Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια οργής
  • Δεκάδες δυναμικά συλλαλητήρια από τον Εβρο έως την Κρήτη χτες και σήμερα από τους αγανακτισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας
  • Αποκλεισμένοι παραμένουν από χτες πολλοί δρόμοι

Δυναμικό αγωνιστικό "παρών" έδωσαν χτες σε όλες τις περιοχές της χώρας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, από τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο και φυσικά, τη Θεσσαλία. Ολος ο κάμπος της Θεσσαλίας είναι "μπλοκαρισμένος" από τα τρακτέρ των αγροτών, που έχουν αποκλείσει τους δρόμους Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λαμίας. Η Δυτική Ελλάδα, αποκλείστηκε μετά από μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια, που πραγματοποίησαν χιλιάδες αγρότες της Αρτας - Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι παρέμειναν όλη νύχτα με τα τρακτέρ παραταγμένα στους δρόμους. Στη Θεσσαλονίκη έμενε κλειστός ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της κοινότητας Γερακαρού, ενώ ο δρόμος Κιλκίς - Σερρών αποκλείστηκε στο ύψος του χωριού Μεταλλικό Κιλκίς. Σήμερα, κλιμακώνεται η συμμετοχή των αγροτών και σε άλλες πόλεις.

Στην Καρδίτσα

Η αγροτιά της Θεσσαλίας συνέχισε χτες τον αγώνα της ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος τους αγρότες της Καρδίτσας. Στο νομό Καρδίτσας, κατέβηκαν στους δρόμους γύρω στα 1.000 τρακτέρ και πολλαπλάσιοι αγρότες, που απέκλεισαν σε τέσσερα κομβικά σημεία το οδικό δίκτυο. Στο Δέλτα του Παλαμά και το Νέο Μοναστήρι (στα όρια του νομού Φθιώτιδας), αποκλείστηκε η παλιά Εθνική Οδός Καρδίτσας - Λαμίας, στους Στρατώνες Καρδίτσας ο επαρχιακός δρόμος προς Σέκλιζα και σταΓεφύρια ο επαρχιακός δρόμος προς Παλαιοφάρσαλα - Φάρσαλα.

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και την επίλυση των καυτών προβλημάτων τους, από νωρίς χτες το πρωί, οι αγρότες αφού πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις σε πολλά χωριά, κατευθύνθηκαν στα σημεία που όρισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Στο Δέλτα έως το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί στο μπλόκο πάνω από 300 τρακτέρ, αριθμός που συνεχώς μεγάλωνε, ενώ οι μαύρες σημαίες που κυμάτιζαν, έδιναν τον τόνο της αγανάκτησης. Οι αγρότες άναψαν φωτιές, για να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος, ρίχνοντας στις φλόγες και ποσότητες βαμβακιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν στο μπλόκο, άδειασαν στο οδόστρωμα ποσότητες γάλατος.

Στο Νέο Μοναστήρι,τα τρακτέρ ξεπέρασαν τα 300 και, όπως εκτιμούσαν χτες μέλη της ΣΕΑ, ο αριθμός τους αυξανόταν συνεχώς. Οι ίδιοι επίσης αποφάσισαν ομόφωνα να αποκλείσουν, σήμερα, συμβολικά στο Νέο Μοναστήρι και τη σιδηροδρομική γραμμή, την ώρα που αντιπροσωπεία της ΟΑΣ Θεσσαλίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας.Σε όλα τα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Αναμένουν τη στάση που θα κρατήσει σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων τους, για να αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στο Δομοκό

Παρά το χιόνι, που σκέπαζε την περιοχή, εκατοντάδες αγρότες παρατάχθηκαν με τα τρακτέρ τους, αποκλείοντας το δρόμο προς Καρδίτσα και Λαμία στο σημείο του "Δρούγου". Οπως μας είπε ο Χρήστος Πετρόπουλος,εκτός από την επίλυση των προβλημάτων τους, οι αγρότες του Δομοκού παλεύουν και για τη δημιουργία ενιαίου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Για το ίδιο θέμα μάς μίλησε, στο Νέο Μοναστήρι, και ο Δήμος Κιτούδης,ο οποίος κατήγγειλε τη διασπαστική και αποπροσανατολιστική τακτική που ακολουθούν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. "Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράττουν το 2% από τον ΕΛΓΑ και τις επιδοτήσεις του υπουργείου Γεωργίας", τόνισε.

Στα Τρίκαλα

Το δικό τους αγωνιστικό "παρών" στη χτεσινή κινητοποίηση έδωσαν και οι αγρότες των Τρικάλων, οι οποίοι, με μερικές εκατοντάδες τρακτέρ, απέκλεισαν σε τρία σημεία τους δρόμους του νομού: Στο Ζάρκο,όπου έφτιαξαν και το πιο δυναμικό μπλόκο, κλείνοντας την Εθνική οδό Τρικάλων - Λάρισας, στο Δέλτα Καλαμπάκας,αποκλείοντας το δρόμο προς Γιάννενα και στο Κεραμίδι στον επαρχιακό δρόμο Φαρκαδώνας - Παλαμά.

Και στα Τρίκαλα οι αγρότες, που κατέβηκαν στους δρόμους, δήλωναν αποφασισμένοι να παλέψουν έως ότου να δικαιωθούν. Το βασικό πρόβλημα, που τέθηκε και εδώ είναι οι τιμές στο βαμβάκι και ακόμη, στην περιοχή του Ζάρκου - Φαρκαδώνας, η καθυστέρηση καταβολής της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις περσινές πλημμύρες.

Στη Λάρισα

Για τρεις ώρες - από τη 1.30 έως τις 4.30 μετά το μεσημέρι - αγρότες της Λάρισας, απέκλεισαν χτες, με τα τρακτέρ τους, την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Βόλου. Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΟΑΣ Λάρισας, η συμμετοχή των αγροτών στη χτεσινή κινητοποίηση δεν ήταν η αναμενόμενη. Σε αυτό συνετέλεσε η υπονομευτική τακτική των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, οι οποίες έριξαν βάρος στο να σαμποτάρουν την κινητοποίηση των αγροτών, ιδιαίτερα στη Λάρισα, όπου είχε αποφασιστεί ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού. Ανάλογη ήταν και η στάση των τοπικών στελεχών των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή της αγροτικής κινητοποίησης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλος - όπως φαίνεται με κεντρική κατεύθυνση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ... - προέβη σε βίαιη, προσωπική, συκοφαντική επίθεση κατά του Γ. Παττάκη, προέδρου της ΟΑΣ Λάρισας, "χρησιμοποιώντας" ακόμα και τον υπουργό Γεωργίας (που αρνήθηκε να πάρει μέρος σε εκπομπή της τηλεόρασης, γιατί δε συμμετείχε ο... Λιόλιος και συμμετείχε ο Γ. Παττάκης). Ετσι δόθηκε το μήνυμα στα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δράσουν κατά της συμμετοχής των αγροτών στην κινητοποίηση. Κάτι που ο υπεύθυνος Αγροτικού της ΝΕ Λάρισας του κυβερνώντος κόμματος προώθησε, εναντιωνόμενος ανοιχτά στις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών του νομού κι ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο αποκλεισμού της Εθνικής οδού.

Ανοιχτά υπονομευτική, επίσης, ήταν και η στάση των στελεχών της ΝΔ. Ο Γ. Πίττας, πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, πήγε στη Λάρισα και έδωσε σαφείς εντολές - μεταφέροντας τη "γραμμή" της ηγεσίας της ΝΔ - στα αγροτικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μη συμμετέχουν στηνκινητοποίηση. Οι εντολές "εξετελέσθησαν" και τα στελέχη και οι οπαδοί της ΝΔ απείχαν επιδεικτικά. Αποκαλυπτικό είναι ότι ο Αχ. Μπουχλαριώτης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και στέλεχος της ΝΔ, δεν εμφανίστηκε ούτε για μια στιγμή στο "μπλόκο" των αγροτών, στην Εθνική οδό! Πάρ' όλα αυτά τα εμπόδια, η Εθνική οδός αποκλείστηκε για τρεις ώρες με δεκάδες τρακτέρ. Οι αγρότες της Λάρισας, που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση, φεύγοντας από το "μπλόκο", έδωσαν την υπόσχεση ότι γρήγορα θα ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα και θα είναι πολλαπλάσιοι.

  • Συγκέντρωση με τρακτέρ που παρέταξαν στο δρόμο στις Θεσπιές, πραγματοποίησαν και αρκετοί αγρότες της Βοιωτίας, παρά την κακοκαιρία και το χιόνι. Σήμερα θα κλιμακώσουν, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στη Θήβα.
Στην Αιτωλοακαρνανία

Αποκλεισμένος είναι από χτες ο δρόμος Αντίρριου - Ιωαννίνων από τους αγρότες Αιτωλοακαρνανίας και Αρτας - Πρέβεζας, που παραμένουν με εκατοντάδες τρακτέρ στη γέφυρα του Αχελώου, στη θέση Σαμάρι στην Αιτωλοακαρνανία και στη γέφυρα Καλογήρου στο Λούρο, στα όρια των νομών Πρέβεζας και Αρτας. Οι αγρότες κατέλαβαν με τα τρακτέρ από νωρίς το πρωί τη γέφυρα του Αχελώου, ενώ οι καπνοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Κατούνας απέκλεισαν το δρόμο στο Σαμάρι, όπου και παρέμειναν όλη τη νύχτα παρά το τσουχτερό κρύο. Η συμμετοχή των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας ήταν μαζική και μαχητική. Με συνθήματα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζεται, οι αγρότες κατάγγειλαν, τόσο την κυβέρνηση που την εφαρμόζει υποτακτικά, όσο και τα κόμματα, που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Οι αγρότες που πήραν την απόφαση να παραμείνουν όλη τη νύχτα ως τη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας σήμερα το μεσημέρι, δήλωναν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Στην Αρτα

Στην Αρτα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Πολλές εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή Αρτας και Πρέβεζας συγκεντρώθηκαν το πρωί στη γέφυρα Καλογήρου και την απέκλεισαν. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία χιλιομέτρων έως την Αρτα και απέκλεισαν επί ώρες το κέντρο της πόλης. Εκεί έκαψαν δέματα καπνά και οι κτηνοτρόφοι έχυσαν μπόλικο γάλα.

Θερμή ήταν η υποδοχή του Σπ. Στριφτάρη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος παρευρέθηκε στη γέφυρα Καλογήρου και στην Αιτωλοακαρνανία, και χαιρέτισε τους αγρότες, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των αγροτών.

Στην Ηλεία

"Φτάνει πια η κοροϊδία", "Μας πεθάνατε, δεν αντέχουμε άλλο", "Χορτάσαμε λόγια και υποσχέσεις. Θα αγωνιστούμε ως τη δικαίωσή μας". Με αυτά τα λόγια, έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Ηλείας, εκφράστηκε χτες το μεσημέρι η οργή, η απόγνωση και η αγανάκτηση των εκατοντάδων αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού. Με μαύρες σημαίες και συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αγροτιά της Ηλείας έδωσε μια δυναμική απάντηση και την υπόσχεση ότι "με τους αγώνες μας δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών που μας καταστρέφει". Παράλληλα, με τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους περικύκλωσαν τη νομαρχία, η οποία παρέμενε υπό κατάληψη ως αργά χτες τα μεσάνυχτα.

"Είναι μια από τις καλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στο νομό μας", είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Γιώργος Γκρουμούτης.Οντως, η δυναμικότητα, η αγωνιστικότητα και το πείσμα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού... περίσσευε. Από νωρίς το πρωί, όταν συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου, οι αγρότες έδειχναν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν "μέχρις τελικής πτώσεως" τα δίκαια αιτήματά τους. Κι όταν ο Γ. Γκρουμούτης τελείωσε την ομιλία του - όπου αναλύθηκαν οι δραματικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ στους αγρότες, αλλά και στους εργαζομένους, γενικότερα - οι αγρότες πορεύτηκαν προς τη νομαρχία φωνάζοντας: "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη", "Θέλουμε κυβέρνηση Αθηνών, κι όχι Βρυξελλών", "Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι".

Εξω από τη νομαρχία - όπου συμβολικά έχυσαν ποσότητες από το απούλητο γάλα τους οι κτηνοτρόφοι - οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και με την αδιαφορία του αντινομάρχη Κ. Λάμπρου. Ο τελευταίος αρνήθηκε να πάρει ενεργά μέρος στην κινητοποίηση, όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπει "μπροστάρης" σε αυτούς τους αγώνες. Προς στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια, αφού οργισμένοι οι αγρότες προσπάθησαν να μπουν μέσα στη νομαρχία φωνάζοντας "Φτάνει πια η κοροϊδία. Είστε απατεώνες"... Τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα - καθώς ο Κ. Λάμπρου αποχώρησε αμέσως... Οι αγρότες παρέμειναν όλο το βράδυ αποφασισμένοι έξω απ' το κτίριο της νομαρχίας, η οποίατελεί υπό κατάληψη και παρά το τσουχτερό κρύο.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο νομό Θεσσαλονίκης εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι από τον Λαγκαδά,το Ζαγκλιβέρι και κοινότητες της Β. Χαλκιδικής από το πρωί χτες απέκλεισαν την Εθνική Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της Γερακαρούς. Παρέμεναν εκεί, παρά το δυνατό ψύχος, δείχνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν και σήμερα. Συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα, επίσης, επί της Εθνικής Θεσσαλονίκης - Αθηνών πραγματοποίησαν και οι κτηνοτρόφοι της Δυτ. Θεσσαλονίκης στην αερογέφυρα Μαλγάρων. Σήμερα με απόφαση των συντονιστικών τους επιτροπών οι κτηνοτρόφοι του νομού έχουν προγραμματίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με νέες συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς στα ίδια σημεία, καθώς και στην αερογέφυρα Θέρμης στην περιοχή του αεροδρομίου.

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και καλούμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, να καταδικάσουν στην πράξη τις μεθοδεύσεις διάσπασης και υπονόμευσης του αγώνα τους και να κλιμακώσουν την πάλη ενάντια στην πολιτική που προωθεί την καταστροφή της ελληνικής αγροτιάς σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ και των πολυεθνικών", δήλωσε ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της ΣΕΑ Αν. Θεσσαλονίκης, δήλωσε χτες στον "Ρ".

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Κατσαρό, περιόδευσε χτες στα σημεία συγκέντρωσης και εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους.

Στο Κιλκίς

Στον νομό Κιλκίς οι κτηνοτρόφοι από το πρωί απέκλεισαν την Εθνική οδό Κιλκίς - Σερρών στη διασταύρωση Μεταλλικού, όπου παρέμειναν έως αργά το απόγευμα. Σήμερα προχωρούν και στον αποκλεισμό του κόμβου Μουριών και της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς στο ύψος της εισόδου της πόλης. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα από το πρωί και οι κτηνοτρόφοι της Ημαθίας, που θα συγκεντρωθούν σε τρία σημεία έξω από την πόλη της Βέροιας και θα καταλήξουν με πορεία μπροστά στη νομαρχία. Χτες από τις 10 π.μ. οι κτηνοτρόφοι της Βέροιας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη νομαρχία Ημαθίας και επέδωσαν ψήφισμα.

Επίσης, σήμερα από τις 10 π.μ. σε δυναμικές συγκεντρώσεις προχωρούν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Εβρου (στο Σουφλί και στις Φέρες), Σερρών, Καβάλας, Κοζάνης και Καστοριάς.Θα συγκεντρωθούν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων και θα πραγματοποιήσουν συμβολικές καταλήψεις σε δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα της ΑΤΕ.

Στην Κρήτη

Μεγάλο συλλαλητήριο αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα στο Ηράκλειο οι κτηνοτρόφοι του νομού, που κατεβαίνουν πρώτη φορά σε κινητοποίηση, για να διεκδικήσουν τη βελτίωση του εισοδήματός τους. Η επιτροπή των κτηνοτρόφων ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό να ξεκινήσει αγώνα διαρκείας και, όπως τονίζει, στο "Ρ" το μέλος της Στέλιος Σταυρακάκης,"η ίδρυση της επιτροπής ήταν το αποτέλεσμα της αγανάκτησής μας για το αδιέξοδο στο οποίο φτάσαμε, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα".

Οι κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ηρακλείου (ΕΑΣΗ). Θα ακολουθήσει πορεία ως τη νομαρχία και θα επιδοθεί ψήφισμα στο νομάρχη με τα αιτήματα του κλάδου. Χτες, υπό την πίεση των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου, που είχαν καταλάβει τη νομαρχία, ο υπουργός Γεωργίας υποσχέθηκε, χτες, στους εκπροσώπους τους την άμεση καταβολή του 50% της στρεμματικής ενίσχυσης. Ωστόσο, για τα άλλα σοβαρά προβλήματα των αμπελουργών (σωστή ρύθμιση των αμπελουργικών χρεών, αποζημίωση των πλημμυροπαθών αγροτών του 1994 και 1996), ο υπουργός παρέπεμψε στο... μέλλον τη συζήτησή τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ