Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Οι μάρτυρες δεν είχαν δει όπλα στη "γιάφκα Καλαμά"

Κανένα από τα άτομα που μπήκαν αρχικά στο υπόγειο διαμέρισμα της οδού Καλαμά στα Σεπόλια, στις 24-11-1986, δεν είδε τα όπλα που "βρήκε" αργότερα η Ασφάλεια, ανακοινώνοντας την "ανακάλυψη γιάφκας". Σ' αυτό κατέτειναν δύο χτεσινές καταθέσεις στη δίκη του Γιώργου Μπαλάφα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Ομως, δεν έλειψαν και οι αντιφάσεις για τον ακριβή χρόνο που βρέθηκαν τα όπλα. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Αστυνομίας, η ύπαρξή τους έγινε αντιληπτή στις 25-11-86, μια μέρα μετά τη βλάβη που είχε πάθει το φρεάτιο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το σπίτι. Η 75χρονη Παρασκευή Λαμπράκη,ο γιος της Νίκος Λαμπράκης και ο αστυνομικός Αναστ. Τζιβάνης,που έμεναν στην ίδια πολυκατοικία, υποστήριξαν ωστόσο ότι τα όπλα βρέθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ο Ν. Λαμπράκης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στο διαμέρισμα από την πίσω πόρτα, σπάζοντας το τζαμάκι του λουτρού. Οπως είπε, η πόρτα του κύριου δωματίου ήταν κλειστή. Προχώρησε και άνοιξε την εξώπορτα. Ενας αστυνομικός και ένας κλειδαράς, που είχαν κληθεί να βοηθήσουν, έφυγαν χωρίς να μπουν μέσα. Εκεί παρέμειναν ο τεχνικός και ο (μακαρίτης σήμερα) Χρ. Νάζος - θείος του και ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας - από τον οποίο έμαθε ότι άλλαξε αμέσως την κλειδαριά (στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε πει ότι αυτό έγινε την άλλη μέρα). "Επιστρέφω - συνέχισε - στις 7 μ.μ. Βλέπω έναν αστυνομικό με προτεταμένο το πιστόλι. "Τι έγινε;" τον ρωτώ. "Εχουμε βρει όπλα" μου λέει. Ηταν εκεί και ασφαλίτες από το ΚΣΤ. Εμείς, η οικογένεια, ο κλειδαράς, ο τεχνικός, δεν ανακαλύψαμε τίποτε από αυτό που λέγεται "γιάφκα Σεπολίων" Αυτά τα βρήκε η Ασφάλεια. Ηρθαν αστυνομικοί και κατέβηκαν στο υπόγειο. Ενδεχομένως τους άνοιξε ο θείος μου. Την ίδια μέρα έγιναν όλα. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε από τις 10 το πρωί, που ξεβουλώσαμε το φρεάτιο και φύγαμε ήσυχοι, μέχρι το απόγευμα. Η πόρτα έμεινε ανοιχτή 2 - 3 ώρες για να αεριστεί ο χώρος".

Η Παρ. Λαμπράκη ήταν παρούσα όταν το διαμέρισμα ανοίχτηκε εκ νέου από τον Χρ. Νάζο το απόγευμα με εντολή των αστυνομικών (πρωτόδικα είχε πει ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή κι έμπαινε όποιος ήθελε). "Εμαθα εκ των υστέρων - είπε - ότι βρήκαν αυτό κι αυτό εκεί μέσα και μου τα έδειξαν. Ενα, δύο ήταν, δεν ξέρω".

Ο αστυνομικός Αναστ. Τζιβάνης, ανιψιός επίσης του ιδιοκτήτη, κατέθεσε ότι τα όπλα βρέθηκαν στις 24-11-86 και ήταν ο τελευταίος που τα είδε.

Πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε χτες ο Ανδρ. Θεοφανόπουλος,αδελφός του δολοφονημένου εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου,ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κατηγορούμενος "αν δεν είναι ο δολοφόνος, είναι ένας από τους συμμετόχους, γιατί το όπλο του φόνου βρέθηκε στη γιάφκα και γιατί το σκίτσο που είχε δει στην Ασφάλεια έμοιαζε με τον Μπαλάφα". Στην παρατήρηση, βέβαια, του προέδρου ότι είναι υπό διερεύνηση ακόμα η σύνδεση του Γ. Μπαλάφα με τη "γιάφκα", ο μάρτυρας δεν απάντησε. Του ζητήθηκε και το "σκίτσο", αλλά είπε ότι το έχει χάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ