Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Εξοντωτικές κατηγορίες κατά αγροτών!
  • Την Τρίτη συνεχίζεται η δίκη 30 Σερραίων αγροτών - καπνοπαραγωγών, που τόλμησαν να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους
  • Τους κατηγορούν μέσω... βίντεο!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας Α. ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ) .-

Με την απολογία των κατηγορούμενων και τις αγορεύσεις εισαγγελέα και συνηγόρου ολοκληρώνεται, την Τρίτη στις Σέρρες, η δίκη 30 αγροτών που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, συμμετέχοντας στο παναγροτικό συλλαλητήριο που έγινε τον Απρίλη του 1992 έξω από τη νομαρχία.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως υπογραμμίζουν αγρότες συνδικαλιστές, δε βρίσκονται αυτοί που ξεκληρίζουν την ελληνική αγροτιά και, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, δε διστάζουν να χρησιμοποιούν τα δακρυγόνα και καπνογόνα για να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες οργής και απόγνωσης των ξωμάχων αγροτών. Αντίθετα, σέρνονται και δικάζονται ως εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου οι αγρότες, επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφική πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και παλεύουν για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντεθνικής πολιτικής. Ετσι, οι διώξεις αγροτών, που παίρνουν μαζικό χαρακτήρα σ' όλη τη χώρα, δεν είναι παρά μια καλοστημένη επιχείρηση εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης, για το χτύπημα του αγωνιστικού φρονήματος των αγροτών και την υποταγή τους...

Χτες, λοιπόν, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των 25 αστυνομικών, μαρτύρων κατηγορίας, και των 20 μαρτύρων υπεράσπισης, των 30 αγροτών που δικάζονται με βαρύτατες κατηγορίες: Για αντίσταση κατά της αρχής, απρόκλητη σωματική βλάβη, φθορά κοινού πράγματος - ενώ ορισμένοι από αυτούς αντιμετωπίζουν και την κατηγορία ότι μίλησαν σε συγκέντρωση για την οποία δεν είχε δοθεί άδεια! Υπενθυμίζεται ότι το συλλαλητήριο έγινε έξω από τη Νομαρχία Σερρών και συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 αγρότες, κυρίως καπνοπαραγωγοί. Μετά από εντολή του τότε νομάρχη, η Αστυνομία επιχείρησε να απωθήσει βίαια τους αγρότες, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά επεισόδια, τα οποία πήραν έκταση με τη ρίψη δακρυγόνων και την επέμβαση των ΜΑΤ. Τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20 αγρότες και 10 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Σερρών, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο της νομαρχίας.

Οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας, σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των 30 κατηγορουμένων μέσα από τους χιλιάδες αγρότες, επικαλέστηκαν στις καταθέσεις τους τις ...βιντεοταινίες που είχαν τραβηχτεί και μεταδοθεί στις τηλεοράσεις! Ομως, το αίτημα της υπεράσπισης να παρουσιαστούν οι βιντεοταινίες, για να αποδειχθεί η αναξιοπιστία τους ως μέσο απόδειξης, δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο... Οπως καταγγέλλει ο συνήγορος υπεράσπισης, Ν. Ηλιάδης, "η αναγνώριση των μαρτύρων έγινε μέσα από άλλους δρόμους, που εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες". Ενώ τα επεισόδια "προκλήθηκαν στα πλαίσια της γενικής κατεύθυνσης που είχε δοθεί, για χτύπημα των αγροτικών κινητοποιήσεων που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε εξέλιξη και με στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των αγροτών".

Η Επιτροπή Συμπαράστασης των αγροτών, με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους αγρότες και τους εργαζόμενους του νομού να συγκεντρωθούν, το πρωί της Τρίτης,έξω από τα δικαστήρια, και να συμπαρασταθούν στους δικαζόμενους αγρότες. Με δήλωσή του στο "Ρ" το μέλος της Επιτροπής και μέλος της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, Αργύρης Μανδάνας, τονίζει: "Κατηγορούμενοι έπρεπε να είναι οι καπνέμποροι και η πολιτική ηγεσία, που οδήγησαν τον αγροτικό κόσμο σε απελπισία. Ευθύνη για τη σύγκρουση έχει ο τότε νομάρχης, που αρνήθηκε να δεχτεί την Επιτροπή Αγώνα και έδωσε εντολή στην Αστυνομία να απωθήσει βίαια τους αγρότες. Η απόφαση αυτή, ασφαλώς, κινούνταν στην κατεύθυνση της άνευ όρων παράδοσης και υποταγής των αγροτών στα σχέδια για ξεκλήρισμα της αγροτιάς".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ