Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Ερχονται νέα δεινά για τους εργαζόμενους

"Ο προϋπολογισμός του 1997 είναι ο πιο αντιλαϊκός απ' όσους γνώρισε ο τόπος μας τις τελευταίες δεκαετίες",υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Και συνέχισε: "Για άδικο προϋπολογισμό μιλούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν για την ταμπακιέρα: Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από αυτό το ξαναμοίρασμα της πίτας; Είτε γιατί θέλουν να τους συγκαλύψουν, επειδή στην πραγματικότητα συμφωνούν, είτε γιατί δεν το τολμούν, αποφεύγουν να πουν ότι κερδισμένοι θα βγουν οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές ενώ για τους εργαζόμενους έρχονται νέα δεινά".

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι "ο προϋπολογισμός είναι μεν σκληρός αλλά δίκαιος", ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι αυτού του είδους η προπαγάνδα αποσκοπεί στο να κρύψει τη νέα φορολογική επιδρομή, που σχεδιάζεται σε βάρος των εργαζομένων, τη στιγμή που τα κέρδη της πλουτοκρατίας μένουν άθικτα και συνεχώς ενισχύονται. Προς απόδειξη αυτού, ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε: "Κατά ποσοστό 13,4%, δηλαδή 2,5 περίπου φορές πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, προβλέπεται να αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι. Κατά 21%, δηλαδή τρεισήμισι φορές πάνω από τον πληθωρισμό, προβλέπεται να αυξηθούν οι άμεσοι φόροι που θα κληθούν να καταβάλουν τα φυσικά πρόσωπα και μόνο κατά 15% αυξάνουν οι φόροι για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις". Στη συνέχεια, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στην αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και πρόσθεσε: "Αν σ' όλα αυτά προσθέσουμε και τις προγραμματισμένες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς και τους νέους φόρους που προωθούνται μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τότε γίνεται ολοφάνερο ότι έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων".

Αναφερόμενος στην πολυδιαφημιζόμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών ο Αχ. Κανταρτζής επισήμανε: "Η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών που αφορούν τους βουλευτές και ορισμένους άλλους είναι ελκυστικό περιτύλιγμα, για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα και τη φορολόγηση μιας σειράς επιδομάτων που κατακτήθηκαν από τους εργαζόμενους στην προσπάθειά τους να αυξήσουν στοιχειωδώς το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα, το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση όχι μόνο αφήνει άθικτες τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, αλλά τους δίνει και άλλες".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ