Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Κυβερνητική "εξάρτηση" από τη λιτότητα

Πάλι υποσχέσεις για το πρόβλημα των θεραπευτών του προγράμματος. Θεραπευτές και ενταγμένοι στα προγράμματα δηλώνουν ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, δηλώνοντας ότι είναι πρωτίστως θέμα ηθικής τάξης και δευτερευόντως οικονομικό θέμα

"Λουκέτο" προτιμά η κυβέρνηση να μπει στη μοναδική Μονάδα Απεξάρτησης του ΕΣΥ - γνωστή ως περίπτερο "18 Ανω" - που στεγάζεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, παρά να καταθέσει τροπολογία, που θα δώσει λύση για τους 33 θεραπευτές, των οποίων η σύμβαση εργασίας έληξε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η τροπολογία - σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - έχει υπογραφεί από τον υπουργό Κ. Γείτονα και θα "κατατεθεί άμεσα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας". Ομως, η "δέσμευση" αυτή δεν έχει - επισήμως - χρονικό ορίζοντα, καθώς τέτοιες υποσχέσεις έχουν δοθεί επανειλημμένα στο παρελθόν.

Το αρμόδιο υπουργείο για τα ναρκωτικά - υποταγμένο στο πνεύμα λιτότητας των Βρυξελλών - δεν απέφυγε τη διγλωσσία και σ' αυτό το θέμα ζωής των ανθρώπων που απεξαρτήθηκαν και τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο "18 Ανω", αλλά και απέναντι σ' αυτούς που πήραν τη μεγάλη απόφαση να ζήσουν χωρίς ουσίες στη ζωή τους.

Ενώ, λοιπόν, ανακοίνωνε την "άμεση κατάθεση της τροπολογίας", έβγαιναν στα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα - όπως ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης - και δήλωναν ότι η υπεύθυνη του προγράμματος Κ. Μάτσα δε λέει την αλήθεια, επειδή δεν αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας υπέγραψε τη σχετική τροπολογία. Οι θεραπευτές και οι ενταγμένοι στα προγράμματα, διά της Κ. Μάτσα, αναγνώρισαν τη συμβολή του Μ. Σκουλάκη, αλλά εξέφρασαν την απορία τους για τη συνολική στάση της κυβέρνησης, που δε δίνει λύση στο πρόβλημα.

Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, όταν το αρμόδιο για τα ναρκωτικά υπουργείο υπονομεύει την εμπιστοσύνη των ενταγμένων σε προγράμματα προς τους υπευθύνους αυτού του προγράμματος.

Το υπουργείο Υγείας - και ειδικότερα ο αρμόδιος γι' αυτό θέμα υφυπουργός Μ. Σκουλάκης - έχει στο ενεργητικό του - με διακομματική, μάλιστα, συγκατάθεση - την τροπολογία που έδινε λύση για τους 33 θεραπευτές μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη του 1996.

Οχι, όμως, πως και αυτή η ενέργεια ήταν απαλλαγμένη από την ...εξάρτηση της κυβέρνησης από τη λιτότητα. Και τότε η αρχική τροπολογία έδινε λύση για τους 25 θεραπευτές και τους οχτώ προσπαθούσε να τους "φορτώσει" στον ΟΚΑΝΑ. Μετά την άρνηση του ΟΚΑΝΑ και την αντίδραση του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, δόθηκε συνολική - προσωρινά - λύση.

Προέχει η ηθική πλευρά

Στην ανάλγητη και αντιανθρώπινη συμπεριφορά της κυβέρνησης έδωσαν απάντηση οι θεραπευτές και οι ενταγμένοι στα προγράμματα του "18 Ανω", οι οποίοι από χτες το πρωί βρίσκονταν σε εγρήγορση.

Η Θεραπευτική Ομάδα του "18 Ανω" - η μοναδική Μονάδα Απεξάρτησης του ΕΣΥ - στη συνέλευσή της εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς τους έμπειρους θεραπευτές του και θα συνεχίσουν την αναστολή της λειτουργίας μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της, η θεραπευτική ομάδα επισημαίνει τα εξής: "Οι θεραπευτές δίνουν καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα για να εμπνεύσουν μια άλλη στάση ζωής με αξίες και αξιοπρέπεια. Σε αυτό, πάνω απ' όλα, κρίνεται η καθημερινή και ανεκτίμητη, με οικονομικούς όρους, προσφορά τους. Και αυτή η προσφορά ζητάμε να αναγνωριστεί έμπρακτα από την κυβέρνηση και την πολιτεία, με την κατάθεση σήμερα στη Βουλή της τροπολογίας που επιλύει το πρόβλημα των 33 θεραπευτών. Γιατί έτσι μόνο η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας οποιεσδήποτε δυσκολίες, τεχνικής ή άλλης φύσης, θα αποδείξει ότι θεωρεί την απρόσκοπτη λειτουργία του Θεραπευτικού Προγράμματος ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, που δε σηκώνει για κανένα λόγο αναβολή ούτε μιας μέρας".

"Το πρόβλημα των θεραπευτών, τονίζει η ομάδα, είναι κατά πρώτο λόγο ζήτημα ηθικής τάξης και δευτερευόντως οικονομικό πρόβλημα. Αφορά, δηλαδή, τη συνολική στάση της πολιτείας απέναντί τους και κατά πόσο η κυβέρνηση θεωρεί τη θεραπεία απεξάρτησης ως ζήτημα σοβαρό και επείγον και κατά πόσο είναι αποφασισμένη να δώσει, χωρίς αναβολή, στο πρόγραμμα όλες τις δυνατότητες να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο, έτσι όπως οφείλει να το κάνει. Το ζήτημα δεν ανάγεται στο αν 33 θεραπευτές θα πάρουν - όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας - κάποια χρήματα "έναντι", αποδεικνύοντας τις καλές προθέσεις του υφυπουργού Υγείας, Μ. Σκουλάκη".

Και η απόφαση καταλήγει: "Η, για άλλη μια φορά, αναβολή της επίλυσης του προβλήματος αναδεικνύει την πραγματική φύση του. Οτι δηλαδή η κυβέρνηση, με τη στάση της, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της, υποβαθμίζει τη Μονάδα Απεξάρτησης και το ΕΣΥ, στο οποίο ανήκει, υποβαθμίζει την ίδια την ανάγκη της ύπαρξης Θεραπευτικών Προγραμμάτων και αυτό δε μας επιτρέπει να το δεχτούμε η ίδια η φύση του λειτουργήματος που επιτελούμε. Ζητάμε, λοιπόν, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους εξαρτημένους, στις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο, να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τη στάση της και να καταθέσει σήμερα την τροπολογία που ο υπουργός Υγείας έχει ήδη υπογράψει", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση εξέδωσαν αργά χτες το βράδυ και οι θεραπευόμενοι του προγράμματος "18 Ανω". Τονίζουν ότι η άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει την τροπολογία υποβαθμίζει την προσπάθεια όλων για μια αξιοπρεπή ζωή, την αξιοπιστία του προγράμματος, βάζει σε κίνδυνο τη θεραπεία ατόμων που βρίσκονται, ήδη, στο στάδιο της απεξάρτησης και στερεί το δικαίωμα απεξάρτησης σ' αυτούς που υποφέρουν ακόμα. "Με την επίγνωση ότι αποτελούμε την αισιόδοξη πλευρά της ζοφερής κατάστασης των ναρκωτικών και με την πεποίθηση ότι μας αξίζει η ελπίδα αντί του οίκτου - συνεχίζει η ανακοίνωση -θεωρούμε τη θεραπεία μας αδιαπραγμάτευτη. Ξέροντας καλά ότι η θεραπεία δε γίνεται χωρίς τους θεραπευτές μας, απαιτούμε την άμεση κατάθεση της τροπολογίας".

Σήμερα το πρωί, ώρα 9.30 π.μ., οι θεραπευτές και οι ενταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης θα κάνουν παράσταση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με αίτημα την προώθηση της πολυπόθητης τροπολογίας.

  • Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, με δήλωσή του, ζητά από την κυβέρνηση να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την ομαλή λειτουργία του "18 Ανω". Την άμεση ρύθμιση του προβλήματος ζητούν, με υπομνήματά τους προς το υπουργείο Υγείας, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΛΕ, η ΔΟΕ, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων και η ΕΙΝΑΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ