Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Στοπ" στην πρόληψη από το Δήμο Αθήνας!
  • Δε συνεχίζονται τα προγράμματα, χωρίς καμιά εξήγηση, που άρχισαν με τις θεραπευτικές κοινότητες σε 150 γυμνάσια και λύκεια
  • Μειώνεται από χρόνο σε χρόνο η κρατική επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ, που έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο

Ολοι εξορκίζουν τη χρήση των ναρκωτικών και - ορθώς - υπερτονίζουν την αναγκαιότητα της πρόληψης.

Στην πράξη, όμως, δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για το Δήμο της Αθήνας. Και τούτο, γιατί σταμάτησε τα ειδικά προγράμματα πρόληψης για μαθητές 150 γυμνασίων και λυκείων. Ο λόγος, για τον οποίο σταμάτησαν αυτά τα προγράμματα, δεν εξηγήθηκε ποτέ, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του ΚΕΘΕΑ, που παρουσίασε τον ετήσιο απολογισμό του.

Τα προγράμματα αυτά είχαν ξεκινήσει πριν τρία χρόνια από το δήμο, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, τη Μονάδα Απεξάρτησης του Περιπτέρου 18 Ανω και την Ψυχιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ήταν τριετή. Κάθε φορέας είχε αναλάβει πενήντα σχολεία υπό την εποπτεία του. Αλλά φέτος ο δήμος δε θεώρησε σκόπιμο ούτε να ενημερώσει τους παραπάνω φορείς για το σταμάτημα αυτών των προγραμμάτων.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη δωδεκαετή δράση του ΚΕΘΕΑ. Σ' αυτό το διάστημα, λοιπόν, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του παρείχαν υπηρεσίες υποστήριξης σε περισσότερα από 12.500 άτομα. Στις θεραπευτικές κοινότητες εισήχθησαν για σωματική και ψυχική απεξάρτηση περισσότερα από 3.000 άτομα. Στα Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης συμμετείχαν 1.000 άτομα. Στα Προγράμματα Οικογένειας συμμετείχαν 10.500 οικογένειες, ενώ στα Προγράμματα στη Φυλακή συμμετείχαν 1.800 άτομα.

Ερευνα, που πραγματοποίησε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και αφορούσε όσους παρέμειναν έστω μια μέρα στις θεραπευτικές κοινότητες "ΙΘΑΚΗ" και "ΣΤΡΟΦΗ", στη διάρκεια του 1988, δείχνει (σ.σ. όπως φαίνεται και στους πίνακες):

  • Πέντε χρόνια μετά τη θεραπευτική εμπειρία, βρέθηκε ότι το 78% δε χρησιμοποιούσε, κατά τη διάρκεια της έρευνας, κανενός είδους ουσία.
  • Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή με το ποινικό σύστημα πριν τη θεραπευτική εμπειρία, το 72% δηλώνει ότι είχε συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, μετά τη θεραπευτική εμπειρία βρέθηκε ότι ένα ποσοστό 23,2% είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με το ποινικό σύστημα.
  • Οσον αφορά την απασχόληση, η πλειοψηφία αυτών που επισκέφθηκαν Θεραπευτικές Κοινότητες ήταν άνεργοι (80%), ενώ πέντε χρόνια αργότερα το 63% δήλωσε ότι είχε πλήρη απασχόληση τα τελευταία τρία χρόνια.

Και η επίσημη πολιτεία, ως "ανταμοιβή" σ' αυτήν την κοπιώδη προσπάθεια, προσφέρει την από χρόνο σε χρόνο μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Για το 1996 εγγράφτηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό 900 εκ. δραχμές, έναντι 993 εκ. του 1995.

Βασική αρχή του ΚΕΘΕΑ, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, είναι η εθελοντική προσέλευση και η χωρίς υποκατάστατα φάρμακα αντιμετώπιση της εξάρτησης. Τα προγράμματα, μ' άλλα λόγια, είναι "στεγνά".

Ωστόσο, τονίστηκε πως είναι χρήσιμο σε πιλοτικό επίπεδο να δοκιμαστούν νέες μέθοδοι, που θα συμπεριλαμβάνουν, όμως, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης. Εξάλλου, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Μ. Πουλόπουλο,η σωματική απεξάρτηση διαρκεί μια βδομάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στα ψυχολογικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο χρήστης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ