Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ

Εάν οραματίζεστε το μέλλον με κύριο γνώμονα τις προόδους της επιστήμης πάνω στη Διαστημική Τεχνολογία, στη Ρομποτική, στην Πληροφορική ή στην Πυρηνική Φυσική, ετοιμαστείτε να παραδεχτείτε ότι η εικόνα που έχετε σχηματίσει είναι μάλλον μισή! Γιατί οι πιο συγκλονιστικές ανακαλύψεις δε γίνονται πάνω στο φυσικό περιβάλλον ή έξω από αυτό τον πλανήτη. Γίνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και στο εσωτερικό πολλών άλλων οργανισμών.

Αναλογιστείτε, μόνον, ότι 20.000 επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς αυτή τη στιγμή, σε διάφορα σημεία της υφηλίου, πάνω στο πρόγραμμα Αποκωδικοποίησης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, με σκοπό να έχουν αποκρυπτογραφήσει και χαρτογραφήσει μέχρι το 2003 το ανθρώπινο γονιδίωμα. Τι σημαίνει αυτό; Μεταξύ άλλων, ότι ασθένειες πάσης μορφής θα εντοπίζονται και θα θεραπεύονται αρκετές δεκαετίες προτού εκδηλωθούν. Ισως, μάλιστα, σε μερικά χρόνια, οι "κλασικές" αστυνομικές ταυτότητες καθενός από εμάς να αντικατασταθούν από αντίστοιχες γενετικές με τη μορφή ενός chip DNA. Εάν αμφιβάλλετε, ρωτήστε τους ιθύνοντες στο ιδιότυπο "ταμιευτήριο δειγμάτων DNA" του αμερικανικού Πενταγώνου, που λειτουργεί στο Γκέιθσμπουργκ του Μέριλνατ...

Πολλά φρούτα και κηπευτικά θα παράγονται μαζικά σε οποιαδήποτε μορφή, χρώμα, σχήμα και θρεπτικές ουσίες κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ζώα θα μεταλλάσσονται γενετικά, με σκοπό να παράγουν μοσχεύματα, ικανά να χρησιμοποιηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μαζική παραγωγή λαχανικών ή κρέατος δε θα είναι κύριο μέλημα των αγροτών ή των κτηνοτρόφων, καθώς δεν αποκλείεται να βρίσκεται στα χέρια δεκάδων ή εκατοντάδων εταιριών βιοτεχνολογίας, που θα θησαυρίζουν κάνοντας χρήση των αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (πατέντα).

Ορισμένα από αυτά μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα για τον άνθρωπο των επόμενων δύο ή τριών δεκαετιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ