Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός, που η κυβερνητική πλειοψηφία εμπνεύστηκε και σχεδίασε με το "μοιρογνωμόνιο" του μααστριχτικού προγράμματος σύνθλιψης, είναι πλέον νόμος του κράτους. Κάτι αναμενόμενο, άλλωστε, από την ανακοίνωση κιόλας των εκλογικών αποτελεσμάτων της 22 Σεπτέμβρη 1996. Με το κλείσιμο ακριβώς της κάλπης, πριν τρεις μήνες, εκείνο που "παιζόταν" δεν ήταν ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού, αλλά το μέγεθος της σκληρότητάς του απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Από εκείνη την ίδια στιγμή, εξίσου βέβαιο ήταν ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύσσωμη, θα ύψωνε τας χείρας των βουλευτών της σε στάση "υπέρ" κατά την ψηφοφορία, για την έγκριση του εν λόγω πονήματος. Αυτό που δεν είχε προσμετρηθεί, τότε, ήταν ο βαθμός γελοιοποίησης όλων αυτών των κυβερνητικών στελεχών, που πριν βροντοφωνάξουν "ζήτω" ο προϋπολογισμός, φρόντισαν επί δίμηνο να διαδίδουν ότι..."διαφωνούν" με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης...

Ομως, εκείνο που πραγματικά δεν μπορούσε να προβλεφτεί, τότε, ήταν η έκταση της δυσαρέσκειας και της αντίστασης που θα συναντούσε από την κοινωνία ο προϋπολογισμός και η προς υλοποίηση κυβερνητική πολιτική. Εκείνο που αποτελούσε το χειρότερο όνειρο για τους συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους συγκυβερνήτες - υπαλλήλους της Κομισιόν, μετατράπηκε για αυτούς σε εφιαλτική πραγματικότητα.

Ναι. Αυτός ο προϋπολογισμός, ο σκληρότερος των τελευταίων χρόνων, μπορεί να ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, όμως την ίδια ακριβώς ώρα καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αν, λοιπόν, αναζητηθεί το "νέο" που έφερε μαζί του ο προϋπολογισμός για το 1997 δεν είναι - ούτε καν - το μέγεθος του αντικοινωνικού χαρακτήρα του. Είναι η πλήρως αποδεδειγμένη, τεράστια, απόλυτη απόσταση που ομολογημένα πια τον χωρίζει από τις λαϊκές διαθέσεις και ανάγκες.

Αυτό και μόνο το γεγονός αποκαλύπτει το είδος της "δημοκρατίας" για την οποία κόπτεται η κυβέρνηση. Τη "δημοκρατία" της κλεπταποδοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσω της καλπονοθευτικής υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου. Αυτή η "δημοκρατία" των 160 υποκλίσεων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, παρέταξε απέναντι στη δημοκρατία της αντίστασης του λαού, την κατασυκοφάντηση, την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, την τρομοκρατία, την ύβρη και τον εκβιασμό.

Την παραπάνω πραγματικότητα καμιά κυβερνητική "επικοινωνιακή" σπέκουλα και κανένα "τσουκατόπνευστο" προπαγανδιστικό μηχανοστάσιο δεν μπορεί να κρύψει. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Σημίτης είναι καταδικασμένος στη συνείδηση του λαού. Είναι εχθρικός απέναντι στην κοινωνία και ως εχθρό τον αντιμετωπίζουν οι εργάτες, οι αγρότες, οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί, οι συνταξιούχοι, η νεολαία. Για όσους θα ήθελαν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους και να παρουσιάσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική εμμονή, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, ως "λαϊκή εντολή" (!), το "μπλόκο" που υπέστη τις τελευταίες βδομάδες το ΠΑΣΟΚ και οι μηχανισμοί του, τους αφήνει έκθετους: Ο αγώνας των αγροτών, η απεργία των ναυτεργατών, οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, οι απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η πάλη των εκπαιδευτικών είναι το μαζικό, μαχητικό και αποφασιστικό "ΟΧΙ", είναι η απάντηση που έδωσε ο ελληνικός λαός στα 160 "ναι", που εισέπραξε ο προϋπολογισμός μέσα στη Βουλή.

Είναι βέβαιο ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν. Γιατί δε φτάνει η ψήφιση ενός προϋπολογισμού, για να είσαι φερέγγυος απέναντι στα αφεντικά σου. Χρειάζεται πρωτίστως η εφαρμογή του. Και η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι ήδη επεξεργάζεται αυτή την επιχείρηση. Ομως το λαϊκό "μπλόκο", που την έχει περικυκλώσει, είναι δεδομένο. Και θα το βρει μπροστά της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ