Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Περίσσεψαν η οργή και η αγανάκτηση της αγροτιάς

Χιλιάδες αγρότες, με πάνω από 1.500 τρακτέρ, κατέλαβαν τις δυο πλατείες και όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και απαίτησαν, "εδώ και τώρα", λύσεις στα προβλήματά τους

Οταν σε μια μικρή επαρχία συγκεντρώνονται χιλιάδες αγρότες, με πάνω από 1.500 τρακτέρ, όπως έγινε χτες στα Φάρσαλα, για να διαμαρτυρηθούν κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και να ζητήσουν τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του εισοδήματός τους, τότε, είναι φανερό ότι η κατάσταση στην αγροτιά της πατρίδας μας έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και πως έχει γίνει συνείδηση σε όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, ότι μόνο ο ενωτικός, μαζικός και δυναμικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Στη χτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση στα Φάρσαλα, περίσσεψαν η οργή και η αγανάκτηση της αγροτιάς, αλλά αναδείχτηκε και η αποφασιστικότητά τους να παλέψουν, με νύχια και με δόντια, για το δίκιο τους. Και αυτή η κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή, αφού στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ανάλογα συλλαλητήρια και σε πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ οι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση και στέλνουν τα μαντάτα στην ΕΕ πως το φθινόπωρο που θα μας έρθει θα είναι, τόσο "θερμό" σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που μπροστά τους θα "ωχριά" ακόμα και ο ξεσηκωμός του Μάρτη του '95, ο οποίος είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα.

"Εδώ και τώρα" λύσεις

Χτες το πρωί, λοιπόν, τα τρακτέρ κατέλαβαν τις δυο πλατείες των Φαρσάλων και όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Και οι αγρότες, που έφτασαν εκεί και από τις 27 κοινότητες της επαρχίας, κρατώντας μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και απαίτησαν, "εδώ και τώρα", λύσεις στα προβλήματά τους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Θ. Πόγκας,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων και ο Χρ. Παπαγεωργίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στάθηκε ιδιαίτερα στις αποφάσεις της ΕΕ, οι οποίες πλήττουν, πλέον, όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κατήγγειλε την πολιτική των κυβερνήσεων που, ακολουθώντας τις εντολές των Βρυξελλών, οδηγούν την αγροτική οικονομία στην καταστροφή και υπογράμμισε ότι ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας - και ολόκληρης της χώρας - είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει τους αγώνες του εναντίον αυτής της πολιτικής, που συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα και αποσκοπεί στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών από τη γη τους.

Κατ' εξοχήν βαμβακοπαραγωγική περιοχή τα Φάρσαλα και οι αγρότες της περιοχής δέχτηκαν φέτος καίριο πλήγμα στο εισόδημά τους, με την εφαρμογή, από πέρσι και για 6 χρόνια, του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, που είχε ως αποτέλεσμα να πουλήσουν το προϊόν τους μέχρι και 50 δραχμές φθηνότερα από πέρσι.

Τα αιτήματα

Ετσι, τα κύρια αιτήματα της χτεσινής κινητοποίησης αφορούν στο βαμβάκι. Ζητούν:

- Εισοδηματική ενίσχυση για την αποκατάσταση του χαμένου εισοδήματος, λόγω της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης του βαμβακιού, με της εξής κλιμάκωση: Για παραγωγούς μέχρι 70 στρεμμάτων ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό, για μέχρι 140 στρεμμάτων 35 δραχμές, για μέχρι 200 στρεμμάτων 25 δραχμές, για πάνω από 200 στρεμμάτων 15 δραχμές και για εκείνους που έχουν ενοικιασμένα χωράφια μέχρι 150 στρέμματα, ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό.

- Να καλύψει η κυβέρνηση τα δισεκατομμύρια που χρεώθηκαν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών από την εκκόκκιση του βαμβακιού, αφού με ευθύνη του υπουργείου Γεωργίας αγόρασαν σε υψηλές τιμές.

- Να εξοφληθεί τώρα όλη η παραγωγή που έχει παραδοθεί.

- Να αποσυρθούν τα βαμβάκια "λινάρια" και να αποζημιωθούν.

Οι αγρότες ζητούν, επίσης:

- Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις στα ψυχανθή.

- Οι Θεσσαλικές Βιομηχανίες να μείνουν στα χέρια των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής:

- Διπλασιασμό των κοινοτικών και εθνικών πόρων για έργα υποδομής (στραγγιστικά, αρδευτικά, εκτροπή Αχελώου, ταμιευτήρας Κάρλας, φράγμα Σμοκόβου κ.ά.).

- Επιδοτούμενα επιτόκια για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων.- Ελεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων ζωοτροφής κλπ.

- Κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.

- Μείωση του ΦΠΑ στις αγορές των αγροτών στο ελάχιστο επίπεδο (8%).- Να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο των ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίζεται στο σύνολό της η αγροτική παραγωγή, αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.- Μείωση του κόστους οικοδομικής άδειας για την κατοικία του αγρότη και των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και των συνεταιρισμών.

- Ατοκη ρύθμιση των χρεών των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Για την κτηνοτροφία:

- Συμπληρωματική εισοδηματική ενίσχυση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος από την εφαρμογή της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, ώστε να διαμορφωθεί ελάχιστη τιμή στο πρόβειο γάλα 275 δραχμές το κιλό, στο γίδινο 185 δραχμές και στο αγελαδινό 130 δραχμές.

- Πάταξη της αισχροκέρδειας στο κύκλωμα των ζωοτροφών, με καθορισμό ανώτατου κέρδους στους βιομηχάνους και εμπόρους, που θα προσδιορίζεται με βάση πραγματικά κοστολόγια.

- Πάταξη της αισχροκέρδειας των γαλακτοβιομηχάνων για τις υπερβολικές τιμές που πουλάνε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

- Να απαλλαγούν οι αγελαδοτρόφοι από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης, με τα παραπάνω και άλλα αιτήματα, παρέδωσαν οι συγκεντρωμένοι στον δήμαρχο της πόλης και στον έπαρχο Φαρσάλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ