Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
"Μπαράζ" προσυνεδριακών εξαγγελιών

Σε μια σειρά προσυνεδριακών και προεκλογικών, στην ουσία τους, εξαγγελιών προχώρησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, προβάλλοντας ως επιτεύγματα της θητείας του στο υπουργείο την υλοποίηση αιτημάτων του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, τα οποία αρνιόταν να ικανοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, ανακοίνωσε σειρά μέτρων που επιτείνουν τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής εξουσίας, όχι μόνο σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και κοινοτήτων. Επίσης, παρουσίασε την κυβερνητική τακτική ως ευεργετική προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού τους, χωρίς φυσικά να αναφερθεί στα 720 δισ. δρχ. που τους οφείλει η κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου χτες, κατατίθεται σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περιφερειακή οργάνωση του κράτους, που όμως αποσκοπεί στον ασφυκτικότερο έλεγχο της περιφέρειας και παραπέμπει στις καλένδες τον γ' βαθμό αυτοδιοίκησης. "Περηφανεύτηκε" για τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, για τις συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν ακόμα, τις ελεύθερες μετατάξεις και την εφαρμογή του νέου, ενιαίου μισθολογίου, παρακάμπτοντας ότι γι' αυτά χρειάστηκε μακρόχρονη αγωνιστική διεκδίκησή από το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, που αντιδρά στην επιδοματική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εξάλλου, αρνήθηκε ουσιαστικά να αποδεχτεί τη θέση της ΑΔΕΔΥ για βασικό μισθό 180.000 δρχ., αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα προσδιορίσει το ύψος του το Σεπτέμβρη.

Επιπλέον μίλησε για ένα νομοσχέδιο "σκούπα" που θα προβλέπει την αναγκαστική μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών και στους ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Δε διευκρίνισε όμως, αν θα καλυφθούν πρώτα οι ανάγκες σε προσωπικό, αν η κρατική επιχορήγηση θα είναι μόνιμη και επαρκής και αν η κεντρική διοίκηση θα χρηματοδοτεί για τη δημιουργία και λειτουργία νέων σταθμών.

Επιβεβαιώνοντας την εναρμόνιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με τις επιταγές των Βρυξελλών, για άμεση εφαρμογή του σχεδιασμού τους ακόμα και με διοικητικά μέτρα, ανακοίνωσε την ενδυνάμωση των Συμβουλίων Περιοχής, οικονομικά και σε προσωπικό, χωρίς να πει από πού θα προέρχονται τα σχετικά κονδύλια και αν θα μειωθεί η τακτική ενίσχυση που δίνεται στους δήμους. Στο ίδιο πνεύμα, δήλωσε ότι υπογράφεται αυτές τις μέρες το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των νομαρχιακών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών. Μια ρύθμιση που είναι φανερό πως στοχεύει στην υποκατάσταση των νομαρχιακών συμβουλίων, από "καθαρόαιμα" όργανα "κοινωνικής συναίνεσης" για την προώθηση μιας αντιλαϊκής πολιτικής, νομιμοποιημένης από τον "κοινωνικό διάλογο".

Με το ίδιο νομοσχέδιο, είπε, τα επιτόκια των δανείων που είχαν πάρει οι ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και που το '91 είχαν αυξηθεί από την κυβέρνηση, θα επανέλθουν στο συμβατικό τους ύψος. Ο υπουργός μίλησε ακόμα για μείωση των επιτοκίων των δανείων που παίρνουν σήμερα οι ΟΤΑ. Την ίδια ώρα, όμως, αρνείται πεισματικά να τους αποδώσει τα 720 δισ. από τους θεσμοθετημένους, υπέρ τους, πόρους που παρακρατά.

Ακόμα, ο υπουργός δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθούν και ως αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας τα χρέη δημοτών προς τους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης για εξόφλησή τους με δόσεις. Τέλος, σημείωσε ότι κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητική θηλιά και μέσω των δήμων(2015-08-01 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση(2006-08-30 00:00:00.0)
Γιατί δε βάζετε φόρους;(1996-11-09 00:00:00.0)
Με άδεια χέρια και η ΚΕΔΚΕ(1996-10-10 00:00:00.0)
Παράνομη η παρακράτηση(1996-08-10 00:00:00.0)
Βλάπτει δημότες και εργαζόμενους(1996-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ