Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πείνα και ανέχεια καταδικάστηκαν οι εργαζόμενοι

Εμμένει η κυβέρνηση στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας καταδικάζοντας μισθωτούς και συνταξιούχους στην πείνα και την ανέχεια στο όνομα της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής είναι το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις - εμπαιγμό 2,5% + 2,5% στους εργαζόμενους στο δημόσιο και 3,5% + 3,5% στους συνταξιούχους, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης επισήμανε πως αποδείχτηκε πλέον ότι για την αύξηση του πληθωρισμού δεν ευθύνονται οι μισθοί που ούτως ή άλλως είναι καθηλωμένοι, αλλά η αύξηση των υπερκερδών. Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα από πού θα βρεθούν χρήματα για την αύξηση των μισθών, είπε από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου που παραμένει προκλητικά αφορολόγητο. "Χρήματα μπορούν να βρεθούν αν η κυβέρνηση ακολουθήσει άλλη πολιτική. Το θέμα δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά πολιτικό", σημείωσε.

Αναφερόμενος τέλος στην κατά 20% αύξηση των επιδομάτων στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ο Δ. Κουμπούρης, αφού παρατήρησε ότι η κυβέρνηση με υπουργικές αποφάσεις αποφασίζει την αύξηση ακαθόριστων επιδομάτων, είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει τα προνοιακά βοηθήματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για μεν τους άνεργους να ανέρχονται στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, για δε τους εργαζόμενους στα 10 ημερομίσθια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς προσπαθώντας να απαντήσει στα λεχθέντα από τον Δ. Κουμπούρη, επικαλέστηκε το έωλο επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε θα υποστούν νέα μείωση των αποδοχών τους, αφού το 1997 θα πάρουν διορθωτικό ποσό εάν ο πληθωρισμός το 1996 ξεπεράσει το 5%.

Βροχή τροπολογιών

Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκαν σωρεία ασχέτων τροπολογιών. Η πιο σχετική ίσως ήταν η αναφερόμενη στην καταβολή κινήτρου παραγωγικότητας στους πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οι υπόλοιπες μεταξύ άλλων αναφέρονταν σε θέματα αφορώντα την εθελούσια έξοδο διπλωματικών υπαλλήλων, τη δανειοδότηση της "Βαμβακουργίας Βόλου" για να πληρώσει δεδουλευμένα των εργαζομένων, την κατάργηση των θέσεων περιφερειακών διευθυντών, διάφορα φορολογικά ζητήματα κλπ.

Σχολιάζοντας ο Δ. Κουμπούρης την αναφερόμενη στην κατάργηση των περιφερειακών διευθυντών τροπολογία, αναρωτήθηκε ποια η σκοπιμότητα κατάθεσής της, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μωραϊτης,κατά τη συζήτηση τροποποίησε την τροπολογία, που ας σημειωθεί υπογράφεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και άλλους εννέα υπουργούς. Σύμφωνα με την αναδιατύπωση της τροπολογίας οι αρμοδιότητες του καταργούμενου περιφερειακού διευθυντή προσωρινά θα ασκούνται από τον αναπληρωτή του, που είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος.

  • Η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία και η συζήτηση διεκόπη ελλείψη απαρτίας.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ