Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Μόνη της στην υπογραφή η ΠΑΣΚΕ

Με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ αποφασίστηκε χτες η υπογραφή του περιβόητου "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000" από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ ανέλαβε χτες την ευθύνη να υπογράψει μόνη της τη Δευτέρα το αντεργατικό "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000",όπως ονομάστηκε το κείμενο στο οποίο κατέληξε ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη και με το οποίο βρίσκονται υπό αναίρεση θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά, οικονομικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η απόφαση που πάρθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας - όπως πάρθηκε - εγκρίνει τους μέχρι σήμερα χειρισμούς που έγιναν στη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου" και εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να χειριστεί το όλο θέμα στην τελική παρουσίαση του κειμένου.

Η ΕΣΑΚ κατάγγειλε το σχετικό κείμενο και κάλεσε όχι μόνο να μην υπογραφεί, αλλά και να εξαγγελθούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί αγωνιστικά η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Το "σύμφωνο" αρνήθηκαν και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση", οι οποίες με τη σειρά τους συμφώνησαν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ψηφοφορία στην ΕΕ ολοκληρώθηκε στις 10 παρά 20 το βράδυ, όπου υπήρξε ουσιαστικά και τυπικά ισοψηφία 7-7, όμως η ΠΑΣΚΕ προσμέτρησε στο αποτέλεσμα και την ψήφο ενός μέλους της που απουσίαζε, του Η. Κοντόπουλου από το ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στάλθηκε πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Γ. Μαυρίκος: Να αποτρέψουμε την υπογραφή

O γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος δήλωσε: "Η κατάληξη του "κοινωνικού διαλόγου" δυστυχώς μας επιβεβαίωσε, αφού αποδεικνύεται απάτη και ταυτόχρονα επιχειρεί να λεηλατήσει ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Εμείς με συνέπεια και συνέχεια δηλώσαμε πως ούτε συναινούμε ούτε υπογράφουμε. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εγκληματεί σε βάρος των εργαζομένων. Δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να ξεπουλήσει τα πάντα.

Με το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000": Ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Δυναμιτίζουν το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων. Υπονομεύουν και ουσιαστικά διαλύει τον ΟΑΕΔ. Ξαναστέλνουν τη "γυναίκα στο σπίτι". Θεσμοθετούν πολύχρονη λιτότητα και καταργούν συλλογικές συμβάσεις. Καταργούν την καταβολή ασφαλίστρων από τους εργοδότες, όταν προσλαμβάνουν νέους. Περιορίζουν το πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων. Καταργούν το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση και άμεσα στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ. Θεσμοθετούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ χρειάζεται να συνεδριάσει αμέσως για να αποτρέψει την πλειοψηφία από το να προσυπογράψει το απαράδεκτο κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου". Επειδή όμως δεν έχουν αυταπάτες, καλούμε τα Σωματεία και την εργατική τάξη συνολικά να πάρει την υπόθεση στα αγωνιστικά χέρια της".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ