Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικονομικός στραγγαλισμός των ψυχιατρείων

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, που δήλωσε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα στο ΨΝΑ, αναπτύσσεται μια τεράστια προσπάθεια με κοινωνικά κριτήρια, προς τιμήν των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων εργαζομένων

Κραυγή αγωνίας για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας βγήκε χτες από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που περιόδευσε στο νοσοκομείο. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Β. Σγουραμάνη,υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του Κόμματος, συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο νοσοκομείο, από τις συνεχόμενες περικοπές στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση. Σήμερα στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο των Βαλκανίων, στο οποίο νοσηλεύονται 1.700 ασθενείς, οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν το 45% του συνόλου των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, ενώ οι ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό αγγίζουν το 22%. Τα στοιχεία αυτά έδωσε η πρόεδρος του νοσοκομείου Κ. Αποστόλου,κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Τα κτίρια που στεγάζουν τους αρρώστους στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών σε πολλές περιπτώσεις είναι τραγικές. Μέσα σε μικρούς θαλάμους στοιβάζονται 20 και 25 ασθενείς, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Η κυβέρνηση αγνοεί τα προβλήματα. Εχει να χρηματοδοτήσει το νοσοκομείο από τον κρατικό προϋπολογισμό την τελευταία τετραετία και η μισθοδοσία των εργαζομένων - σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη - καλύπτεται από το νοσήλιο των ασθενών.

Η ψυχική υγεία "θύμα" των περικοπών...

"Η κατάσταση δεν είναι απλώς τραγική. Είναι επικίνδυνη για τους ίδιους τους ψυχικά αρρώστους...", τόνισαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου. "Φτάσαμε στο σημείο να επισκεφτεί τη χώρα μας η επιτροπή που προασπίζει τους ανθρώπους από τα βασανιστήρια και να βγάλει αληθή πορίσματα. Εμείς οι γιατροί δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτό το αίσχος. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε την πολιτική ηγεσία να αγνοεί τα προβλήματα και να προχωρεί σε περικοπές", επισήμανε ο Χαρ. Βαρουχάκης,μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αλ. Μιχαλακέας τόνισε: "Μετά το τέλος μια σειράς προγραμμάτων ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, το πρόγραμμα αποασυλοποίησης βρίσκεται στον αέρα. Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες, απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους".

Η Κ. Μάτσα υπογράμμισε ότι "η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στο χώρο της ψυχικής υγείας, έχει πάνω της φανερά τα σημάδια της απουσίας μιας συνολικής πολιτικής για την ψυχική υγεία, του ελλείμματος ενός κεντρικού σχεδιασμού και στρατηγικής". Και συνέχισε "δεν μπορεί την ίδια περίοδο που ο υπουργός Υγείας εξαγγέλλει σχέδιο μεταρρύθμισης για την ψυχική υγεία, η διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρά στη μείωση του αριθμού των κρεβατιών, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας της νευρολογικής και χειρουργικής κλινικής".

Οι εκπρόσωποι της Επιστημονικής Επιτροπής υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση μέσα από την πολιτική των περικοπών σ' αυτόν τον ευαίσθητο χώρο επιδιώκει να περάσει η ψυχική υγεία στα χέρια των ιδιωτών. Παράλληλα τόνισαν ότι μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να προασπίσουν την ψυχική υγεία. Μάλιστα έχουν προχωρήσει στο συντονισμό των ενεργειών τους με τους συναδέλφους τους από το "Δρομοκαϊτειο" ψυχιατρείο, αντιπροσωπεία των οποίων παραβρέθηκε στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και έκανε αναφορά στο προβλήματα του ιδρύματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης και με το σωματείο των εργαζομένων. "Η αναλογία ασθενών, νοσηλευτών στις βραδινές βάρδιες είναι εξήντα προς ένα. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό τινάζουν στον αέρα και το έργο της αποασυλοποίησης", τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Λεωνίδας Πάζιος.Οι εργαζόμενοι, συνέχισε ο ίδιος, δίνουν μάχη με τις ανθρώπινες αντοχές τους σε καθημερινή βάση.

Ενοχη η κρατική πολιτική

Ο Σπ. Χαλβατζής στις συναντήσεις του επισήμανε στους εργαζομένους να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, τονίζοντας ότι "αυτή η αγωνιστική προσπάθεια των εργαζομένων στο νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί, να στηριχτεί, γιατί είναι η μόνη αχτίδα ελπίδας για τους εργαζόμενους και κυρίως για τους ασθενείς του νοσοκομείου".

Επίσης μετά το τέλος της περιοδείας ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΨΝΑ οφείλονται στην πολιτική των περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση και βάζει σε κίνδυνο χιλιάδες ψυχικά αρρώστους. "Παρ' όλα όμως τα οικονομικά προβλήματα, υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, διαπιστώσαμε ότι μέσα εδώ αναπτύσσεται μια τεράστια προσπάθεια - που είναι προς τιμήν των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων εργαζομένων - οι οποίοι λειτουργούν με κριτήρια κοινωνικά και ανθρώπινα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να συμβάλουν στην επανένταξη των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία. Δίνουν μια σκληρή μάχη, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχτεί ηθικά και πολύ περισσότερο να στηριχτεί οικονομικά από το κράτος. Οι θεωρίες περί μεταρρυθμίσεων στον ψυχιατρικό τομέα που εκφράστηκαν τελευταία από κυβερνητικούς παράγοντες αν δε συνοδευτούν από τα απαραίτητα κονδύλια, θα παραμείνουν κενό γράμμα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ