Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απειλεί να προχωρήσει μόνος του ο Μ. Εβερτ
  • Απέρριψε όλες τις προτάσεις του Γ. Σουφλιά για το συνέδριο
  • Χωρίς εκλογή των συνέδρων από την κομματική βάση θα γίνει το συνέδριο στα τέλη Φλεβάρη
  • Ο Γ. Σουφλιάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάρει μέρος στο συνέδριο, βαθαίνοντας έτσι την κρίση στη ΝΔ

Στα άκρα για μία ακόμα φορά οδηγήθηκαν τα πράγματα στη ΝΔ, καθώς - όπως αναμενόταν - ο Μ. Εβερτ την Κυριακή αποφάσισε να δρομολογήσει τις διαδικασίες του συνεδρίου, απορρίπτοντας πλήρως τις προτάσεις του Γ. Σουφλιά.Ο τελευταίος αντέδρασε έντονα με δήλωσή του, ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν τα σενάρια για αμφισβήτηση του Μ. Εβερτ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ανοιχτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο της αποχής από το συνέδριο του Γ. Σουφλιά και των στελεχών που τον στηρίζουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με δικούς του όρους στο συνέδριο, ανακοίνωσε ότι με το άνοιγμα της Βουλής θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή, με αντικείμενο το συνέδριο, ενώ πιθανότατα θα συναντηθεί μέσα στις γιορτές με τον Γ. Βαρβιτσιώτη και τον Γ. Σουφλιά.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Μ. Εβερτ είπε ότι το συνέδριο θα γίνει από τις 28 Φλεβάρη μέχρι τις 2 Μάρτη και, με επίκληση των διατάξεων του καταστατικού, απέρριψε τις προτάσεις Σουφλιά για εκλογή των συνέδρων από την κομματική βάση. Μάλιστα προειδοποίησε ότι εάν στη συνάντησή του με τον Γ. Βαρβιτσιώτη και τον Γ. Σουφλιά δε βρεθεί κοινή συνισταμένη, τότε θα προχωρήσει σε "έκτακτο συνέδριο με την παλιά του μορφή".

Αντιδρώντας ο Γ. Σουφλιάς στις κινήσεις του Μ. Εβερτ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάρει μέρος σε ένα συνέδριο που θα γίνει με τους όρους του Μ. Εβερτ. Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "δεν έχει νόημα η υποψηφιότητα οποιουδήποτε" σε ένα συνέδριο που θα γίνει όπως το θέλει ο πρόεδρος της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του, μετά την απόρριψη των προτάσεών του από την Εκτελεστική Επιτροπή, τονίζει ότι πρέπει "να υπάρξει πολιτική συμφωνία με την οποία να καθοριστούν η σύνθεση, ο χρόνος, οι διαδικασίες και η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου. Αν συνεχιστούν οι μεθοδεύσεις, το κόμμα οδηγείται σε περιπέτεια".

Στο επιτελείο των "τριών" συζητούνται ήδη όλα τα ενδεχόμενα και η μόνη δημόσια καταγεγραμμένη άποψη είναι αυτή του Κ. Μητσοτάκη, που ευθέως δήλωσε ότι δε θα πάρει μέρος στο συνέδριο, εάν αυτό γίνει όπως το θέλει ο Μ. Εβερτ. Τα υπόλοιπα στελέχη δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αρκετοί από αυτούς είναι προβληματισμένοι για την πρόταση αμφισβήτησης του Μ. Εβερτ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς γνωρίζουν ότι μία εκ νέου επικράτησή του θα τους θέσει οριστικά στο περιθώριο. Ομως και η πρόταση για μη συμμετοχή στο συνέδριο απαιτεί σκέψη από την πλευρά των "τριών", αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο οδηγεί σε διάσπαση του κόμματος, κάτι που δεν το θέλουν όλα τα στελέχη που ακολουθούν τον Γ. Σουφλιά.

Αυτή τη στιγμή ο Μ. Εβερτ φαίνεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς στελέχη που είναι κοντά του λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει "ανέβει" στα μάτια της κομματικής βάσης με τη στάση που κράτησε στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Επίσης δεν απέκλειαν ως τελευταία γραμμή άμυνας, ο Μ. Εβερτ να δεχτεί τον ορισμό των συνέδρων από τα εφταμελή συμβούλια των τοπικών οργανώσεων και όχι από τα τριμελή προεδρεία όπως γίνεται μέχρι τώρα. Εάν ο Γ. Σουφλιάς απορρίψει και αυτήν την πρόταση, τότε ο πρόεδρος της ΝΔ θα τον εμφανίσει "αδιάλλακτο" στην κομματική βάση και θα προχωρήσει στο συνέδριο χωρίς καμία υποχώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ