Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο νομός έχει δυνατότητες

Του Αλέκου Χατζηκώστα, γραμματέα της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

- Από "Καλιφόρνια" της Ελλάδας, στον παραγωγικό μαρασμό, είναι έτσι;

- Πράγματι. Ο νομός μας, που τη δεκαετία του '80 χαρακτηριζόταν σαν η "Καλιφόρνια" της Ελλάδας και κατατασσόταν στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων νομών της χώρας, έχει πάρει πια τον παραγωγικό κατήφορο. Βασικοί βιομηχανικοί κλάδοι - στηρίγματα του νομού, όπως η κλωστοϋφαντουργία και ο ιματισμός δέχτηκαν σοβαρά χτυπήματα, ενώ η γεωργία (ροδάκινο - βαμβάκι), καθώς και οι σχετικές βιομηχανίες μεταποίησης (π.χ. κονσερβοποιεία - διαλογητήρια) οδηγούνται στην καταστροφή. Η ανεργία τινάχτηκε στα ύψη. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι (μόνιμοι και εποχιακοί) έχασαν τη δουλιά τους το διάστημα 1990 - 95, από τις 15 συνολικά μεγάλες επιχειρήσεις που έκλεισαν. Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το νομό προκύπτει ότι σε σύνολο 45.000 οικονομικά ενεργού πληθυσμού, άνεργοι είναι οι 7.000! Ειδικά για την περιοχή της Νάουσας οι άνεργοι ανέρχονται σε 4.000! Ταυτόχρονα, η ύπαρξη χιλιάδων λαθρομεταναστών, που αναζητούν δουλιά, σε μια περιοχή που, έτσι κι αλλιώς, υποφέρει από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, στερεί το δικαίωμα ακόμα και για εποχιακά μεροκάματα, που συμπλήρωναν παλιότερα τα εισοδήματα. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι την προηγούμενη χρονιά έκλεισαν περισσότερα από 400 μαγαζιά και ότι ο αγροτικός πληθυσμός έχει οδηγηθεί σε απόγνωση, μια και η βασική του παραγωγή (ροδάκινο) οδηγείται στη χωματερή, επιβαρύνοντας παράλληλα και το περιβάλλουν, ενώ και οι τιμές που εισπράττει για τα προϊόντα του δεν καλύπτουν πια ούτε τα έξοδα παραγωγής.

- Πού εντοπίζετε τις αιτίες των προβλημάτων που μαστίζουν την περιοχή;

- Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην πολιτική, που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Πρέπει ακόμα να αναζητηθούν στις καταλυτικές επιπτώσεις από την ένταξη και τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ροδακινοκαλλιέργεια. Η ΕΕ, με την πολιτική της, έχει οδηγήσει στο να χάσουμε τις γειτονικές αγορές και να καταλήγει αυτή η συναλλαγματοφόρα καλλιέργεια στις χωματερές. Τα ίδια ισχύουν και για την κλωστοϋφαντουργία, με τη διαβόητη πολυινική συμφωνία.

- Τι προτείνετε, για να βγει ο νομός από το αδιέξοδο, όπου τον οδηγούν οι Βρυξέλλες και οι εδώ εκτελεστές των εντολών τους;

- Κατ' αρχήν πιστεύουμε ότι ο νομός έχει δυνατότητες για παραγωγική ανάπτυξη σε όφελος του λαού του. Σε αυτό συντελούν τα πλούσια εδάφη και το υπέδαφός του, ο υδάτινος πλούτος, η παράδοση και η πείρα του εργατικού δυναμικού της Ημαθίας σε καλλιέργειες και βιομηχανικούς κλάδους. Χρειάζεται όμως να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική, που θα έρχεται σε σύγκρουση με τη λογική της εξάρτησης και της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Που θα έχει σαφή αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα γενικευμένο σχέδιο αγροτικής αναδιάρθρωσης στο νομό, προστασία των προϊόντων που παράγουμε και στα οποία είναι "ελλειμματική" η ΕΕ(π.χ. βαμβάκι και καπνός), πραγματοποίηση έργων υποδομής (π.χ. αρδευτικό ανατολικού Βερμίου, ενίσχυση σιδηροδρόμου και βελτίωση υποδομής των συνεταιρισμών), απαλλοτρίωση των εκτάσεων, που ανήκουν σε μοναστήρια και ιδιώτες (περιοχή Πιερίων), ενίσχυση της κτηνοτροφίας και άλλες ενέργειες. Χρειάζονται ακόμα μέτρα για τη διάσωση και την ενίσχυση της κλωστοϋφαντουργίας, με εφαρμογή κατάλληλης κλαδικής πολιτικής, άνοιγμα των κλειστών εργοστασίων στη Νάουσα, με ευθύνη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, πρόγραμμα εργατικών κατοικιών σε Βέροια και Νάουσα, μέτρα ενάντια στη μαύρη εργασία κ.ά. Για να γίνουν όλα αυτά, βέβαια, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου πάλης εργαζομένων, ανέργων, αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς και των αντίστοιχων φορέων τους, σαν το μονόδρομο για την προώθηση και ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιόρκησαν τη νομαρχία Ημαθίας(2006-07-14 00:00:00.0)
Πανεργατικός ξεσηκωμός(2006-05-16 00:00:00.0)
Κατάληψη για το επίδομα των εποχικών(2003-12-23 00:00:00.0)
Στη Νάουσα της ανεργίας(2003-05-30 00:00:00.0)
Η μισή παραγωγή στις χωματερές!(1997-05-25 00:00:00.0)
Η μισή παραγωγή στις χωματερές!(1997-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ