Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΣΗΕΑ
ΕΣΗΕΑ Ανάγκη για αλλαγή στην Ενωση.

Μακριά από τα προβλήματα και τις ανησυχίες του κλάδου η Ενωση. Το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα και το αναχρονιστικό καταστατικό λειτουργίας τροχοπέδη. Μόνη προοπτική η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων.

Μιά από τα ίδια ήταν και η τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Και, τούτη τη φορά, πραγματοποιήθηκε "με τα χίλια ζόρια" αφού η προσέλευση των συναδέλφων ήταν μικρή και έγινε κατορθωτό να συμπληρωθεί απαρτία στην τέταρτη προσπάθεια... Αλλά και η συμμετοχή στην συνέλευση δεν ήταν παρά η γνωστή των μερικών δεκάδων συναδέλφων, κυρίως, συνταξιούχων. Κι αυτό, παρ' όλο που και τα προβλήματα που έπρεπε να συζητηθούν είναι πολλά και οξυμένα -και ανάμεσά τους εκκρεμεί η συζήτηση για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που, ήδη, έχει καθυστερήσει.

Μ' αυτήν την απογοητευτική εικόνα, απόντων των "εν ενεργεία" και κυρίως των νεότερων συναδέλφων, η συζήτηση που έγινε δεν μπορούσε να είναι παρά "κάτι από τα ίδια". Κι αν κάτι αναδείχτηκε σαν κυρίαρχο είναι πως η Ενωση είναι σε μεγάλη απόσταση από τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες των συναδέλφων -κι αυτό ανεξάρτητα οτι η ευθύνη που ανήκει ξεχωριστά στον καθένα μας.

Αποφασίστηκε οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης για την επόμενη διετία 1997 -98 να γίνει στο διήμερο 7 και 8 Γενάρη καθώς κρίθηκε οτι δεν ήταν επαρκής ο χρόνος για να γίνουν πριν τις γιορτές. Η ευθύνη, πάντως, για την μεγάλη καθυστέρηση βαρύνει την απερχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ η οποία, παρ' όλο που υπήρξαν φωνές (όπως πχ του συνάδελφου Ν. Καρναντηνού) για την έγκαιρη προκήρυξή τους, τελικά επέλεξε διαφορετικά. Μ' αυτόν τον τροπο, αντικειμενικά, πάνε πίσω και οι συζητήσεις για τη νέα ΣΣΕ και η υπογραφή της αναμένεται να καθυστερήσει.

Σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση στην Ενωση, από τους εκπροσώπους της Δημοσιογραφικής Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Παράταξης,υπογραμμίστηκαν οι ευθύνες της απερχόμενης και των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΣΗΕΑ: Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν -περα από περιστασιακή αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων όπως πχ του Αγγελιόσημου- και δεν παρενήβησαν, ουσιαστικά, για να αποτραπούν όσα αρνητικά συμβαίνουν στο χώρο των ΜΜΕ και για να προστατευθεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα από φαινομενα εξαχρείωσης και εκφυλιστικές λειτουργίες.

Τονίστηκε, επίσης, οτι η υποτυπώδης, ουσιαστικά, λειτουργία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σχετίζεται και με τον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών του ΔΣ και των άλλων οργανων της Ενωσης. Με το απαράδεκτο εκλογικό διφασικό σύστημα που, ουσιαστικά, "θρέφει" τα φαινόμενα παραγοντισμού και επιτρέπει να χρησιμοποιείται η εκλογή στο ΔΣ της Ενωσης σαν εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις... Ωστόσο, τη δημορκατική λειτουργία στην Ενωση εμποδίζει πολύ περισσότερο το αναχρονιστικό καταστατικό της που έχει στοιχειώσει! Είναι καιρός λοιπόν να αλλάξει αυτό το αντιδημοκρατικό καταστατικό, υπογραμμίστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της Δημοσιογραφικής Αγωνιστική Συνδικαλιστικής παράταξης -που να σημειωθεί στις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ στηρίζει το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΑΣ)- είναι ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στην Ενωση. Για να γίνει η ΕΣΗΕΑ το σωματείο των μελών της χρειάζεται, κατ' αρχάς, να εγγραφούν μέλη της όλοι οι νέοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι και η λειτουργία της να γίνει πιό ανοιχτή και δημοκρατική τόσο για τον κλάδο όσο και, ευρύτερα, στην κοινωνία. Είναι ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα προβλήματα και τους κινδύνους, πχ σχετικά με το αγγελιόσημο, ώστε να κινητοποιηθούμε όλοι για να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας. Μιά τέτια αγωνιστική προοπτική στην ΕΣΗΕΑ μπορεί να προχωρήσει με τη στήριξη και ενίσχυση της Δημοσιογραφικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που με τις όποιες αδυναμίες της έδοσε και δίνει τη μάχη της για τα προβλήματα του κλάδου. Αυτό αποτελεί μιά εγγύηση για μιά καλύτερη αγωνιστική προοπτική στην Ενωση και τον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ