Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 1996

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Η κυβέρνηση
μοναδικός
υπεύθυνος για την κατάσταση με τα σκουπίδια

Χρέος του κινήματος της αυτοδιοίκησης, συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, να αξιώσει αγωνιστικά την εφαρμογή του προγράμματος, με άμεση ταυτόχρονη χωροθέτηση και έναρξη των εργασιών για τις τρεις ΟΕΔΑ που χρειάζεται η Αττική

Με κλειστή την κεντρική χωματερή των Ανω Λιοσίων, με 3,1 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, που αντιστοιχούν σε 17,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, να καίγονται ανεξέλεγκτα στις 5.000 χωματερές όλης της χώρας, με 450.000 τόνους βιομηχανικά απόβλητα πεταμένα σε ρεματιές και ποτάμια, έτσι υποδέχεται η κυβέρνηση την Παγκόσμια Ημερα Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 5 Ιούνη. Μέχρι τότε οι κάτοικοι του Αυλώνα θα συνεχίζουν τις αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις τους απόλυτα δικαιολογημένοι, καθώς η υπόθεση εξεύρεσης χώρων για τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), αποκτά πλέον όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής απάτης. Με πρώτον υπεύθυνο την κυβέρνηση, το επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, έχει τιναχτεί ήδη στον αέρα. Αναλύσεις και μελέτες δεκαετιών πετάχτηκαν στη χωματερή, επειδή η κυβέρνηση για να μην κοντραριστεί με οικοπεδοφάγους, μεγαλοσχήμονες και μέρος της εκλογικής της πελατείας, προσπαθεί να επιβάλει αυθαίρετα ως χώρο εγκατάστασης νέας χωματερής μια περιοχή του Αυλώνα, η οποία ήδη από τις προεπιλογές χώρων, μια πενταετία πριν, είχε αποκλειστεί ως ακατάλληλη. Η τροπή που παίρνουν πλέον τα πράγματα είναι τέτοια, που δικαιολογεί την έκφραση φόβων ότι στο τέλος αυτό που θα συμβεί είναι να δοθεί και νέα παράταση στη λειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων η οποία ήδη έχει μετατραπεί σε μία βιολογική βόμβα αρκετών μεγατόνων.

Κι όμως αυτή η εξέλιξη δεν είναι μονόδρομος. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει στα χέρια της ένα επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα που εγγυάται την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων, τον περιορισμό του τελικού προς ταφή προϊόντος στο 1/3 του σημερινού όγκου και την επικερδή αξιοποίηση των άλλων 2/3, αν εφαρμοστεί ολοκληρωμένα το πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Αν η ίδια εξακολουθεί να παριστάνει την στρουθοκάμηλο, είναι χρέος του κινήματος της αυτοδιοίκησης, συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, να αξιώσει αγωνιστικά την εφαρμογή του προγράμματος με άμεση ταυτόχρονη χωροθέτηση και έναρξη των εργασιών για τις τρεις ΟΕΔΑ που χρειάζεται η Αττική. Να αξιώσει την εκπόνηση, επιτέλους, ενός εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση συνολικά των απορριμμάτων.


ΣΕΛ.  11

Μπροστά, αποφασιστικά, με όπλο τις αποφάσεις μας

Με το βλέμμα στραμμένο μπροστά, στους αγώνες της εργατικής τάξης που έρχονται, εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, τα μέλη, οι φίλοι και οπαδοί του εξορμούν για ένα νέο ξεκίνημα μέσα στη συνέχεια του Κόμματος. Για να δικαιώσει και η σημερινή γενιά των κομμουνιστών την 80χρονη σχεδόν ιστορία του Κόμματος, για να φανεί άξιος συνεχιστής όλων αυτών, που στο πέρασμα του χρόνου καταξιώθηκαν ως η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό.

Η "επόμενη μέρα" του Συνεδρίου βρίσκει το Κόμμα εξοπλισμένο με ένα νέο πρόγραμμα, έτοιμο να δράσει πλέον πιο αποφασιστικά για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου, στην προοπτική του σοσιαλισμού. Σ' αυτό το δρόμο οι κομμουνιστές θα είναι και πάλι μια γροθιά.


ΣΕΛ.  2,    23  -  25

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Οι ΒΑΣΙΛΗΣ και ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΓΚΙΣΟΓΛΟΥ προσφέρουν 100.000 δρχ. στη μνήμη όσων έζησαν, αγωνίστηκαν και πέθαναν για έναν καλύτερο κόσμο.
  • Οπαδός του ΚΚΕ από την ΑΜΒΕΡΣΑ πρόσφερε, ως δεύτερη δόση 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανω Ζωγράφου.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ και η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΝΤΟΥΛΗ πρόσφεραν 100.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών τους Ιωάννη και Σταυρούλας Κοντούλη,καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Στάθη Καναβού,Ιωάννη Ρούσσου και Ηλία Δεδούση.


Ρεπορτάζ
Το... "διπλό πρόσωπο" του ΟΑΕΔ

Σε οργανισμό στήριξης των εργοδοτών μετατρέπεται πλέον ο ΟΑΕΔ, μέσα από το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας


ΣΕΛ.  16
Αποκαλυπτικό
"Τορπίλη" στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων

Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που μόνο ερωτηματικά μπορούν να προκαλέσουν για τις προθέσεις των αρμοδίων και για τις προοπτικές των ταμείων


ΣΕΛ.  8   -   9
Βδομάδα κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία

Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τετραήμερη απεργία, 4-7 Ιούνη. Συγκέντρωση της ΕΙΝΑΠ την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας, στις 12.30 το μεσημέρι


ΣΕΛ.  34
Κτήμα Γερουλάνου
Στη θέση του πάρκου... πολυκατάστημα

Η λογική του κέρδους και οι αξιώσεις του κεφαλαίου απειλούν τη μετατροπή ενός ελεύθερου χώρου σε τσιμέντο και μπετόν


ΣΕΛ.  14

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ