Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αρμενίας

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Αρμενίας υπέγραψαν χτες στο υπουργείο Αμυνας ο Ελληνας υπουργός Γερ. Αρσένης και ο Αρμένιος ομόλογός του Β. Σαρκγισιάν.Η συμφωνία αυτή, όπως είπε ο Γερ. Αρσένης θεσμοθετεί τη συνεργασία η οποία ήδη έχει αρχίσει από καιρό. Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, πέρα από την ανταλλαγή στρατιωτικών ακολούθων, περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών στο χώρο της Αμυνας, εκπαίδευση στρατιωτικών, καθώς και ανταλλαγή απόψεων και συνεργασίας στο χώρο των εξοπλισμών.

Ο Αρμένιος υπουργός στις δηλώσεις του επισήμανε ότι η συμφωνία δεν είναι έργο των τελευταίων μηνών αλλά "έργο καλής μελέτης που έχει αρχίσει εδώ και δύο τρία χρόνια" και ότι "τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού ήταν εκείνα που βοήθησαν το νεοσύστατο αρμενικό στράτευμα". Ανέφερε ακόμα ότι στελέχη του αρμενικού στρατού εκπαιδεύονται ήδη από το 1993 στην Ελλάδα και τόνισε ότι "στο πρόσωπο της Αρμενίας η Ελλάδα έχει ένα σίγουρο σταθερό σύμμαχο, σε μια περιοχή που οπωσδήποτε η Αρμενία είναι το μόνο σταθερό κράτος και το μόνο σταθερό στράτευμα". Ο Γερ. Αρσένης στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι "για ιστορικούς λόγους, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους η συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο με την Αρμενία έχει πολύ μεγάλη προτεραιότητα".

Τουρκικές αντιδράσεις

Αμεσες πάντως ήταν οι αντιδράσεις στη συμφωνία που εκδηλώθηκαν από την τουρκική πλευρά. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ολτάν Σουκγουρλού σε δηλώσεις του στο πρακτορείο "Ανατολή" χαρακτήρισε την ενέργεια ως μη φιλική προς την Τουρκία εκ μέρους της Ελλάδας και εξέφρασε την απορία του για την ανάμειξη της Ελλάδας στις υποθέσεις του Καυκάσου.Επίσης έμμεσα απείλησε την Αρμενία λέγοντας ότι έχει απόλυτη ανάγκη την Τουρκία για την εναέρια σύνδεσή της με τη Δύση. Αντιδράσεις υπήρχαν και από βουλευτές διαφόρων τουρκικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ