Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών το περασμένο Σάββατο στη Βουλή
Χωρίς να προσθέσουν κάτι καινούριο στις πολιτικές θέσεις των κομμάτων τους, μίλησαν το Σάββατο στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί της ΝΔ, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ. Κοινό στοιχείο, η αποδοχή της προοπτικής της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως μονόδρομου...
"Η κυβέρνηση αυτή επέλεξε την πρόσθετη φορολογία, αγνοώντας το δρόμο του λιγότερου και καλύτερου κράτους". Αυτό επισήμανε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ,κάνοντας παράλληλα εκτεταμένη αναφορά και κριτική στην κυβέρνηση για τους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Επίσης έντονες ήταν οι αναφορές του για "αναξιοπιστία" της κυβέρνησης, σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, για μια φορά ακόμη, στήριξε τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές που χαρακτηρίζουν και διαμορφώνουν τον προϋπολογισμό, δηλαδή τις επιλογές που υπαγορεύονται από την ΕΕ, τονίζοντας πως "σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν επιβάλλει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση σύγκλισης των οικονομιών τους με συγκεκριμένη διαδικασία. Η επιλογή ανήκει στις κυβερνήσεις". Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ΝΔ θα στηρίξει τις πολιτικές που θα στοχεύουν πραγματικά στη σύγκλιση, ενώ "θα αποτρέψει τις αδιέξοδες πολιτικές, θα αντιταχθεί στις αποφάσεις και θα τις ματαιώσει". Οσον αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε την κατάθεση διετούς προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που να περιέχει τις επιχειρήσεις που ελέγχει η ΕΤΒΑ, ο ΟΑΕ, στις οποίες θα περιέχεται επίσης η ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Για "λογιστική αντίληψη" στον προϋπολογισμό του 1997 κατηγόρησε την κυβέρνηση, στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, καθώς και για ...έλλειψη ριζοσπαστικότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του αναλώθηκε σε γενικόλογες αναφορές σε σχέση με το θεσμικό περιβάλλον της συζήτησης του προϋπολογισμού και την ανάγκη για "έλεγχο στην υλοποίηση" και "κύρωση ισολογισμού πεπραγμένων".
Αναφερόμενος στο στόχο της ΟΝΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως έπρεπε "να ασκηθούν πολιτικές που θα προωθούσαν την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές, που θα εκσυγχρόνιζαν τη χώρα". Εκφράζοντας την αγωνία του κόμματός του, για την επίτευξη των στόχων, μίλησε για "υπεραισιόδοξες προβλέψεις" στον προϋπολογισμό του 1997. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκλεισε την ομιλία του, καταθέτοντας τις γνωστές προτάσεις του ΣΥΝ, για θεσμικές αλλαγές στη διαχείριση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Ομιλία ..."πολιτικής σχιζοφρένειας" θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη δευτερολογία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα, που έκανε το Σάββατο στη Βουλή. Οπως επισήμανε, η χώρα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική "συμβατή με την Ευρωπαϊκή Ενωση", αφού η συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες "είναι μονόδρομος".
Αν και συμφώνησε στον κεντρικό στόχο που θέτει ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος καθορίζει και την πορεία του, στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση Σημίτη για "θατσερική πολιτική", ενώ τόνισε ότι το περιεχόμενο του "εκσυγχρονισμού" που επαγγέλλεται, πρέπει να ξεκαθαριστεί "προς όφελος ποιου θα είναι". Πρότεινε την άμεση καθιέρωση της ΑΤΑ για μισθούς και συντάξεις, καθώς και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, δηλώνοντας όμως ότι πρέπει αταλάντευτα η χώρα να ακολουθήσει και πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Για την ανεύρεση πόρων πρότεινε "θεσμικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα" - όπως η επαναφορά του νόμου 1828, του δειγματοληπτικού ελέγχου - που ίσχυσαν επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς βέβαια να ελέγξουν και να φορολογήσουν ουσιαστικά τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Παράλληλα, το ΔΗΚΚΙ ψήφισε το τμήμα του προϋπολογισμού που αναφέρεται στις εξοπλιστικές δαπάνες, επειδή - όπως τόνισε ο πρόεδρός του - είναι "πάνω από όλα πατριωτικό κόμμα". Σημείωσε δε ότι το ΔΗΚΚΙ θα παρακολουθεί το ρόλο του ΝΑΤΟ στην όλη διαδικασία.