Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι είναι το Εθνικό Απολυτήριο

Είναι ο "Εθνικός Τίτλος Ολοκλήρωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης" που θα αντικαταστήσει το σημερινό Απολυτήριο Λυκείου και το οποίο θα αποκτάται πλέον με εξετάσεις εθνικού επιπέδου. Οι πρώτοι που θα το αποκτήσουν είναι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' τάξη όλων των τύπων Λυκείου κατά το ερχόμενο σχολικό έτος 1996 - 1997.

Το Εθνικό Απολυτήριο θα έχει διπλό ρόλο: 1) Θα αποτελεί "πιστοποιητικό ουσιαστικών γνώσεων" που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κατόχους του για την επιλογή και την απορρόφηση υποψηφίων στην αγορά εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την ευρύτερη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση (π.χ. ΙΕΚ). 2) Με βάση τη διαδικασία απόκτησής του, δηλαδή τις εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο και τους βαθμούς που θα συγκεντρώνει ο μαθητής, θα γίνεται η εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το Εθνικό Απολυτήριο θα αντικαθιστά το σημερινό Απολυτήριο Λυκείου σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και θα αποτελεί τον νέο τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 1999 - 2000.

Η διαδικασία εφαρμογής του Εθνικού Απολυτηρίου

Και στις τρεις τάξεις του Λυκείου καθιερώνεται ενιαίος κορμός μαθημάτων γενικής παιδείας που αποτελείται από πέντε μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική - Χημεία, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα.Διατηρούνται οι διαχωρισμοί σε κλάδους στα Ενιαία Πολυκλαδικά και Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια. Στα γενικά Λύκεια δε θα υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε Δέσμες και κατευθύνσεις.

Στο Γενικό Λύκειο σε ό,τι αφορά την Α' και Β' τάξη διατηρείται σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα που ισχύει σήμερα, με μικρές διαφοροποιήσεις. Στη Γ' Λυκείου θα διδάσκονται πέραν των παραπάνω πέντε μαθημάτων γενικής παιδείας, εννιά μαθήματα επιλογής από τα οποία ο μαθητής πρέπει να επιλέξει τρία, ένα από κάθε ομάδα. Οι ομάδες είναι οι εξής:

1η Ομάδα: Αρχαία Ελληνικά - Βιολογία - Κοινωνιολογία

2η Ομάδα: Λατινικά - Πολιτική Οικονομία - Χημεία

3η Ομάδα: Μαθηματικά - Φυσική - Φιλοσοφία ή Ψυχολογία

Τεχνικά και Πολυκλαδικά Λύκεια

Στα Τεχνικά και τα Πολυκλαδικά Λύκεια σε όλες τις τάξεις διατηρείται το σημερινό πρόγραμμα καθώς και ο διαχωρισμός των μαθητών σε κλάδους. Θα γίνουν ωστόσο οι αναγκαίες προσαρμογές με στόχο τη διαμόρφωση του προγράμματος με την εισαγωγή των μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Στη Γ' τάξη των Τεχνικών και των Πολυκλαδικών Λυκείων δε διδάσκονται τα μαθήματα επιλογής των Γενικών Λυκείων. Εδώ σημειώνεται ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ορίζουν τους κλάδους των Τεχνικών και των Πολυκλαδικών Λυκείων από τους οποίους θα δέχονται αποφοίτους κατόχους Εθνικού Απολυτηρίου. Με εισήγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα προσδιορίζονται οι κλάδοι των Τεχνικών και των Πολυκλαδικών Λυκείων των οποίων οι απόφοιτοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιλεγούν για το συγκεκριμένο Τμήμα ή Σχολή. Για παράδειγμα ο απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου με ειδικότητα ψυκτικού δε θα μπορεί να εισαχθεί στη Θεολογία.

Νέος τρόπος αξιολόγησης

Ο νέος τρόπος αξιολόγησης σε όλο το Λύκειο και στις εξετάσεις για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου θα στηρίζεται σε "τεστ" με ισορροπημένο συνδυασμό διαφόρων τεχνικών αξιολόγησης και με βασικό γνώμονα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας "την απαίτηση για υψηλή αντικειμενικότητα, αξιοπιστία και εγκυρότητα". Ανάλογα δε με το μάθημα, οι δοκιμασίες θα περιλαμβάνουν ποικιλία τύπων ερωτήσεων: ερωτήσεις ανοιχτής απάντησης,όπως ερωτήσεις τύπου "δοκιμίου", επίλυσης προβλημάτων, ερωτήσεις σύντομης απάντησης, οι οποίες θα αξιολογούνται από κριτές με βάση προσδιορισμένα κριτήρια και ερωτήσεις κλειστού τύπου,όπως είναι οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και οι ερωτήσεις συμπλήρωσης, σύζευξης, διάταξης κλπ.

Πώς αποκτάται το Εθνικό Απολυτήριο

Στη Β' Τάξη όλων των τύπων Λυκείου θα γίνονται δύο εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο, η μία με αντικείμενο την αξιολόγηση των γνώσεων του μαθητή στα πέντε μαθήματα γενικής παιδείας και η δεύτερη με αντικείμενο την αξιολόγηση των γνώσεων του στα στα υπόλοιπα μαθήματα του σχολικού προγράμματος της Β' Λυκείου ανάλογα με τον τύπο Λυκείου και τον κύκλο ή τον κλάδο με τον οποίο φοιτά. Οι δύο εξετάσεις της Β' Λυκείου συνυπολογίζονται για τη διαμόρφωση του Εθνικού Απολυτηρίου σε ποσοστό 20%.

Στη Γ' Λυκείου θα εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο τα πέντε μαθήματα γενικής παιδείας για όλους τους μαθητές όλων των τύπων Λυκείου και τα μαθήματα επιλογής του γενικού Λυκείου. Οι απόφοιτοι των Τεχνικών και των Πολυκλαδικών Λυκείων θα εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο σε τρία μαθήματα του προγράμματος του κλάδου στον οποίο φοίτησαν. Τα μαθήματα αυτά θα οριστικοποιηθούν στα πλαίσια των ομάδων εργασίας που συγκροτούνται από το υπουργείο για την επεξεργασία των λεπτομερειών του νέου θεσμού. Οι εξετάσεις στη Γ' Λυκείου συνυπολογίζονται για τη διαμόρφωση του Εθνικού Απολυτηρίου σε ποσοστό 80%.

Για να αποκτήσει κάποιος το Εθνικό Απολυτήριο πρέπει να πάρει τη βάση κατά μέσο όρο στις εξετάσεις των οκτώ μαθημάτων της Γ' Λυκείου σε εθνικό επίπεδο και στις δύο εξετάσεις της Β' Λυκείου σε εθνικό επίπεδο με την προϋπόθεση ότι σε κανένα από τα οκτώ μαθήματα της Γ' Λυκείου δεν έχει βαθμό κατώτερο του 8 με άριστα το είκοσι.

Εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από το ακαδημαϊκό έτος 1999 - 2000 θα γίνεται με βάση το Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα δοθεί στους μαθητές Λυκείου που θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 1999. Η εισαγωγή θα γίνεται με βάση:

α) Τους συντελεστές για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που θα ορίζουν όλα τα Τμήματα των ΑΕΙ και οι Σχολές των ΤΕΙ. Ο συντελεστής ανά μάθημα θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 και με την προϋπόθεση ότι το άθροισμα των συντελεστών στα 5 μαθήματα θα είναι 50.

β) Την απόδοση του υποψηφίου στο προαπαιτούμενο μάθημα.Δηλαδή κάθε Τμήμα ΑΕΙ ή Σχολή ΤΕΙ ορίζει, ένα από τα εννιά μαθήματα επιλογής της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων ως αναγκαία προϋπόθεση (προαπαιτούμενο μάθημα) για να εισαχθεί κάποιος στο Τμήμα αυτό (ή στη Σχολή).

Ο συντελεστής για το προαπαιτούμενο μάθημα των υποψηφίων από Γενικά Λύκεια θα είναι 14. Για τα δύο άλλα μαθήματα επιλογής του κάθε υποψηφίου αποφοίτου Γενικού Λυκείου ο συντελεστής θα είναι 8 για το καθένα. Ωστόσο κάποιο Τμήμα μπορεί να μην ορίσει κανένα προαπαιτούμενο μάθημα και σε αυτήν την περίπτωση ο συντελεστής θα είναι 10 για το κάθε μάθημα επιλογής. Τα τρία μαθήματα ειδικότητας των αποφοίτων ΤΕΛ και ΕΠΛ θα έχουν συντελεστή 10 το καθένα.

Γενικά: Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα υπολογίζονται οι δύο εξετάσεις της Β' Λυκείου με συντελεστή 10 η κάθε μία για όλους τους υποψηφίους, ανεξάρτητα από τον τύπο Λυκείου, 50 για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και 30 για τα μαθήματα επιλογής των αποφοίτων Γενικών Λυκείων και για τα μαθήματα ειδικότητας των αποφοίτων Τεχνικών και Πολυκλαδικών Λυκείων. Σύνολο δηλαδή 100 μονάδες.

Οι συντελεστές των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και το προαπαιτούμενο μάθημα που ορίζονται από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα μπορούν να αλλάζουν, αλλά με τον όρο ότι οι αλλαγές αυτές θα ισχύουν για τους μαθητές που θα εισάγονται στο Λύκειο το επόμενο σχολικό έτος μετά από το χρόνο ανακοίνωσης της διαφοροποίησης αυτής.

Οι υποψήφιοι θα δηλώνουν την προτίμησή τους να εισαχθούν σε συγκεκριμένα Τμήματα ΑΕΙ ή Σχολές ΤΕΙ μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας. Η εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα καθορίζεται επίσης από τη σειρά προτίμησης και τη σειρά κατάταξής τους στον πίνακα υποψηφίων κάθε Τμήματος με βάση τη βαθμολογία τους και τους συντελεστές.

Καταργείται η κατοχύρωση βαθμών

Δεν ισχύσει πλέον η κατοχύρωση της βαθμολογίας. Οποιος δεν κατάφερε την πρώτη χρονιά να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, θα μπορεί να εισέρχεται σε εξέταση τον επόμενο χρόνο σε όλα τα μαθήματα της Γ' τάξης του Εθνικού Απολυτήριου για να δοκιμάσει πάλι τις ικανότητές του βάση της προηγούμενης διαδικασίας. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους να τροποποιούν τις επιλογές των μαθημάτων που έκαναν στη Γ' Λυκείου. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

Για τους απόφοιτους των ετών '97 - '98 και 98 - '99

Για τους απόφοιτους των δύο προηγούμενων ετών, από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Εθνικού Απολυτήριου, θα ισχύσει ειδικό καθεστώς για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, με δεδομένο ότι γι' αυτούς θα ισχύσει ακόμη το σημερινό σύστημα των Δεσμών και της κατοχύρωσης της βαθμολογίας. Η δυνατότητα αυτή θα διατηρηθεί για συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το 1999 ένα ποσοστό του συνολικού αριθμού των θέσεων θα καλυφτεί από αποφοίτους των δύο προηγούμενων ετών και το 2000 το μισό του ποσοστού αυτού θα καλυφθεί από τους αποφοίτους του 1998.

Ακόμη όσοι από τους απόφοιτους παλιότερων ετών επιθυμούν να εισαχθούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα παίρνουν μέρος στις εξετάσεις της Γ' Λυκείου για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτήριου. Ειδικά γι' αυτήν την κατηγορία το Εθνικό Απολυτήριο θα διαμορφώνεται μόνο από τη βαθμολογία στα οκτώ μαθήματα που εξετάζονται στο τέλος της Γ' Λυκείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ