο να αναλύσει στο λαό τι σημαίνει αυτό το «νέα εποχή». Η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί τα λαϊκά στρώματα καλούνται από την κυβέρνηση να ξεχάσουν την πραγματικότητα που ζουν και να ταυτιστούν με αυτό που οι μηχανισμοί προπαγάνδας εμφανίζουν ως «γενικό καλό», δηλαδή, την ΟΝΕ. Στο ερώτημα πώς έστω αυτό το «γενικό καλό» θα διασφαλιστεί, απαντούν, ως να είναι αυτονόητο το περιεχόμενο της πολιτικής, με τη φράση «ισχυρή κυβέρνηση». Ισχυρή για ποιον; Σ' αυτό δεν απαντούν.

Ομως το ερώτημα του εργάτη είναι συγκεκριμένο: Είμαι 55 χρόνων και έχω 23 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία. Να βγω τώρα που κατοχυρώνω δικαίωμα στη σύνταξη ή μετά τις εκλογές θα μου πουν, πως μόνο αν πάω στα 65 θα μπορώ να βγω στη σύνταξη; Σ' αυτό το ερώτημα δε δίνουν απάντηση. Το ερώτημα του νεολαίου είναι επίσης συγκεκριμένο: Να σπουδάσω με βάση τις κλίσεις μου ή με βάση κάποιες ανάγκες που κανείς δε μου λέει από σήμερα, ποιες θα είναι αύριο; Του αγρότη το ίδιο: Να φυτέψω μπαμπάκι ή θα μου πείτε μετά πως έπρεπε να μάθω πριν ότι πρέπει να φυτέψω μπρόκολα; Σ' αυτά δεν απαντά το γενικό «μετα - ΟΝΕ εποχή».

Το «διά ταύτα» της υπόθεσης είναι πως ζητούν «ισχυρή κυβέρνηση» για την επόμενη μέρα γιατί ό,τι σχεδιάζουν μόνο με «φωτιά και τσεκούρι» μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτός, όμως, ακριβώς είναι ο λόγος που η κυβέρνηση της επόμενης μέρας πρέπει να είναι εξαιρετικά ανίσχυρη. Το μόνο ισχυρό την επομένη των εκλογών πρέπει να είναι το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Και πριν απ' όλα η φωνή της συνείδησης της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ