Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε ρώτησαν κανέναν

Την ανάγκη να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τον πολιτισμό, ζήτησαν μιλώντας στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ οι σύμβουλοι της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΔΑΚ), Θ. Γιαννούσης και Αγ. Σαχίνης.Με το σχέδιο νόμου, τόνισαν, καταργείται ουσιαστικά κάθε συμμετοχή και έλεγχος θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων, ακόμα και της ΤΑ, στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού καταλύοντας έτσι κάθε έννοια δημοσιονομικού ελέγχου. Η ΔΑΚ θεωρεί ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να δηλώσει την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου και να σταθεί δίπλα στους αγώνες των ανθρώπων του πολιτισμού, ώστε αυτό να μην περάσει. Το αίτημα της ΔΑΚ έγινε αποδεκτό απ' τη Διοίκηση του Δήμου. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Α. Γυφτόπουλος, σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δε ρωτήθηκε για το πολυνομοσχέδιο και ότι ο υπουργός Ευαγ. Βενιζέλος δημιουργεί τους όρους με το νομοσχέδιο αυτό για να ελέγχει τους διάφορους οργανισμούς.

Επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΚ επισήμαναν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή, αφορά και την ΤΑ, άρα και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Κινείται για μια ακόμη χρονιά στη λογική της λιτότητας για τους εργαζόμενους και το λαό, επιβάλει νέες περικοπές σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, συνθλίβει την υγεία, την πρόνοια και τον πολιτισμό. Είναι ανάγκη να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος να βρεθεί μαζί με τους εργαζόμενους στο ίδιο μετερίζι του αγώνα, για να μην περάσει αυτή η πολιτική. Επίσης στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στο ζήτημα των αναγκαστικών συνενώσεων, δηλώνοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο "Καποδίστριας".

Ξεσπάθωσε ο "νοσταλγός"

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιδημάρχουΚαθαριότητας,Νικ. Σαμαλή,ο οποίος αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για δράση χουντικών στην αστυνομία, χαρακτήρισε "μειοδότες" αυτούς που δημοσιοποίησαν τη γνωστή βιντεοκασέτα. Αμεση ήταν η αντίδραση του Αγ. Σαχίνη, ο οποίος κατήγγειλε τα όσα ισχυρίστηκε ο Νικ. Σαμαλής, κατηγορώντας τον για τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε. Χαρακτηρισμοί, όπως είπε, "που μας οδηγούν πίσω στα σκοτεινά χρόνια, τότε που οι Ελληνες χωρίζονταν σε πατριώτες και προδότες". Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων του ΔΣ σιώπησαν μπροστά στα όσα απαράδεκτα εκστόμισε ο Νικ. Σαμαλής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ