Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χουντικός δικηγόρος εκλεκτός του υπουργού Δικαιοσύνης

Σκάνδαλο αποτελεί η τοποθέτηση "υπουργού" της δικτατορίας στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικηγόρων. Το όνομά του βρέθηκε στη λίστα - πρόταση του ΔΣΑ και επιλέχτηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης!

O δικηγόρος Ιωάννης Ξυδόπουλος, ο οποίος στη διάρκεια της χούντας διορίστηκε υπουργός Εργασίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας επιβραβεύτηκε και διορίστηκε μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλο, και μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ)!

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σάλο στο ΔΣ του ΔΣΑ. Το πλήρες ιστορικό αυτής της υπόθεσης έχει ως εξής:

Στις 9 Φλεβάρη 1996 συνεδριάζει για τελευταία φορά το ΔΣ του ΔΣΑ και, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, ομόφωνα προτάθηκαν για μέλη του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου οι δικηγόροι Ν. Κουτρουμπής, Γ. Γουσέτης, Γ. Παπαδογιαννάκης, Σ. Στρατήγης και Θ. Ξιφαράς.

Στη συνέχεια αποστάλθηκε έγγραφο του ΔΣΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης. Από το έγγραφο αυτό, που αποτελεί πρόταση του ΔΣΑ προς τον υπουργό, παραλείπεται το όνομα του Γ. Γουσέτη, αλλά προστίθενται δύο άτομα ακόμη που δεν είχαν προταθεί από το ΔΣ. Επίσης, συμπεριελήφθησαν 12 άτομα ακόμη για αναπληρωματικά που δεν είχαν προταθεί. Μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στη νέα λίστα είναι και το όνομα του Ξυδόπουλου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά. Πώς παρεισέφρησαν αυτά τα ονόματα; Ηταν λαθροχειρία, πλαστογραφία, επιπολαιότητα κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου; Τι ευθύνη έχουν οι πρώην πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΔΣΑ, Τ. Παππάς και Θ. Βασιλάκη,αντίστοιχα, αφού το έγγραφο φέρει την υπογραφή τους; Υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες του ΔΣΑ;

Σχολιάζοντας αυτή την ενέργεια ο Β. Δημόπουλος,μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και επικεφαλής της "Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης" (ΔΑΚ), έκανε την εξής δήλωση:

"Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι με πρόταση του ΔΣΑ ορίστηκε μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων ο Ι. Ξυδόπουλος, υπουργός της 7χρονης δικτατορίας, που ελέω "στιγμιαίου" απέφυγε την ποινική του δίωξη και καταδίκη, ενώ για διάφορους λόγους απέφυγε και την πειθαρχική δίωξη από το ΔΣΑ.

Εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν μπορεί να είναι τιμητής των δικηγόρων, οι οποίοι προασπίζουν τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών, ο κύριος Ξυδόπουλος που έλαβε μέρος στην καταπάτηση των ελευθεριών του λαού.

Ο ΔΣΑ έχει υποχρέωση να επιδιώξει άμεσα την ανάκληση της απαράδεκτης και προκλητικής αυτής απόφασης, να διερευνήσει πλήρως τις περιστάσεις που οδήγησαν στον εκτρωματικό διορισμό του Ξυδόπουλο στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο και να καταλογίσει τις αντίστοιχες ευθύνες".

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ