Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι μαθητές διεκδικούν δυναμικά λύσεις
  • Με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, αποχές και καταλήψεις αντιδρούν στην κυβερνητική κοροϊδία
  • Δυναμική πορεία των μαθητών του Πολυκλαδικού χτες
  • Κατάληψη στο συγκρότημα της ΣΚΥΠ

"Εσείς με τον Λαμπράκη για την ολιγαρχία και μεις με το λαό για δωρεάν παιδεία"... Προ των ευθυνών τους έθεσαν χτες, με τα συνθήματα αλλά και τα αιτήματά τους, τους αρμόδιους του Δήμου και της Νομαρχίας Πειραιά αλλά και της κυβέρνησης οι μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου της πόλης.

Με αγωνιστικό μαραθώνιο που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και κράτησε ως τη 1.30 μ.μ. οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους διαδήλωσαν στους δρόμους του Πειραιά διεκδικώντας μεταστέγαση του σχολείου τους, που δεν μπορεί να λειτουργήσει στο παμπάλαιο, ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο του πάλαι ποτέ Τζάνειου Ορφανοτροφείου.

Η κινητοποίησή τους θα συνεχιστεί σήμερα με παράσταση στο υπουργείο Παιδείας και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Από τη Δευτέρα με κοινή απόφαση των μαθητών, του Συλλόγου Καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων το σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω επικινδυνότητας! Χτες το ποτήρι ξεχείλισε καθώς η νυχτερινή βροχή κατέβασε αρκετούς σοβάδες από τους ετοιμόρροπους τοίχους τους σχολείου. Το κτίριο υπάρχει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, από το 1876 (!), βρίσκεται σε κακή κατάσταση ενώ δεν έχει καν θέρμανση.

Μαθητές, καθηγητές και γονείς απέκλεισαν χτες το πρωί την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε κατά σειρά με το δήμαρχο Στ. Λογοθέτη στο Δημαρχείο, τον αντινομάρχη Παιδείας Γ. Μαρωνίτη στο παράρτημα της Νομαρχίας και τον υπουργό Στ. Σουμάκη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τους τρεις σταθμούς της μαραθώνιας διαδήλωσής τους.

Στο μεταξύ, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους οδηγούνται η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Πειραιά και οι Σύλλογοι Γονέων της πόλης, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν επιτέλους τα σοβαρά προβλήματα της παιδείας, με τα οποία αποφεύγει συστηματικά να ασχοληθεί η διοίκηση του Δήμου Πειραιά.

Ο δήμος χρωστά χρήματα και απαντήσεις

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων καταγγέλλει ότι στο σύνολο των σχολείων του Δήμου Πειραιά διαπιστώνονται προβλήματα όπως: αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις επισκευές και συντηρήσεις. Μεγάλη έλλειψη υλικών από τις αποθήκες του δήμου, με αποτέλεσμα να αγοράζουν υλικά οι Σχολικές Επιτροπές (!) για να γίνουν οι επισκευές. Καθυστέρηση απόδοσης μιας δόσης των λειτουργικών δαπανών στις Σχολικές Επιτροπές. Εκτακτες επιχορηγήσεις στα σχολεία, με κριτήρια την προσωπική προβολή και ψηφοθηρία. Ελλειψη φυλάκων και επιστατών. Στασιμότητα στην κατασκευή σχολικών αιθουσών, παρότι υπάρχουν οικόπεδα. Υπολειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών. Εκδοση αδειών λειτουργίας σε μπαρ - καφετερίες και άλλα σχετικά καταστήματα γύρω απ' τα σχολεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Δήμος Πειραιά έχει εισπράξει από τον ΟΣΚ 319.700.000 δραχμές για το 1995 και 279.000.000 δραχμές για το 1996. Ακόμη τις 4 δόσεις λειτουργικών για το 1995 και τις 3 δόσεις λειτουργικών για το 1996 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Ομοσπονδία απαιτεί από τον δήμαρχο και τους υπεύθυνους Παιδείας του δήμου απαντήσεις για το "πού πήγαν τα κονδύλια που πήραν απ' τον ΟΣΚ και αναλυτικές καταστάσεις με εργασίες που έγιναν, σε ποια σχολεία και τι κόστος είχαν". Διεκδικεί δέσμευση "για το χρόνο που θα εξοφληθούν τα λειτουργικά που χρωστάει ο δήμος στις Σχολικές Επιτροπές" και ενημέρωση για τις ενέργειες του δήμου για την επίλυση των προβλημάτων που βασανίζουν τους μαθητές του Πειραιά.

Κατάληψη στη ΣΚΥΠ

Στο μεταξύ, η κατάληψη που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα στο σχολικό συγκρότημα της ΣΚΥΠ (Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πειραιά), όπου στεγάζονται το 1ο ΤΕΛ, 1η ΤΕΣ, το 4ο Εσπερινό ΤΕΛ Πειραιά και ένα δημόσιο ΙΕΚ συνεχίστηκε και χτες. Οι μαθητές των τριών σχολείων (δε συμμετέχουν οι σπουδαστές του ΙΕΚ) μεταξύ άλλων απαιτούν να δοθεί το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία και να εξασφαλιστεί επάρκεια διδασκόντων και αιθουσών στα σχολεία τους.

Επίσης, ζητούν αναβάθμιση και αξιοποίηση των εργαστηρίων με ασφαλή φωτισμό και τα απαραίτητα μηχανήματα καθώς και ανθρώπινες τουαλέτες που να πληρούν τις ελάχιστες συνθήκες υγιεινής.

Τέλος, ζητούν περισσότερες καθαρίστριες, διορισμό επιστάτη και νυχτοφύλακα καθώς και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

Χτες το σχολείο επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Π. Γιαννακόπουλος,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κινήματος των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές και συζήτησε μαζί τους την πιθανότητα για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ