Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Δεν το βάζουν κάτω

Σφοδρή καταγγελία για τον "Καποδίστρια" και κάλεσμα σε αγώνα

"Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της εγκατάλειψης των χωριών μας, κατά της υπερφορολόγησης και της αγνόησης των συγχωριανών μας. Αντιστεκόμαστε στη μετατροπή του λαϊκού θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) σε κρατικό γρανάζι με "αιρετούς" δημόσιους υπάλληλους που θα εφαρμόζουν αντιλαϊκούς νόμους", είναι το μήνυμα αντίστασης στην εφαρμογή του "Καποδίστρια", που στέλνει η Παλλεσβιακή Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους εκλεγμένους στην ΤΑ και τις Επιτροπές Αγώνα κατά των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων, να οργανώσουν επίσημα δημοψηφίσματα και με βάση τα αποτελέσματα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

"Ηδη - όπως τονίζει στην ανακοίνωση η Παλλεσβιακή Επιτροπή - σ' όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες κοινότητες προσφεύγουν στο ΣτΕ, με συντριπτικά αποτελέσματα δημοψηφισμάτων κατά του οδοστρωτήρα "Καποδίστρια"".

Οσο για τη στάση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), απέναντι γενικότερα στα προβλήματα του θεσμού της ΤΑ, η Παλλεσβιακή Επιτροπή τονίζει χαρακτηριστικά: "Η τελευταία θεατρική παράσταση της ΚΕΔΚΕ, όπου 105 "εκλεκτοί εκπρόσωποι" έφαγαν, ήπιαν και ξανάστειλαν περσινά ψηφίσματα - ευχολόγια, έγινε με την προστασία των ΜΑΤ, ώστε να μην μπουν μέσα οι αιρετοί και χαλάσουν το κλίμα των δημοσίων σχέσεων και της υπακοής στον υπουργό Εσωτερικών".

Καταδικάζουν

"Παρασυναγωγή, όπου τα ΜΑΤ απαγόρευαν την είσοδο τους αιρετούς και μέσα ολίγοι εκλεκτοί άκουγαν υπάκουα τις εντολές του υπουργού Εσωτερικών", χαρακτηρίζουν το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Λουτρών και Λισβορίου Λέσβου, Β. Μαμώλης και Δ. Αλβανος, αντίστοιχα. Με ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν το γεγονός ότι το συνέδριο έγινε στα πλαίσια "μιας εμπορικής έκθεσης κυρίως ιδιωτικών εταιριών", καθώς και τη μετατροπή του σε πασαρέλα από υποψηφίους δημάρχους. Καταδικάζουν, ακόμη τα "χλιαρά ψηφίσματα", όπου δε "χώρεσε" το αίτημα να δοθούν στην ΤΑ τα παρακρατημένα έσοδά της, που ανέρχονται στο ποσό των 1,5 τρισ.

"Ηταν - καταλήγουν οι πρόεδροι στην ανακοίνωσή τους - ένα συνέδριο ουσιαστικής συγκάλυψης του κυβερνητικού "εκσυγχρονισμού" που μετατρέπει την ΤΑ σε φορομπηχτική επιχείρηση, που μετατρέπει τους αιρετούς σε εκτελεστικά όργανα εφαρμογής αυταρχικών και αντιλαϊκών νόμων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ