Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η χαρά των υποτακτικών

Μα τι είπε προχτές ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Γαύδο και "λύθηκαν τα βρακιά" των εγχώριων υποτακτικών τους από τη χαρά τους; Απλά μετέφερε τις "διευκρινίσεις" της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν γνωστές και δημόσια διατυπωμένες εδώ και μέρες. Επειδή τώρα τα ίδια πράγματα ειπώθηκαν από αμερικανικά χείλη, οι θλιβεροί τοποτηρητές των συμφερόντων των Αμερικανών ιμπεριαλιστών άρχισαν τις θριαμβολογίες και τα πανηγύρια.

Αξίζει να θυμίσει κανείς σε όλους αυτούς που αλαλάζουν από ενθουσιασμό για τη δήλωση του Ν. Μπερνς ότι ο ίδιος την περασμένη βδομάδα, που δεν είχε υπόψη του αυτές τις τουρκικές "διευκρινίσεις", δε δίστασε να αφήσει να αιωρείται ότι καλύπτει τις τουρκικές ενέργειες για τη Γαύδο. Τότε, πριν λίγες μόνο μέρες δηλαδή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κάνει λόγο για... "διαφορά" μεταξύ των δύο χωρών για τη Γαύδο και αφού έτσι είχαν τα πράγματα, προθυμοποιήθηκε - άλλη μια φορά - να προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις "καλές υπηρεσίες". Μάλιστα, τότε είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέση για την κυριαρχία της Γαύδου, αλλά δεν τη δημοσιοποιεί, γιατί κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε την κατάσταση (!).

***

Τώρα γιατί η δημοσιοποίηση της θέσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Γαύδο "βοηθάει την κατάσταση"; Προφανώς, γιατί οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με την κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία επανέλαβε τις δηλώσεις που έχει κάνει δημόσια από την πρώτη μέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Γκιονενσάι. Αφού η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα, περισσεύει στους ισχυρούς προστάτες της...

Χάρη πληρότητας και ενίσχυσης των παραπάνω, ας παραθέσουμε τις προχτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Η τουρκική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι η ένσταση που ήγειρε για τις ναυτικές ασκήσεις που θα γίνουν νότια της Κρήτης αφορούσε μόνο τεχνικά ερωτήματα και δεν είχε να κάνει τίποτα με την κυριαρχία της Γαύδου, αυτής της νήσου που βρίσκεται νότια της Κρήτης και δεν μπορεί να υπάρχει θέμα γύρω από την κυριαρχία της. Είναι ένα ελληνικό νησί".

***

Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να εξωραϊζει τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο όταν αυτός στηρίζεται στην υποδαύλιση των αντιθέσεων που υπάρχουν. Αλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ το μόνο που θέλουν είναι να εδραιώσουν την επικυριαρχία τους στο Αιγαίο.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ