Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Κοροϊδεύει χοντρά τους δημάρχους

Τις ίδιες υποσχέσεις που είχε δώσει και πριν μερικούς μήνες, χωρίς, όμως, και να τις υλοποιήσει, έδωσε πάλι χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος σε αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα, παράνομα, παρακρατημένα 700 δισ. δε θα αποδοθούν στους δικαιούχους δήμους και κοινότητες

Σε νέα κοροϊδία της κεντρικής εξουσίας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξελίχτηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής. Στα αιτήματα της Ενωσης για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ, σχετικά με τα οικονομικά τους και την επάρκεια σε προσωπικό, ο υπουργός έδωσε μια σειρά από υποσχέσεις, ίδιες με όσες έδωσε παλαιότερα, χωρίς να έχει υλοποιηθεί καμία. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε θα αποδώσει στην ΤΑ τα ποσά που αυθαίρετα της παρακράτησε.

Συγκεκριμένα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος,με δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, αναλώθηκε σε γενικολογίες, χωρίς να μιλήσει για συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των ΟΤΑ. Οι αοριστολογίες και οι υποσχέσεις, που έδωσε για πολλοστή φορά ο υπουργός, δεν έμειναν ασχολίαστες από τους εκπροσώπους της ΤΕΔΚΝΑ. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Αν. Αντωνίου,είπε ότι ο υπουργός απλά υποσχέθηκε και πάλι, όπως και στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, να επιλύσει ορισμένα προβλήματα. Προβλήματα όπως η καταβολή του εκλογικού επιδόματος των 15.000, των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 και η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων με τα οποία δανείζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τους ΟΤΑ, προβλήματα που έμειναν άλυτα. Ο πρόεδρος τόνισε, μάλιστα, ότι για την καταβολή του 15χίλιαρου είχε δεσμευτεί και ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,και ακόμα δεν έχουν δοθεί τα σχετικά κονδύλια στην ΤΑ για 7 μήνες του 1995 και 3 μήνες του 1996, ενώ συμπλήρωσε ότι τα ποσά για φέτος θα δοθούν από τον Ιούνη και μετά.

Ο Αν. Αντωνίου είπε, στη συνέχεια, ότι ο υπουργός συμφώνησε και με το αίτημα των ΟΤΑ για προσλήψεις 6.700 μονίμων υπαλλήλων, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ΟΤΑ της χώρας, καθώς και για προσλήψεις εποχιακών. Μόνο που και για αυτά η ΤΕΔΚΝΑ δεν απέσπασε συγκεκριμένη δέσμευση, αλλά υπόσχεση ότι θα ξανασυζητηθεί το ζήτημα.

Οπως αποκάλυψε, άλλωστε, ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,ο υπουργός στη συνάντηση αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα με τα χρήματα που αυθαίρετα παρακράτησε από την ΤΑ η κεντρική εξουσία και που ξεπερνούν τα 700 δισ. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο υπουργός ήταν κάθετα αντίθετος με την καταβολή των χρημάτων και αυτό ενώ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είχε εξαγγείλει ότι θα δοθεί τουλάχιστον μια προκαταβολή. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο υπουργός δε δεσμεύτηκε ούτε και για το ποσοστό μείωσης των επιτοκίων του ΤΠκΔ.

Η προκλητική στάση του υπουργού, με τις συνεχόμενες υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, δε βγάζει την ΤΑ από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Αδιέξοδο στο οποίο η ΤΕΔΚΝΑ έχει εκδηλώσει πρόθεση να απαντήσει και μάλιστα αγωνιστικά. Αλλωστε, στην τελευταία της συνεδρίαση, η ΔΕ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν τα αιτήματά της δεν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Π. Βακαλόπουλος, το μόνο που μένει τώρα είναι να υλοποιήσει η ΤΕΔΚΝΑ τις αποφάσεις της και να κινητοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να απαντήσει στην κυβερνητική πρακτική και να διεκδικήσει όσα της ανήκουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές για ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ(1999-04-27 00:00:00.0)
Αποκάλυψη τώρα!(1996-11-14 00:00:00.0)
σπ Να πούμε "όχι"!(1996-11-01 00:00:00.0)
Επαναδιατυπώθηκαν τα αιτήματα(1996-11-01 00:00:00.0)
Το περιβάλλον χρειάζεται πόρους(1995-03-18 00:00:00.0)
Φως στο βάθος του τούνελ...(1995-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ