Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Προσήλωση στην καταστολή
  • Την επέμβαση της Αστυνομίας στα σχολεία για να σταματήσουν οι καταλήψεις, προτείνει η πλειοψηφία
  • Ξεχνά, όμως, τις πραγματικές - δικές της και της κυβέρνησης - ευθύνες για την άθλια κατάσταση των σχολείων

Ευκαιρία για να προωθήσει παραπέρα ένα καθεστώς αστυνομοκρατούμενης πόλης πίστεψε πως βρήκε στις κινητοποιήσεις των μαθητών η δημοτική αρχή της Αθήνας. Ετσι, αποκρύπτοντας τις ευθύνες της για την κατάσταση των σχολείων της πόλης, έθεσε στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο θέμα επέμβασης της Αστυνομίας στα σχολικά συγκροτήματα, με πρόσχημα τις καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά σχολικά κτίρια.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Βλαχογιάννης, παρουσιάζοντας ως επείγον το θέμα, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου των καταλήψεων, μη διστάζοντας να αναφερθεί και στη σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών να επιτρέπουν στην Αστυνομία να παρεμβαίνει για τη λύση των καταλήψεων. Παράλληλα, ο ίδιος φρόντισε να εξωραϊσει τις ευθύνες του δήμου για την κατάσταση των σχολείων στην Αθήνα, αποδίδοντας όσα προβλήματα υπάρχουν στον ΟΣΚ, που δε φτιάχνει καινούρια κτίρια και στο υπουργείο Παιδείας που δε δίνει όσα χρήματα χρειάζονται για τις επισκευές. Ο αντιδήμαρχος ξέχασε πως ο δήμος, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει οικόπεδα για την ανέγερση σχολείων, αλλά φροντίζει να "χάσει" ακόμη και όσα έχουν εντοπίσει οι σύλλογοι γονέων. Ξέχασε, επίσης, τη σωρεία καταγγελιών όσον αφορά τις ευθύνες του δήμου για τις ανεπαρκείς επισκευές και τις συντηρήσεις, που δε γίνονται ποτέ, παρά το ότι εμφανίζονται ότι καταναλώθηκαν γι' αυτές συγκεκριμένα κονδύλια.

Τελικά, ο Γ. Βλαχογιάννης, μετά απ' όλα αυτά, ζήτησε από το ΔΣ να αποφασίσει να ζητήσει ο δήμος από το υπουργείο Παιδείας την πρόσληψη φυλάκων, με την εξασφάλιση, παράλληλα, από τον κρατικό προϋπολογισμό των αναγκαίων κονδυλίων, αίτημα που θα προβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα και σε ημερίδα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για τα σχολεία της Αθήνας.

Υπεύθυνος ο δήμος

Η ευκαιριακή και μικροπολιτική, όπως χαρακτηρίστηκε, "ανακάλυψη" των προβλημάτων των σχολείων της Αθήνας από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίες επανειλημμένα έχουν ζητήσει να οριστεί συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα. Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής σημείωσε ότι το σύνολο, ουσιαστικά, των σχέσεων μεταξύ δήμου και κεντρικής διοίκησης για τα θέματα παιδείας, στο οποίο αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος, δεν μπορεί να συζητηθεί σ' αυτές τις συνθήκες. Υπάρχουν συγκεκριμένες και πολλές καταγγελίες, είπε, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Πρότεινε να συζητήσει το ΔΣ μόνο το θέμα της φύλαξης, η οποία, όμως, δε θα γίνεται με όρους καταστολής και δε θα επιβαρύνει τον δημότη. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε την προσήλωση της πλειοψηφίας στην κατεύθυνση της καταστολής, υπογραμμίζοντας ότι επικαλείται βανδαλισμούς και καταλήψεις, χωρίς να πει μια λέξη για τη συμμετοχή του δήμου στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. "Τα αιτήματα των καταληψιών που έχω εγώ υπ' όψιν μου, σημείωσε, έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την καθαριότητα, το φωτισμό, την εγκατάλειψη των προαυλίων, το πράσινο, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις... Ολα αυτά είναι προβλήματα, για τα οποία ευθύνεται ο δήμος και η δικαιολογία της παρουσίας εξωσχολικών στοιχείων στις καταλήψεις δεν επαρκεί για να τα καλύψει".

Η φύλαξη πάντως, συνέχισε ο Λεων Αυδής, έχει να κάνει με την εποπτεία των κτιρίων, αλλά όχι με αστυνομικά καθήκοντα. Ο εισαγγελέας είναι μέρος του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους και δεν μπορεί να ασχολείται με προβλήματα μαθητών. Επιπλέον, τη δαπάνη για την παιδεία πρέπει να έχει το κράτος και, κατά συνέπεια, για τους φύλακες, τους οποίους δεν πρέπει να πληρώνουν οι δημότες μέσω νέων φορολογιών.

Οι πραγματικοί βανδαλισμοί

Αναφερόμενος σε άλλους πραγματικούς βανδαλισμούς και καταλήψεις, ο Λεων. Αυδής κατήγγειλε ως υπεύθυνο το Δήμο Αθηναίων και μίλησε συγκεκριμένα για καταστροφές σε αρχαιολογικούς χώρους, που έχουν προκαλέσει "έργα" του δήμου, χωρίς να βρεθεί κάποιος από την πλειοψηφία να απαντήσει για λογαριασμό της διοίκησης. Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" ανέφερε τις περιπτώσεις της Αγίας Μαρίνας στο λόφο του Φιλοπάππου, όπου ο δήμος κατέστρεψε λαξεύματα, οικοδομώντας βάθρο μνημείου και περιφράζοντας το χώρο με κάγκελα και τσιμέντο. Την Αγία Σωτήρα, όπου επίσης προκλήθηκαν καταστροφές από το ογκώδες κωδωνοστάσιο της εκκλησίας που εγκαταστάθηκε εκεί ύστερα από άδεια του δήμου, όπως και από πρόσφατη δεντροφύτευση πάνω στον αρχαιολογικό χώρο, την άδεια της οποίας είχε και πάλι δώσει ο δήμος, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των αρχαιολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ