Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οχι στη "δημοκρατία" των τραπεζιτών"

Παρέμβαση του Γ. Θεωνά στο Ευρωκοινοβούλιο

Υπέρ της διαίρεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Γενάρη 1999, στις χώρες "εντός" και στις χώρες "εκτός" ΟΝΕ, τάχθηκε χτες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση κάλεσε του λαούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην υιοθετήσουν τέτοιες επιλογές, να αντιταχθούν σ' αυτή την προοπτική, να απαιτήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων κατά τη διαδικασία έγκρισης των νέων συνθηκών και να αρνηθούν να υποταχθούν στο "μονόδρομο" της "δημοκρατίας" των τραπεζιτών..

Ο Γιάννης Θεωνάς επισήμανε ιδιαίτερα την ουσιαστική κατάργηση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, η οποία εκχωρείται σε όργανα στερούμενα κάθε πολιτικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών - οι εκτός ενιαίου νομίσματος χώρες θα μείνουν ακόμα περισσότερο πίσω σε σχέση με τις χώρες της ΟΝΕ, θα μεγαλώσει η απόκλιση όχι μόνο σε ονομαστικούς αλλά και σε πραγματικούς όρους. Αυτό θα οδηγήσει στην άσκηση ακόμα πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της προσέγγισης των κριτηρίων του Μάαστριχτ που θα παραμένει άπιαστο όνειρο, οι χώρες που θα παραμείνουν εκτός θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα πόρων, δεδομένου ότι τα κεφάλαια - έστω και κερδοσκοπικά σε πρώτη φάση - θα στραφούν στις χώρες του σκληρού πυρήνα, γεγονός που θα επιδράσει καταλυτικά στα συναλλαγματικά αποθέματα, το επίπεδο ανάπτυξης και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων των χωρών αυτών.

Στο αυριανό φύλλο του "Ριζοσπάστη" θα δημοσιευτεί αναλυτικό ρεπορτάζ για την αποκαλυπτική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και την παρέμβαση του Γ. Θεωνά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ