Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΜ
"Αδεια" από γιατρούς και νοσηλευτές

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα για τις τρομακτικές ελλείψεις

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου του νομού Ιωαννίνων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έφερε με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, τα Κέντρα Υγείας Κονίτσης, Μετσόβου, Δελβινακίου, Δερβιζιάνων και Πραμάντων δεν καλύπτουν παρά μόνο το 30% και λιγότερο του συνόλου των κατοίκων της υπαίθρου του νομού. Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, στο οποίο κατοικούν πάνω από 50.000 - κύρια αγρότες - δεν υπάρχει κανένα Κέντρο Υγείας. Ακόμα και η ίδρυση του Κέντρου Υγείας Βουτσαρά, που βρίσκεται στα χαρτιά, δεν καλύπτει αυτή την περιοχή. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν προβλήματα πλήρωσης των οργανικών θέσεων προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στα πέντε Κέντρα Υγείας, από τις 44 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ είναι καλυμμένες μόνο 23 και από τις 256 νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού μόνο 99. Εκτός, όμως, από τις ελλείψεις προσωπικού λόγω μη διορισμού, παρατηρούνται και αποσπάσεις από τα Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία του νομού ή και της υπόλοιπης χώρας, με αποτέλεσμα την παραπέρα όξυνση του προβλήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νομό. Ετσι παρατηρείται χαμηλού βαθμού εξυπηρέτηση, έλλειψη ειδικευμένων γιατρών και δε λειτουργούν ουσιαστικά τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά - αιματολογικά εργαστήρια.

Ο Αποστόλης Τασούλας ρωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου σε προσωπικό και τι θα κάνει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. "Θα προβεί και πότε στην ίδρυση νέων Κέντρων Υγείας; Αν όχι, πώς θα καλύψει τις ανάγκες;", ρωτά ο Απ. Τασούλας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ