Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παραίτηση Σόιμπλε

O B.Σοιμπλε καθώς εισερχεται στο Γερμανικό κοινοβούλιο

Associated Press

O B.Σοιμπλε καθώς εισερχεται στο Γερμανικό κοινοβούλιο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) βρίσκεται στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της. Υπήρξαν στο παρελθόν δίχως προηγούμενο παραβιάσεις των νόμων χρηματοδότησης του κόμματος και των αρχών διαφάνειας και εσωκομματικής δημοκρατίας. Το να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα ήταν και είναι επώδυνο για το κόμμα, τα μέλη του και τους υποστηρικτές του. Αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική οδός, εκτός από αυτό το μονοπάτι για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης και της οικοδόμησης νέας αξιοπιστίας». Παραδεχόμενος τα προφανή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρχηγός και πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης ανακοίνωσε, με αυτά τα λόγια χθες, την παραίτησή του, σε μια προσπάθεια να διασώσει τα τελευταία προσχήματα προ των διαστάσεων χιονοστιβάδας που έχουν προσλάβει για την CDU τα σκάνδαλα χρηματοδότησης από «σκοτεινά κέντρα», μεταξύ άλλων και εμπόρους όπλων.

Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε να προσφέρει τον εαυτό του θυσία στο βωμό της διατήρησης της συνοχής της Χριστιανοδημοκρατίας και της παραμονής της σε «κεντρικό ρόλο» του γερμανικού πολιτικού σκηνικού: «Η κρίση στην CDU δεν πρέπει να γίνει κρίση της δημοκρατίας μας. Γι' αυτό είναι υψίστης σημασίας η CDU να παραμείνει μια ισχυρή δύναμη ολοκλήρωσης στο πολιτικό κέντρο. Αυτός ο στόχος πρέπει να τεθεί υπεράνω όλων των άλλων», ανέφερε στην ανακοίνωση της παραίτησής του.

Δεν παρέλειψε να δώσει έναν τόνο αυτοθυσίας στην ανακοίνωση της κίνησής του: «Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι χωρίς μια εμφανή νέα αρχή, με νέους ανθρώπους, η CDU δεν μπορεί να ελευθερωθεί από τη μέγκενη της κρίσης. Για να εκκινήσω και να καταστήσω εφικτή αυτή τη νέα αρχή, πρότεινα χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας τώρα και όχι στα τέλη Μαΐου. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσω αυτή τη νέα αρχή είναι να παραιτηθώ από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Περαιτέρω βήματα θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, την Παρασκευή».

Ο Σόιμπλε έκανε σαφές ότι, φυσικά, δε θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις θέσεις του αρχηγού και προέδρου της CDU στο συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο. «Κάλεσα την προεδρία της CDU να συναντηθεί στο Βερολίνο αύριο (Πέμπτη), για να συζητήσει το πώς θα συνεχίσει ως το συνέδριο του κόμματος και να κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες».

Λογικά, νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας θα εκλεγεί έως την επόμενη Τρίτη.

Υπέκυψε στις πιέσεις

Ο Σόιμπλε, απερχόμενος ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατίας και πρώην «πρωτοπαλίκαρο» του Χέλμουτ Κολ, υπέστη δεινή πίεση από το εσωτερικό του κόμματος, για να υποβάλει παραίτηση, στην οποία έως χθες αντιστεκόταν σθεναρά. Παρά την «ταπείνωση» του πολιτικού του μέντορα, Χέλμουτ Κολ, ο Σόιμπλε διατηρούσε ελπίδες ότι θα παρέμενε στην ηγεσία. Ωστόσο, η πίεση έφθασε στη λογική αποκορύφωσή της χθες, καθώς ο Μπέρχαρντ Βόγκελ, «δελφίνος» της ηγεσίας και ηγέτης του κρατιδίου της Θουριγγίας, ανακοίνωσε πως ο Σόιμπλε θα παραιτούνταν πριν υπάρξει η σχετική ανακοίνωση. Ο Βόγκελ, σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, προβάλλει ως ο ισχυρότερος υποψήφιος για τη διαδοχή.

Ο «καταλύτης» της παραίτησης Σόιμπλε φαίνεται πως υπήρξε η «τιμωρία» της CDU, η οποία καλείται να πληρώσει στο γερμανικό κράτος πρόστιμα ύψους 40 εκατομμυρίων μάρκων λόγω της άρνησής της να δηλώσει τις πηγές χρηματοδότησής της. Η ηγεσία CDU έχει δηλώσει φυσικά ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, ωστόσο είναι απίθανο να επιτύχει.

Η παραδοχή του Κολ ότι δέχτηκε 2 εκατ. μάρκα από παράνομες χρηματοδοτήσεις και οι αποκαλύψεις της ύπαρξης ενός δικτύου «μυστικών λογαριασμών» σε ελβετικές τράπεζες με πάνω από 20 εκατ. μάρκα, έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί παρά την παραίτηση Σόιμπλε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ