Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με πλοίο - σκυλοπνίχτη!

Αρθρο του πρωθυπουργού, με τίτλο: «Η οικονομία δεν μπορεί να ανατεθεί σε αυτόματο πιλότο», δημοσίευσε η χτεσινή «Ελευθεροτυπία». Αντικείμενό του, η μετα-ΟΝΕ εποχή, το νέο περιβάλλον, οι προκλήσεις, η οικονομική σταθερότητα, η αναπτυξιακή διαδικασία, οι νέες ευκαιρίες, αλλά και οι μάχες που πρέπει να δώσουμε με έμφαση κλπ., κλπ.

Οσο και αν ψάξαμε πίσω και κάτω από τις ψυχρές, ηχηρές φράσεις, δεν μπορέσαμε να βρούμε μια κουβέντα, κάτι που να αναφέρεται στους εργαζόμενους αυτής της χώρας, στα προβλήματα, στις ανάγκες τους, στη θέση τους σ' αυτό το νέο περιβάλλον! Ο ελληνικός λαός αναφέρεται μόνο σε μια περίπτωση, εκεί που ο πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα του ότι θα εμπιστευτεί στον ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ «και το νέο αυτό στοίχημα»!

«Το πλοίο της Ελλάδας - καταλήγει - πρέπει στα τέλη της επόμενης τετραετίας να έχει εκτελέσει το δρομολόγιό του με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία»...

Κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου καλούσε το λαό να κάνει θυσίες για «να μη χάσει το τρένο»... Τώρα ο μηχανοδηγός αναβαθμίστηκε σε... καπετάνιο και το δρομολόγιο προς τη σύγχρονη βαρβαρότητα γίνεται με πλοίο - σκυλοπνίχτη, ώστε να στείλουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στο βυθό ό,τι απόμεινε από δικαιώματα και κατακτήσεις του πληρώματος. Μόνο που τα πληρώματα καμιά φορά στασιάζουν, κύριε Σημίτη, όσο σκληρός και αν είναι ο νόμος του καραβιού!

Το «φούμο» τούς αξίζει

Αυτό πια ξεπερνάει κάθε όριο κοροϊδίας. Ο λόγος για τους 1.851 επιλαχόντες από τον πανελλήνιο διαγωνισμό... του 1995, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια αγώνες και αφού προηγήθηκε δικαίωση από τα δικαστήρια, διορίζονται επιτέλους στο δημόσιο. Ομως η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να ψηφοθηρήσει ασύστολα και σε αυτό το θέμα. Αντί να ζητήσει συγνώμη για την πενταετή ταλαιπωρία τόσων νέων και ανέργων και να τους - έχει ήδη - διορίσει, τους καλεί να υποβάλουν τις αιτήσεις πριν τις εκλογές, αλλά θα διοριστούν μετά τις εκλογές! Πιστεύουν, άραγε, ότι μπορούν να τους κρατήσουν υπό πολιτική ομηρία; Λίγο δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τι έχουν τραβήξει άδικα αυτοί οι άνθρωποι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δικαιολογημένο, λοιπόν, το «φούμο» που θα τους ρίξουν.

Σκόπιμη εγκληματική επιλογή

Δε διαθέτουν τελικά ούτε σταγόνα από ντροπή! Μόνο έτσι μπορεί να σχολιαστεί η προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, με αντικείμενο το μέγα θέμα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλισης στους εργασιακούς χώρους.

Εδώ μιλάμε για την πλήρη διάλυση. Εδώ μιλάμε για ένα σκόπιμο χάος, που στην πράξη σημαίνει απλά ότι: Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας στην πράξη είναι ανύπαρκτες! Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας καταργήθηκαν και τυπικά σε περιοχές που συγκεντρώνουν την πιο βαριά βιομηχανία! Οι έλεγχοι είναι κάτι που μόνο με ανέκδοτο ισοδυναμεί. Το νέο σώμα που δημιουργήθηκε μετά την επαναφορά των Επιθεωρήσεων στο υπουργείο Εργασίας - το ΣΕΠΕ - είναι ουσιαστικά ένας ανύπαρκτος θεσμός, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα; Κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, τεράστια εξάπλωση της «μαύρης» εργασίας (σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος!), πλήρης υποχώρηση στα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας, όργιο παραβιάσεων των συλλογικών συμβάσεων και γενικά της εργατικής νομοθεσίας...

Ολα αυτά δεν είναι μια απλή παράλειψη. Είναι μια σκόπιμη εγκληματική επιλογή, που πάει «πακέτο» με όλες τις μεσαιωνικές αναδιαρθρώσεις που οδηγούν στην πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Περιοδεύων «θίασος» στα Τρίκαλα

Περιοδεύων κυβερνητικός «θίασος» έφτασε, προχτές, στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Στον «θίασο» συμμετείχαν τέσσερις υφυπουργοί της κυβέρνησης - Χρ. Βερελής του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, Ν. Σαλαγιάννης Μεταφορών, Φ. Ιωαννίδης Εργασίας, Γ. Ζαφειρόπουλος Κοινωνικών Ασφαλίσεων - και έξι γενικοί γραμματείς - Π. Βασιλείου του υπουργείου Εσωτερικών, Δ. Ευσταθιάδης Δημοσίας Τάξεως, Γ. Ανδρεόπουλος Δικαιοσύνης, Ιωάννα Πανοπούλου Υγείας, Π. Σηφάκης Νέας Γενιάς, Ιωαν. Κουσουλάκης Λογιστηρίου του Κράτους.

Απαντες έδωσαν προεκλογικές «παραστάσεις» και, σε ρόλο Μαυρογιαλούρου, υποσχέθηκαν τα πάντα στους Τρικαλινούς. Από τη δημοπράτηση των νέων φυλακών τον Απρίλη - άντε, πάλι θα δούμε τον Ευάγγελο να κόβει την κορδέλα κι έπειτα να χορεύει στο «πολιτιστικό κέντρο» - τη δημιουργία του Οδικού Αξονα Ε65, τον εξοπλισμό της Αστυνομίας και την επέκταση της Πυροσβεστικής, μέχρι τη μεταφορά του πολιτισμού του Αιγαίου στον κάμπο, όπως υποσχέθηκε ο ΓΓ Νέας Γενιάς, αφού δεν μπορεί να μεταφερθεί... θάλασσα στα Τρίκαλα.

Γιατί όλος αυτός ο κυβερνητικός «θίασος» πήρε τα βουνά και τα λαγκάδια κι έφτασε στα Τρίκαλα; Ψήφους ψάχνει και, μάλιστα, σε μια περιοχή «άγονη» για το ΠΑΣΟΚ, όπου έπαθε μεγάλη «νίλα» στις ευρωεκλογές, ιδιαίτερα από τον αγροτικό κόσμο του νομού κι αναμένεται να πάθει μεγαλύτερη στις εκλογές του Απρίλη.

Εκσυγχρονίστηκε κι ο ... νάνος

Ευτυχείς και χαρούμενοι οι Τρικαλινοί για το αμέριστο ενδιαφέρον της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζονται να ψηφίσουν μαζικά τον Χρ. Μαγκούφη. Αυτόν, ντε, που είχε αποκαλέσει δημοσίως «πολιτικό νάνο» τον Κ. Σημίτη, όταν εκλέχτηκε πρωθυπουργός, από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Τώρα, όμως, τον αποκαλεί «γίγαντα» - βλέπετε «εκσυγχρονίστηκε» κι αυτός - με αποτέλεσμα να δέχεται τα «πειράγματα» πολλών. Να, όπως του Χρ. Βερελή, που φωτογραφιζόμενος μαζί του κι απαντώντας στην υπενθύμιση ότι και οι δυο είχαν καθηγητή τον Κ. Σημίτη, του είπε: «Ναι, τον γίγαντα Σημίτη». Το ίδιο πείραγμα δέχτηκε και σε εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού σταθμού - όπου παίρνοντας αφορμή από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ζήτησε από τους Τρικαλινούς να συνάψουν «πολιτικό γάμο» μαζί του - από τον συνυποψήφιό του, Κ. Διβάνη, ο οποίος δήλωσε, με νόημα: «Καλώ τους Τρικαλινούς να ψηφίσουν τον γίγαντα Σημίτη».

Ρουσφετομαχίες...

Και μπορεί ο Χρ. Μαγκούφης να βρίσκεται στα «πάνω» του, αλλά ένας άλλος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα, ο νυν βουλευτής Χρ. Οικονόμου, δεν «πάει καλά». Νιώθει πολύ ριγμένος - γι' αυτό, μάλλον και δε συνόδεψε τον κυβερνητικό «θίασο» - καθώς δεν του δίνεται η ευκαιρία να κάνει το ρουσφετάκι του.

Τι είπατε; Δε γίνονται ρουσφέτια, διότι η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη καταργεί, με το νόμο Πεπονή, τις πελατειακές σχέσεις; Εδώ γελάνε! Οχι μόνο γίνονται και παραγίνονται, αλλά, ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο, οι βουλευτάδες και οι πολιτικάντηδες του ΠΑΣΟΚ, «σκοτώνονται» και μεταξύ τους να βρουν κάποια «τρύπα» για να «χώσουν» μέσα κάποιον «πελάτη» τους, ώστε να εξασφαλίσουν την ψήφο του. Κι όσοι δεν τα καταφέρνουν, γιατί κάποιος άλλος πολιτικός, πιο «κολλητός» στην εξουσία της «Σημιτικής κομπανίας», τους πρόλαβε, διαμαρτύρονται προς την κυβέρνηση, για την «αδικία» σε βάρος τους.

Αυτό ακριβώς έκανε και ο Χρήστος Οικονόμου, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, στην οποία καταγγέλλει, με οργή και αγανάκτηση, πως άλλοι πολιτικοί και μάλιστα από διπλανό νομό, διόρισαν κάποιους στο Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων (ΤΑΕ) και στο ΤΕΒΕ Τρικάλων. «Ετσι παραγκωνίζεται το ΠΑΣΟΚ στο νομό Τρικάλων», τονίζει ο βουλευτής. Και «δικαίως» διαμαρτύρεται, βλέποντας «ξένους» να μπαίνουν στα «χωράφια» του και να «του παίρνουν το μεζέ από το στόμα». Αφήστε, δηλαδή, που κινδυνεύει και από τον «γίγαντα» Μαγκούφη....

Αποκαλυπτικός...

Πιο σαφές έκανε εκείνο το γνωστό σλόγκαν της ΝΔ «εμείς μπορούμε καλύτερα» ο Κ. Καραμανλής κατά την προχτεσινοβραδινή συνέντευξή του στον Θ. Ρουσόπουλο. Το ΠΑΣΟΚ - είπε - ακολουθεί μεν τη δική μας πολιτική, αλλά δεν την πιστεύει και τόσο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί στη λήψη αναγκαίων μέτρων, να κάνει δυόμισι χρόνια να ιδιωτικοποιήσει την Ιονική Τράπεζα και να αλλοιώνει τα μέτρα που παίρνει στην πορεία..! Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα που ανέφερε: Η Ιρλανδία -είπε - έχει κάνει ένα οικονομικό θαύμα, γιατί έφτιαξε ένα φορολογικό σύστημα, που τη μετέτρεψε σε επενδυτικό παράδεισο για τους επιχειρηματίες..!

Υπερβολικός μεν σε ό,τι αφορά την... κριτική προς την κυβέρνηση Σημίτη, αποκαλυπτικός δε για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, ο Κ. Καραμανλής.

Εξάλλου, το «ποιος μπορεί καλύτερα» να εγγυάται σήμερα τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, η πιο κατάλληλη να το κρίνει είναι η ίδια η ολιγαρχία και αυτή έχει αποφανθεί. Οσο για το λαό, το τελευταίο που έχει να κάνει στις επικείμενες εκλογές είναι να επιλέξει μεταξύ... καλών και... καλύτερων νεκροθαφτών των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του.

«Σόου» ψευτιάς

«Σόου» ο «πράσινος»

ζογκλέρ

δίνει μπροστά

στα πλήθη,

τα υπνωτίζει

με ψευτιές

και κάποιους,

ναι, τους πείθει

ότι η «ζώνη»

...λύνεται

κι οδεύει

προς τη λήθη!

«Σόου» παρόμοιο

και ο «μπλε»

πιο κει

παρουσιάζει

κι από το καπέλο του

...λαγούς

με πετραχήλια

βγάζει,

με άλλα κόλπα

το λαό

κι αυτός

«παραμυθιάζει»!


Ο οίστρος

Εικονική πραγματικότητα

ΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μας στερήσουν αυτή τη χαρά, μόνο και μόνο επειδή έρχονται εκλογές; Για την παρουσίαση των μεγάλων έργων με διαφημίσεις χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά κονδύλια μιλάμε, των οποίων φαίνεται πως η προβολή σταματά.

Απαράδεκτο. Δε θα βλέπουμε, δηλαδή, την Ελλάδα, με δρόμους μεγάλους, με κόμβους, με εργοστάσια, με Εγνατία Οδό και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε σε δημιουργίες animation; Δε θα βλέπουμε το Ρίο - Αντίρριο με τη μεγάλη και περήφανη γέφυρά του, όπου περνάς απέναντι σε 3 λεπτά;

Οχι τίποτε άλλο δηλαδή, μα, αν δεν τα δούμε σε τηλεοπτικές δημιουργίες ΠΑΣΟΚικής ...επιστημονικής φαντασίας αυτά τα πράγματα, πού θα τα δούμε; Διότι, όπως καταλαβαίνετε, αν περιμένουμε να τα δούμε στην πραγματικότητα, σωθήκαμε...

Συνιστούμε, όμως, στον αρμόδιο υπουργό κ. Λαλιώτη, αφού, τέλος πάντων, οι άθλιες αυτές προεκλογικές διατάξεις δεν του επιτρέπουν να προβάλει το έργο του (αυτό που ΘΑ γίνει), να μαζέψει όλα τα διαφημιστικά σποτ και να φτιάξει μια ταινία δυο ωρών.

Υστερα, να την προβάλει στο επόμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Σημίτης ο Εξωγήινος» ή «Στενές Επαφές 3ου ΚΠΣ». Πού ξέρει, μπορεί να πάρει και Οσκαρ ...πρωτοτύπου σεναρίου!

ΕΝΤΑΞΕΙ, εντάξει. Την ιδιωτική ζωή του Κόκοτα, του Μαζωνάκη και του Φιλήμονα, να μην τη θίξουμε, διότι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως όλος ο κόσμος. Πλην, όμως, τη δική μας ιδιωτική ζωή, γιατί να μας τη θίγουν με τα δελτία των 8.30, που μπαίνουν στα σπίτια μας; Κι εμείς άνθρωποι είμαστε, ξέρετε, κι έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Υπάρχει λόγος να τα υποστούμε όλα αυτά;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ