Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ
Χτύπησαν οι "μπράβοι" της ΕΛΒΙΚ

Εχοντας την ανοχή τουλάχιστον των αρμόδιων κυβερνητικών και κρατικών αρχών, οι ιδιοκτήτες της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος (ΕΛΒΙΚ), Στ. Μπατάλας και Σ. Καρατζούνης,επιμένουν στην τακτική της τρομοκράτησης των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων. Χτες, έστειλαν δέκα "μπράβους" για να επιτεθούν εναντίον τους, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, με τις οποίες διεκδικούν για λογαριασμό της κοινότητάς τους την έκταση που άρπαξε με το ζόρι η χούντα, για να δημιουργήσει την ΕΛΒΙΚ και πριν λίγους μήνες δωρίστηκε από την ΑΤΕ στους νέους ιδιοκτήτες ως προίκα για την αγορά απ' αυτούς αντί πινακίου φακής της επιχείρησης.

Αλλά ας δούμε τα γεγονότα από την αρχή. Χτες, από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ. εκατοντάδες κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κατέλαβαν το εργοστάσιο της ΕΛΒΙΚ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που άρχισαν εδώ και μήνες, με αίτημα να παραδοθεί στην κοινότητά τους η έκταση που τους ανήκει. Αντιδρώντας σ' αυτή την ενέργεια των κατοίκων, οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ έστειλαν τρακτέρ να οργώσουν την έκταση την οποία οι Μεγαλοκαλυβιώτες έχουν σπείρει με στάρι από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η Επιτροπή Αγώνα έδωσε τότε προθεσμία λίγων λεπτών για να αποχωρήσουν τα τρακτέρ και επειδή αυτό δεν έγινε, περίπου 300 κάτοικοι συν γυναιξί και τέκνοις ξεκίνησαν στη 1 μ.μ. να πάνε οι ίδιοι να σταματήσουν τα τρακτέρ. Στο δρόμο όμως τους επιτέθηκαν δέκα "μπράβοι" των ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ, που κρατούσαν σιδηρολοστούς. Οι Μεγαλοκαλυβιώτες όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκαν, αλλά αφόπλισαν τους "μπράβους" και παρέδωσαν τους σιδηρολοστούς στην Αστυνομία. Οπως έγινε γνωστό από μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ένας από τους μπράβους που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων ονομάζεται Γιώργος Τσακίρης και είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης!

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει και σε μηνύσεις εναντίον των ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ που έστειλαν τους μπράβους. Οι Μεγαλοκαλυβιώτες δηλώνουν πάντως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να γίνει δεκτό το δίκαιο αίτημά τους. Ταυτόχρονα αντιδρούν και στη χρηματοδότηση, μέσω κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τραπεζών, με περίπου τρία δισ. δραχμές των νέων ιδιοκτητών, όπως ενέκρινε νύχτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων. Θεωρούν ότι πρόκειται για νέο μπόνους στους ιδιοκτήτες, που αποτελεί νέο μέγα σκάνδαλο μετά το σκάνδαλο ξεπουλήματος της ΕΛΒΙΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ