Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θυσία και τα σχολεία στο βωμό του κέρδους

Την ίδια στιγμή που μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δυναμώνουν και συντονίζουν τις αντιδράσεις και τον αγώνα τους ενάντια στον αντιλαϊκό Νόμο Αρσένη για την αποδιάρθρωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ο υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει αιφνιδιαστικά την άμεση μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρία.

Ο ΟΣΚ, εδώ και 36 χρόνια, είναι ο δημόσιος φορέας για τη μελέτη και την κατασκευή σχολείων στην Αττική, για την απόκτηση των απαραίτητων οικοπέδων, για τον εξοπλισμό των σχολείων με θρανία, πίνακες κλπ., για τη διάθεση των κονδυλίων για επισκευές - συντηρήσεις των σχολείων. Παράλληλα έχει προσφέρει, ανιδιοτελώς πάντα, τις υπηρεσίες του σε σεισμόπληκτες, πλημμυροπαθείς και παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας. Προφανώς, το έργο του Οργανισμού δεν είναι μόνο τεχνικό, με τη στενή έννοια του όρου, αλλά διαμορφώνεται με βάση πάντα τις ανάγκες της δημόσιας παιδείας με τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να θεωρητικολογεί περί ολοήμερου σχολείου, όταν σχεδόν τα μισά σχολεία της Αττικής δουλεύουν σε διπλοβάρδια. Οπως επίσης, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πολιτιστική μόρφωση των μαθητών, όταν δεν προγραμματίζονται οι κατασκευές μουσικών ή θεατρικών αιθουσών στα σχολεία. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο ΟΣΚ δημιουργεί την υλική υποδομή πάνω στην οποία θα στηριχτεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Παράλληλα, όμως, με τη λειτουργία του ΟΣΚ ως δημόσιου οργανισμού εξασφαλίζεται η υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες για δωρεάν σχολικά κτίρια, τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της δημόσιας παιδείας.

Ομως απ' ό,τι φαίνεται πλέον καθαρά, τόσο από το νόμο Αρσένη, όσο και από την επιχειρούμενη μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ, η κυβέρνηση έχει κάνει άλλες επιλογές. Ως πιστός υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποβαθμίζει και διαλύει κομμάτι κομμάτι όλους τους συντελεστές της δημόσιας δωρεάν παιδείας, επικαλούμενη την "ευελιξία" και την "ελαστικοποίηση" (βλέπε ιδιωτικοποίηση και ασυδοσία των εργοδοτών).

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ κατ' επανάληψη και με ένταση τα τελευταία χρόνια απαιτούν, όπως άλλωστε και η εκπαιδευτική κοινότητα, από την εκάστοτε διοίκηση του Οργανισμού και τον υπουργό Παιδείας, την αναβάθμιση του ΟΣΚ και κατ' επέκταση των σχολικών κτιρίων, στα πλαίσια πάντα της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στις προτάσεις και απαιτήσεις των εργαζομένων για την κατάρτιση Οργανογράμματος και Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, για βελτιώσεις στη δομή και λειτουργία, για προσλήψεις που έχουν να γίνουν πάνω από δέκα χρόνια, για μηχανογράφηση κτλ., οι κυβερνώντες δεν έκαναν τίποτα. Ετσι οδήγησαν σχεδιασμένα τον ΟΣΚ στη δυσλειτουργία και την υποβάθμιση. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι συνέχισαν να προσφέρουν έργο και να ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες της σχολικής στέγης. Χαρακτηριστικό της ολοένα εντεινόμενης και "στημένης" υποβάθμισης του ΟΣΚ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η αλλαγή τριών διοικήσεων (!) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΟΣΚ στους δήμους (επισκευές - συντηρήσεις) και στο υπουργείο Εμπορίου (δημοπρασίες για εξοπλισμούς), καθώς και η επιχειρούμενη απόδοση "πακέτων" (μελέτη - κατασκευή σχολείων) σε ιδιώτες, όπως είχε συμβεί και επί ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα από τις παραπάνω μεταφορές αρμοδιοτήτων ήταν σαφώς αρνητικά σε σχέση με το αντίστοιχο έργο του ΟΣΚ (υπάρχει και σχετική μελέτη του Συλλόγου των Εργαζομένων στον ΟΣΚ), η κυβέρνηση επέμεινε στα σχέδιά της.

Ετσι η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού όχι μόνο συνέχισε τις απόπειρες απόδοσης "πακέτων" σε ιδιώτες, μέσω κάποιων δημάρχων, συναντώντας πάντα την αντίθεση των εργαζομένων, αλλά επιχείρησε να καταστήσει υπεύθυνους για τα σχέδιά της τους ίδιους τους εργαζόμενους, θέτοντας ένα "φορτωμένο" και δυσβάστακτο πρόγραμμα μελετών και άλλων χρεώσεων μέχρι τέλος '97, εν γνώσει των λειτουργικών αδυναμιών του Οργανισμού.

Πρόσφατα, η διοίκηση κάλεσε σε ανοιχτή συγκέντρωση - "συζήτηση" τους εργαζόμενους του ΟΣΚ, μια μόλις βδομάδα πριν τις εξαγγελίες Αρσένη, με στόχο να ρίξει όλες τις ευθύνες για "ό,τι μέλλει γενέσθαι" στους "ανεπαρκείς" εργαζομένους και να προετοιμάσει το έδαφος. Ομως οι εργαζόμενοι με στοιχεία απέδειξαν στις παρεμβάσεις τους ότι, παρά τα προβλήματα, το πρόγραμμα για το '97 έχει υλοποιηθεί κατά το 85%, με προοπτική το 100% μέχρι τέλος του χρόνου. Παράλληλα αναφέρθηκαν αναλυτικά στις αρνητικές επιπτώσεις που είχε για τα σχολεία η απόδοση αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς και ιδιωτικά γραφεία. Ετσι, η διοίκηση μην μπορώντας πλέον να στηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης στους "τεμπέληδες" εργαζόμενους, κατέφυγε στο γνωστό πλέον "τροπάρι" για κάποια κονδύλια της ΕΕ, που έπρεπε άμεσα να απορροφηθούν για κτίσιμο σχολείων. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής κ. Μπαλτάς φρόντισε να επισημάνει "αθώα" ότι αυτά τα κονδύλια τα πήραμε, επειδή κάποια Γαλλίδα επίτροπος ήρθε στην Ελλάδα και επισκέφτηκε τέσσερα συγκεκριμένα σχολεία (δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στο Ηράκλειο), τα οποία είχαν φτιάξει "πακέτο" ιδιωτικά γραφεία. Βέβαια ο κ. γενικός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει γιατί οι, τόσο τεχνοκράτες σε άλλες περιπτώσεις, επίτροποι της ΕΕ δεν επισκέφτηκαν τυχαία κάποια σχολεία, αλλά προεπιλεγμένα και δε συμπεριέλαβαν στις επισκέψεις τους αυτές και σχολεία του ΟΣΚ.

Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας (ΔΕ) και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΥΠ) επισήμανε τα παραπάνω, ξεσκεπάζοντας παράλληλα τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, για αποδιάρθρωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, μέρος του οποίου είναι και ο ΟΣΚ. Τόνισε δε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να συναινέσουν και θα αγωνιστούν ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΚ.

Σε ανταπάντηση ο πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Σκαμνάκης κατέφυγε στη συνηθισμένη πλέον ρήση των "εκσυγχρονιστών", "...εμείς θα προχωρήσουμε και όποιος μπορεί ας ακολουθήσει...", ενώ ο κ. Μπαλτάς, πάντα μέσα στα πλαίσια του κυβερνητικού αντικομμουνισμού, μίλησε για "...φαντασιοπληξία..." του συνδικαλιστή εκπροσώπου της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας. Δυστυχώς γι' αυτούς, πριν "αλέκτορα φωνήσαι τρεις", δηλαδή μετά από μία μόλις βδομάδα, οι "φαντασιώσεις" έγιναν σκληρή πραγματικότητα, καθώς ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε αιφνιδιαστικά, και... άνευ περιττών διαλόγων, τη μετατροπή του ΟΣΚ σε Ανώνυμη Εταιρία. Τον τελευταίο όμως λόγο, όπως πάντα, θα έχουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ, οι μαζικοί φορείς και ο λαός, που δε θα επιτρέψουν τη μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα στα χέρια των "εργολάβων της ημιμάθειας".

Μανώλης ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ