Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιταλικές εκλογές

ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Νίκη της Αριστεράς;

Η εκλογική νίκη του συνασπισμού της "Ελιάς" στη γειτονική Ιταλία αναγγέλθηκε θριαμβευτικά ως νίκη της Αριστεράς, ιστορικής σημασίας στροφή, επανάσταση. Ακόμη και τον προ πολλού χρεοκοπημένο "ιστορικό συμβιβασμό" του πάλαι ποτέ Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος θυμήθηκαν ορισμένοι αναλυτές, για να μιλήσουν για δικαίωσή του. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκλογική νίκη ενός αστικού συνασπισμού, ο οποίος επαγγέλλεται μια εκδοχή διαχείρισης του συστήματος με μεγαλύτερη "κοινωνική ευαισθησία", κατά συνέπεια, με μεγαλύτερες δυνατότητες ενσωμάτωσης των εργαζομένων μαζών.

Μέσα από την αντιπαράθεση των δυο ισχυρότερων δυνάμεων - συνασπισμών ("Ελιά", Πρόντι - "Συμμαχία για την Ελευθερία", Μπερλουσκόνι), αναπαράχθηκε ο γνωστός ψευδεπίγραφος διαχωρισμός και το αντίστοιχο "δίλημμα", Δεξιά - αντι-Δεξιά. Αυτό, βέβαια, έγινε στα πλαίσια των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών της Ιταλίας και μάλιστα σε μια περίοδο ανασυγκρότησης του καπιταλισμού παγκόσμια και ύφεσης του εργατικού κινήματος, έντασης του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, περιορισμού των περιθωρίων της αστικής πολιτικής για ελιγμούς, προσέγγισης και ταύτισης σε μεγάλο βαθμό των πολιτικών των αστικών κομμάτων, ξεθωριάσματος των διαφορών μεταξύ τους.

Η αλήθεια είναι ότι στις ιταλικές εκλογές δεν πλειοψήφησε μια πολιτική, ένα πρόγραμμα που στρέφεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό, με λιγότερη ή περισσότερη συνέπεια, ενάντια στο κεφάλαιο, αλλά μια εκδοχή εξυπηρέτησης των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης της Ιταλίας. Το ότι η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" συνεργάστηκε σε πολλές περιφέρειες με την "Ελιά" εξαιτίας του εκλογικού συστήματος (πλειοψηφικό σε μεγάλη έκταση), δεν αλλάζει καθόλου την ταξική ουσία της "Ελιάς" ως συνασπισμού αστικών κομμάτων της μιας ή της άλλης απόχρωσης.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα αποδείξουν σε όσους καλόπιστους διατηρούν επιφυλάξεις, περί τίνος πραγματικά πρόκειται. Συμβολικό χαρακτήρα από αυτήν την άποψη παίρνει η δήλωση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, του μεγαλύτερου κόμματος της "Ελιάς", αμέσως μετά την εκλογική νίκη, ότι ήρθε η ώρα, για να φύγει το σφυροδρέπανο από το έμβλημα του κόμματός του! Ηρθε η ώρα να εναρμονιστούν τα σύμβολα με το περιεχόμενο, ώστε να καταλάβουν ακόμη και οι πιο αφελείς, που περιορίζουν τα κριτήριά τους σ' αυτά. Χαρακτηριστική για τη φύση του ΔΚΑ είναι η δήλωση του Προέδρου Κλίντον πως "ουδόλως μας ανησυχεί η συμμετοχή του ΔΚΑ στην κυβέρνηση" (Εθνος 23 - 4 - 96).

Ο συνασπισμός της "Ελιάς" στηρίχτηκε από ισχυρές δυνάμεις του κεφαλαίου. Η θετική αντίδραση των χρηματαγορών, η άνοδος της λιρέτας μετά τη νίκη της, δείχνει την ευαρέσκεια των μονοπωλίων για τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η "Ελιά" υιοθετεί την πολιτική της ΕΕ, με τα προγράμματα σύγκλισης που επιβάλλουν σκληρή λιτότητα και περικοπή των κοινωνικών δαπανών, σάρωμα της κοινωνικής ασφάλισης, αιτίες που βγάλανε πέρσι εκατομμύρια Ιταλούς εργαζόμενους στους δρόμους.

Οπως εύστοχα παρατηρεί αρθρογράφος του Εθνους (Α. Μπίστης, 23 - 4 - 96) "Με τον οικονομολόγο Ρομάνο Πρόντι επικεφαλής, άνθρωπο με ισχυρές διασυνδέσεις στους κύκλους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της ιταλικής κεφαλαιοκρατίας, χάρη στην προηγούμενη επταετή θητεία του ('82 - '89) στην προεδρία του κρατικομονοπωλιακού κολοσσού IRI, με τον τραπεζίτη Λαμπέρτο Ντίνι, τελευταίο υπηρεσιακό πρωθυπουργό για ενάμιση χρόνο και έμπιστο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε εξέχουσα θέση, ο "φιλειρηνικός" συνασπισμός του "Ελαιόδεντρου" με το "εξημερωμένο" ΔΚΑ στους κόλπους του, είχε προ πολλού αποσπάσει την αποδοχή του από την πανίσχυρη Confindustria (Ενωση Ιταλών Βιομηχάνων).Και παραθέτει διαπίστωση των TIME και Newsweek ότι υπάρχουν ελάχιστες μόνο διαφορές ανάμεσα στην "Ελιά" και στη συμμαχία που ηγείται ο Μπερλουσκόνι.

Αυτή είναι η νίκη για την οποία θριαμβολογεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και η "Αυγή". Αυτός είναι ο "κλάδος ελπίδας" του προχτεσινού της πρωτοσέλιδου. Θεωρεί, προφανώς, ότι το ιταλικό "υπόδειγμα" είναι άξιο μίμησης και μεταφοράς "εις τα καθ' ημάς", με το "ΣΥΝ" σε περίοπτη θέση μέσα σε μια ανάλογη, τηρουμένων των αναλογιών, συμμαχία. Γι' αυτό εξάλλου και στο πρόσφατο συνέδριο του "ΣΥΝ" κύριο ζήτημα αντιπαράθεσης ήταν η προοπτική μιας συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ. Που άλλοι μεν τη θέλουν εδώ και τώρα, άλλοι μ' έναν πιο ευνοϊκό συσχετισμό, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνει από καλύτερες θέσεις. Οσο κι αν φροντίζουν να φαίνεται ότι τηρούν αποστάσεις από την προοπτική της "Κεντροαριστεράς" που λανσάρει ο Κ. Σημίτης, οι πάντες συμφώνησαν να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για τη συνεργασία στο μέλλον, πράγμα διόλου περίεργο μια και πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού.

Είναι βέβαιο ότι τόσο ο "ΣΥΝ", αλλά ιδιαίτερα ευρύτεροι, ισχυροί κύκλοι της κυρίαρχης τάξης επιθυμούν πολύ να σπρώξουν, να ρυμουλκήσουν και το ΚΚΕ σε μια τέτοια κατεύθυνση. Από δω και ο "πόνος" για την "απομόνωση" του Κόμματός μας. Μάταια πασχίζουν. Το ΚΚΕ δεν έχει κανενός βαθμού συγγένεια με τα άλλα κόμματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δε θα καταφέρουν να το τσουβαλιάσουν στην υπηρεσία των μονοπωλίων.

Ελένη ΚΑΤΡΟΔΑΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ