Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ζεστό - κρύο" από την Ουάσιγκτον

"Ικανοποιημένη", δηλώνει η κυβέρνηση, γιατί η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία επί της Γαύδου, έστω κι αν η αμερικανική διπλωματία ζητά επιδιαιτητικό ρόλο στην "ελληνοτουρκική συζήτηση" για το ξεκαθάρισμα του καθεστώτος νησίδων και βράχων σε ολόκληρο το Αιγαίο!

Πανηγυρίζει, επικίνδυνα και αδικαιολόγητα, η ελληνική κυβέρνηση για την τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Γαύδος είναι ελληνική και κατοικείται από Ελληνες!

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε χτεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε "πολύ θετική και χρήσιμη" την τοποθέτηση του Ν. Μπερνς,συμπληρώνοντας ότι το θέμα δε λύνεται με την τοποθέτηση των ΗΠΑ. "Η πρόκληση, συνέχισε ο Θ. Πάγκαλος, προήλθε από την Τουρκία και η Τουρκία πρέπει να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους θέση".

"Η δήλωση του κ. Μπερνς - δήλωσε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας - μας ικανοποιεί, είναι μια θετική εξέλιξη, γιατί αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα που ενισχύει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Οι ανέξοδες αυτές τοποθετήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, που τόση ικανοποίηση πρόσφεραν στην ελληνική κυβέρνηση, δε μεταβάλλουν, φυσικά, την άποψη της Ουάσιγκτον για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα της για το καθεστώς βράχων και νησίδων (και της Ιμιας συμπεριλαμβανομένης) του Αιγαίου.

Η αμερικανική πολιτική για το θέμα του Αιγαίου, όπως παρατηρούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εξακολουθεί να εμφορείται από την πεισματική άρνηση της Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί με σαφήνεια (όπως έπραξε για τη Γαύδο) για το θέμα της κυριαρχίας επί της Ιμιας.

Το θέμα της Ιμιας και κατ' επέκταση οι παρεμφερείς τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο αποτελούν για την Ουάσιγκτον, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το όχημα με το οποίο εδραιώνεται η αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Ηδη, οι αμερικανικές πιέσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Η επιτήρηση των "αμφισβητούμενων περιοχών" του Αιγαίου από αμερικανικά πολεμικά πλοία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί την "πεμπτουσία" των αμερικανικών προτάσεων, καθώς μέσω αυτών επισφραγίζεται τόσο ο αμερικανικός επιδιαιτητικός ρόλος, όσο και η ύπαρξη των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση, εγκλωβισμένη σε μια πολιτική αναζήτησης προστατών, συζητά τα δεδομένα που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική της χώρας και εισέρχεται σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, με το πρόσχημα πως η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών επιβάλλει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Χτες, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, δε συζητήθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά έγινε μια γενικότερη ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα εξοπλιστικά προγράμματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσουν το αντικείμενο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα αποτελέσει το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ