Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μην ξεχαστούν οι τρεις Ελληνες ναυτικοί

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα και Γερ. Αραβανή

Πέρασαν ήδη εξίμισι χρόνια από το Νοέμβρη του 1989, όταν συνελήφθησαν από τις αιγυπτιακές αρχές, με την κατηγορία της λαθραίας εισαγωγής και εμπορίας ναρκωτικών, οι τρεις Ελληνες ναυτικοί του πλοίου "Θανάσης", Α. Κοντογιάννης, Κ. Καστανιάς και Ν. Ζαγγελίδης,οι οποίοι καταδικάστηκαν πριν λίγες μέρες σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας και Γερ. Αραβανής,επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διακρατικών σχέσεων πρέπει να παρέμβει αποτελεσματικά, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των τριών ναυτικών μας. "Στην πραγματικότητα οι τρεις Ελληνες ναυτικοί κατηγορούνται άδικα και προφανώς είναι θύματα της σκευωρίας του πλοιάρχου τους, ο οποίος "εξαφανίστηκε"...", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Υπενθυμίζουν ότι το 1992 οι ναυτικοί είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά το Ακυρωτικό Δικαστήριο του Καϊρου - μετά από παρέμβαση και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία προκλήθηκε ύστερα από αναφορά των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ - ακύρωσε την απόφαση αυτή και στη συνέχεια σε νέα δίκη επιβλήθηκε στους Ελληνες ναυτικούς ισόβια κάθειρξη, η οποία σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία αντιστοιχεί με 25χρονη παραμονή στις φυλακές.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου,ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μη διαταραχτούν οι σχέσεις των δύο χωρών από παρόμοια περιστατικά, καθώς και αν είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να κινηθεί στην κατεύθυνση ενεργοποίησης των διαδικασιών απονομής χάρης από τις αιγυπτιακές αρχές στους τρεις Ελληνες ναυτικούς και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε, σε περίπτωση που δε δοθεί χάρη, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις της Ελληνοαιγυπτιακής Σύμβασης, που κυρώθηκε με το Ν.1765/88 και οι τρεις Ελληνες ναυτικοί να μεταφερθούν και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ