Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιλεκτική ευαισθησία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τι αναφέρει η απάντηση του Συμβουλίου στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, που κατήγγειλε σωρεία παραβιάσεων και πολιτικών διώξεων από το αλβανικό καθεστώς ενόψει των εκλογών

Κλείνει τα μάτια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά.

Στην ερώτησή του ο Γ. Θεωνάς αναφέρεται στον περιορισμό της δραστηριότητας πολιτικών δυνάμεων και στελεχών τους από το αλβανικό καθεστώς, τις παραμονές των εκλογών. Επισημαίνει ακόμη κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αλβανία τις οποίες καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση "Ελσίνκι Γουότς", μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται σειρά πολιτικών δικών, ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, η υπέρμετρη χρήση βίας από την Αστυνομία, η αλλοίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης με σκοπό την προώθηση των πολιτικών επιδιώξεων της αλβανικής κυβέρνησης.

Στα πλαίσια μιας γενικότερης εκστρατείας της αλβανικής κυβέρνησης κατά στελεχών της αντιπολίτευσης, σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με σκοπό την επιβίωσή της στις επερχόμενες εκλογές, δικαστήριο των Αγιων Σαράντα καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης πέντε Αλβανούς με την κατηγορία της "κομμουνιστικής προπαγάνδας", σε μια προσπάθεια ουσιαστικής απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών.

Μετά απ' αυτά ο Γ. Θεωνάς ρωτά το Συμβούλιο αν σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί για τις παραβιάσεις αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αλβανική κυβέρνηση στα πλαίσια των συμφωνιών που τη συνδέουν με τη χώρα αυτή.

Η απάντηση του Συμβουλίου

"Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" θυμίζει η απάντηση του Συμβουλίου που, αφού αναφέρεται στον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αλβανίας από το Μάη του 1992, τονίζει:

"Κατά τις επαφές του με τις αλβανικές αρχές, το Συμβούλιο δε διστάζει να επαναλαμβάνει τη σπουδαιότητα που αποδίδει στο σεβασμό και στην εφαρμογή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό έγινε πρόσφατα φανερό κατά τις συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Αλβανία σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και σε υπουργικό επίπεδο το Γενάρη του 1996. Το Συμβούλιο παρότρυνε την Αλβανία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθεροποίηση της δημοκρατίας της και έγινε ειδική μνεία στην ανάγκη απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ