Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΟΒΕΛ ΦΟΥΝΤΣ: Μοντέρνες ή γενετικά μεταλλαγμένες τροφές

Οι γενετικά τροποποιημένοι, μεταλλαγμένοι, οργανισμοί των ειδών διατροφής δε μεταφέρονται μόνον στο περιβάλλον. Τα γενετικά βακτηρίδια ή μέρη τους, που βρίσκονται στο σαλάμι ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσλαμβάνονται από τον άνθρωπο ως τροφή και έτσι απελευθερώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με διεθνείς οικολογικές οργανώσεις, τα φυτά που υφίστανται γενετικές επεμβάσεις περιέχουν επίσης πρόσθετες ενεργές ουσίες, ως τώρα άγνωστες στο ανθρώπινο σώμα. Μία πατάτα ή ντομάτα που έχει αποκτήσει στο γενετικό εργαστήριο αντοχή στα έντομα, παράγει πλέον στα κύτταρά της μία δηλητηριώδη ουσία που φονεύει οποιοδήποτε "παράσιτο". Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι οι πρωτεϊνες, οι γευστικές και συμπληρωματικές ουσίες, που παράγονται από βακτηρίδια με τη γενετική μηχανική δεν είναι δυνατόν να παραχθούν σε εντελώς καθαρή μορφή. Περιέχουν πάντοτε υπόλοιπα από βακτηρίδια. Για τους αλλεργικούς, που αποτελούν το 80% του πληθυσμού, αυτές οι τροφές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Αντίθετα, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατανάλωση των πιο πολλών "μοντέρνων τροφών" δεν ελλοχεύει άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Οχι μόνον ανθεκτικά, αλλά και πολύχρωμα!

Εδώ και 13 χρόνια, η ομάδα του καθηγητή Ντον Γκρίρσον του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ μελετούσε τις μεθόδους με τις οποίες τα φρούτα θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν γενετικά, με σκοπό την ενίσχυση των βιταμινών που περιέχουν. Τελικά, κατόρθωσε να απομονώσει εκείνα τα γονίδια που ελέγχουν την οσμή, τη γεύση και το χρώμα των φρούτων και ο καθηγητής Γκρίρσον υπόσχεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία τα ράφια των σούπερ μάρκετ όλων των ανεπτυγμένων χωρών θα έχουν πλημμυρίσει από πράσινες ντομάτες, μπλε μπανάνες, άσπρα ή κόκκινα πορτοκάλια. Η ομάδα του καθηγητή Γκρίρσον υποστηρίζει ότι η νέα γενιά των φρούτων, γενετικά μεταλλαγμένων, θα χρειάζεται λιγότερα λιπάσματα και θα αναπτύσσονται γρηγορότερα στον Τρίτο Κόσμο.

Στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μία άλλη ομάδα επιστημόνων άρχισε να ερευνά τη δυνατότητα καλλιέργειας εμβολίων μέσα στην μπανάνα...

Η μελλοντική παραγωγή της τροφής, σύμφωνα με τα προγράμματα και τους στόχους της βιοτεχνολογίας, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ανεξάρτητη από το έδαφος και τα φυσικά όρια που καθορίζουν οι ιδιαιτερότητες των ειδών.

Οι δικαστικές περιπέτειες μιας "σούπερ ντομάτας"

Στις 21 - 23 Νοέμβρη 1995, σε δικαστήριο του Μονάχου κατατέθηκε αγωγή από το ευρωπαϊκό συντονιστικό όργανο της οργάνωσης "ΝΟ ΠΑΤΕΝΤ ΛΑΪΦ" κατά της Αμερικανικής Εταιρίας Βιοτεχνολογίας "Καλτζίν", με αφορμή την παραγωγή μιας ντομάτας ανθεκτικής σε χρώμα και γεύση.

Η οργάνωση κατέθεσε αγωγή, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, ως επιχειρήματα την απάτη των καταναλωτών και τους ενδεχόμενους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση μιας τέτοιας ντομάτας από τον άνθρωπο. Υποστήριξε, δηλαδή, ότι η ντομάτα "Φλαβρ Σαβρ", παρά την εμφάνισή της, έχει μηδαμινή θρεπτική αξία, μιας που όλες οι άλλες λειτουργίες, όπως η αποσύνθεση των βιταμινών Α και C και άλλων θρεπτικών συστατικών, γίνονται κανονικά.

Ακόμα, προσπάθησε να αποδείξει ότι η κατανάλωση της ντομάτας είναι επικίνδυνη για την υγεία, γιατί ένα μεταλλαγμένο γονίδιό της είναι ανθεκτικό στην "κυναμικίνη". Η ευρεία χρήση του γονιδίου με ανθεκτικότητα στην κυναμικίνη μπορεί να δημιουργήσει βακτήρια που να είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Ενδεχομένως, λοιπόν, να είναι αναποτελεσματική η φαρμακευτική αγωγή κατά της φυματίωσης με αντιβιοτικά που περιέχουν κυναμικίνη.

Πάντως, ενάμιση χρόνο πριν κατατεθεί η παραπάνω αγωγή σε δικαστήριο του Μονάχου, η "Καλτζίν" λάνσαρε περίπου έναν τόνο γενετικά μεταλλαγμένων ντοματών σε επιλεγμένες περιοχές των ΗΠΑ. Αρχικά, οι πωλήσεις πήγαν καλά, κυρίως λόγω της περιέργειας των καταναλωτών.

Ομως, αργότερα αποδείχτηκε ότι οι ντομάτες "Φλαβρ Σαβρ" φθείρονταν πιο εύκολα κατά τη μεταφορά τους, σε σύγκριση με τις γνωστές μας άγουρες ντομάτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ