Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα
  • Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας
  • Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης και διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές των νυχτερινών σχολειών της Αθήνας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και σε άλλες πόλεις.

Με κίνητρο τις κατακτήσεις που πέτυχαν πέρσι με τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις τους, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων της νυχτερινής εκπαίδευσης ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τις νέες επιθέσεις ενάντια στο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο στράτευσης, δικαίωμα για συνέχιση των σπουδών, αναβολή πέντε χρόνια για το λύκειο και τέσσερα για το γυμνάσιο, κατάργηση της τέταρτης χρονιάς στο λύκειο και της τρίτης χρονιάς στις ΤΕΣ, αναπροσαρμογές στα μαθήματα και τα βιβλία, αναλογική εισαγωγή μεταξύ νυχτερινών και ημερήσιων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, 6ωρη δουλιά με αποδοχές 8ωρου και κάλυψη των δύο ωρών από τον ΟΑΕΔ κλπ.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων αντιδρούν επίσης στα νέα νομοθετήματα της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη νυχτερινή εκπαίδευση, όπως το νομοσχέδιο για τη στράτευση, το "εθνικό απολυτήριο" που αποκλείει ουσιαστικά τους μαθητές νυχτερινών σχολείων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στο νομοσχέδιο για το ΙΔΕΚΕ. Ειδικότερα για το τελευταίο, το οποίο προβλέπει δημιουργία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), τονίζουν ότι με το "πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας" δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από τη συρρίκνωση και αντικατάσταση της νυχτερινής εκπαίδευσης από φορείς εκτός σχολικού συστήματος. Σε σχετικό έντυπο του υπουργείου, μάλιστα, αναφέρεται καθαρά ότι "υπάρχουν σήμερα τα νυχτερινά σχολεία, που όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενηλίκων που ζητούν να μορφωθούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ