Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Φύλλο συκής για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα

Με ομόθυμη στήριξη, τόσο από τους δηλωμένους παρατρεχάμενούς της, όσο και από τους εν όπλοις συμμάχους της, η κυβέρνηση προωθεί πλέον προς τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, με το οποίο επιδιώκεται κύρια ο περιορισμός της δράσης των δυνάμεων που αντιπαλεύουν τον καπιταλισμό, ενώ ταυτόχρονα θα ρίχνεται και στάχτη στα μάτια του λαού για τη διαρκή και μόνιμη οικονομική διαπλοκή της άρχουσας τάξης με τα κόμματα και τους πολιτικούς που την υπηρετούν. Χτες η κυβέρνηση κήρυξε τη λήξη του "διαλόγου" για το νομοσχέδιο, έχοντας εξασφαλίσει την εν λευκώ, σχεδόν, υποστήριξη της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ". Την κάθετη αντίρρησή του για αυτό το αστυνομικού τύπου νομοθετικό κατασκεύασμα εξέφρασε μόνο το ΚΚΕ.

Η υποστήριξη εκφράστηκε ομόθυμα σε δύο κρίσιμα ζητήματα: Τον έλεγχο των κομμάτων από εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες και την απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων σχετικά χαμηλού κόστους (αφίσες), που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι δυνάμεις, οι οποίες κινούνται εκτός των πλαισίων που ορίζουν οι αφέντες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Ομοθυμία εκφράστηκε από τους ίδιους και για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των συνδρομητών των κομμάτων, ενώ σιγή ιχθύος τηρήθηκε για τις "μίζες" από τα δημόσια έργα.

Παράλληλα, σε ένα όργιο στρουθοκαμηλισμού, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ" επιδόθηκαν σε ευχολόγια για τη "δίκαιη" μεταχείριση όλων των κομμάτων από τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο. Ούτε λέξη, βέβαια, για τις συνεχείς παρουσίες αστών πολιτικών στα "παράθυρα" των τηλεοπτικών καναλιών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Α. Τσοχατζόπουλου κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα. Από τις ρυθμίσεις που περιέχει γίνεται φανερό πως διατηρείται η ανισότητα στον τρόπο κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης και προβλέπεται έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων από μεικτή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τα κόμματα, αλλά και ορκωτοί ελεγκτές. Επιβάλλεται, επίσης, η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων εισέφεραν από 500.000 δρχ. και άνω ετησίως, ενώ περιορισμοί προβλέπονται και για τη χρήση αφίσας και αεροπανό.

"Φύλλο συκής"

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος,ο οποίος συμμετείχε στη Διακομματική Επιτροπή χαρακτήρισε άδικη και απαράδεκτη την κατανομή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στα κόμματα, επισημαίνοντας ότι νέμεται κατά λεόντειο τρόπο υπέρ των δύο μεγαλυτέρων. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο δε θα οδηγήσει σε πραγματικό έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, αλλά θα εξελιχθεί σε "φύλλο συκής" για τη νομιμοποίηση της πραγματικότητας και της σύνδεσης κομμάτων και ανθρώπων, με συγκεκριμένα συμφέροντα. Επισήμανε την ανάγκη για ουσιαστικό έλεγχο αποκλειστικά από κοινοβουλευτικά όργανα και όχι από εξωθεσμικούς παράγοντες.

Ο βουλευτής του Κόμματος εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του ΚΚΕ για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των συνδρομητών, και τον προβλεπόμενο έλεγχο των κουπονιών, γιατί μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο των μελών του Κόμματος και τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης του ΚΚΕ. "Δε μας ενοχλεί, εξήγησε, η δημοσιοποίηση όσων εισφέρουν από 500.000 δρχ. και πάνω, αλλά ανοίγει ο δρόμος για τη δημοσιοποίηση και επομένως τον έλεγχο όλων των συνδρομητών και των μελών. Στο παρελθόν έχουν φυλακιστεί και εκτελεστεί υποστηρικτές του ΚΚΕ για αυτό το λόγο. Και σήμερα, αν η ταξική πάλη οξυνθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να αναζητηθούν οι "υποκινητές"".

Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της ισότιμης δράσης των κομμάτων, ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι τα κόμματα δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα, καθώς δεν καθορίζεται ίσος ή έστω ανάλογος χρόνος προβολής για όλα από τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. "Αντίθετα, συνέχισε, απαγορεύεται η χρήση αφίσας και αεροπανό, γεγονός που στρέφεται κυρίως κατά του ΚΚΕ, καθώς αυτό είναι ήδη "αποκλεισμένο" από τα ΜΜΕ και του απαγορεύεται έτσι η προβολή των απόψεών του".

  • Σε ειδικό ρόλο εμφανίστηκε το μέλος της ΚΠΕ του "ΣΥΝ" Π. Κουναλάκης, ο οποίος, αφού ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά σημεία, ανέλαβε να απαντήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης στις διαφωνίες του ΚΚΕ, που αφορούσαν στον έλεγχο από εξωθεσμικούς παράγοντες και στον περιορισμό της αφίσας. Για τις αφίσες, μάλιστα, επικαλέστηκε την αφισορρύπανση, ξεχνώντας μόνο να αναφέρει πως μιλά από προνομιακή θέση, αυτήν του παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής σε ιδιωτικό κανάλι.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ