Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι θα γίνει με το τραμ;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Την υπονόμευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και του τραμ από την κυβέρνηση καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος.

"Ενα από τα προβλήματα των πόλεων σήμερα είναι οι αντικοινωνικές, αντιοικονομικές και αντικυκλοφοριακές μετακινήσεις με ΙΧ. Για να στραφεί όμως ο κόσμος στη χρήση των ΜΜΜ πρέπει αυτά να του προσφέρουν αξιοπιστία, άνεση και πυκνή κάλυψη στο χώρο και το χρόνο και φθηνό εισιτήριο, αλλιώς στρέφεται σε λύσεις αυτοκαταστροφής, όπως τα ΙΧ, σε όφελος όμως των μεγάλων συμφερόντων των αυτοκινητοβιομηχανιών, των βιομηχανιών ελαστικών και των εταιριών παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών", επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Στην Ερώτηση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο τραμ που "θα βοηθήσει στην ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού συστήματος μεταφορών, δεδομένου ότι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από το φάσμα των φόρτων μιας πόλης, όπου δεν επαρκεί το λεωφορείο ή το τρόλεϊ και δεν καλύπτει το μετρό, όσο πυκνό κι αν είναι. Ακόμα αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα πόλεων, όπως το Παρίσι και η Ρώμη που αν και έχουν πυκνό δίκτυο μετρό χωρίςτραμ, παρουσιάζουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, σε αντίθεση με πόλεις που δεν έχουν κυκλοφοριακό πρόβλημα όπως το Βερολίνο, η Βιέννη, Πράγα και η Στοκχόλμη, αφού συνδυάζουν ευρύ δίκτυο μετρό και πυκνό δίκτυο του τραμ.

"Το ΥΠΕΧΩΔΕ, τονίζουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, δε χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει την πίστη του στο τραμ, τόσο σε επιστημονικές ημερίδες, όσο ακόμη και στα επίσημα κυβερνητικά προγράμματα όπως το "Αττική SOS". Ομως, στην πράξη, από το 1981, που εντάχθηκε το Τραμ στο Ρυθμιστικό Σχέδιο και τα προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει διατεθεί ούτε δραχμή, ενώ τα προγραμματιζόμενα συγκοινωνιακά έργα για την Ολυμπιάδα του 2004 στηρίζονται αποκλειστικά στην οδική κυκλοφορία των ΙΧ. Επιπλέον, υπονομεύει τις διάφορες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το τραμ".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τους υπουργούς: "Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία του τραμ στην Αθήνα και γιατί δε χρηματοδοτούν το τραμ, σε όποια μελέτη κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες καλύτερη".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ