Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν εξαπατούνται οι συνταξιούχοι

Απαντούν στην ευρωπαϊκή και κυβερνητική λιτότητα με πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 του Μάρτη 1996, στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30π.μ.

Αφετηρία νέων αγώνων αποτελεί για τους συνταξιούχους το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 12 του Μάρτη, στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 π.μ., απ' τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), για να τιμηθεί αγωνιστικά η επέτειος της 9ης του Μάρτη 1995, όταν οι συνταξιούχοι αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΑΤ με δακρυγόνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΣΕΑ, τονίστηκε ότι οι απόμαχοι της δουλιάς, θα αποδείξουν ότι δε φοβούνται τη βία του αστυνομικού κράτους, που, αντί να τους λυγίζει, τους ατσαλώνει τη θέληση για ταξικό αγώνα και αντίσταση στις αδικίες.

Ο Θ. Κανάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων της ΔΕΗ, τόνισε ότι"η συγκέντρωση στις 12 του Μάρτη θα ταρακουνήσει συθέμελα αυτό το ξεχαρβαλωμένο κράτος, γιατί δεν μπορεί να συνεχίζουν οι κυβερνήσεις να κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους επί σειρά ετών και στην ουσία να εισπράττουν λόγια παχιά χωρίς κανένα αποτέλεσμα".

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως υπεύθυνες για την οικονομική εξαθλίωση των συνταξιούχων, που τους έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό. "Το πρόγραμμα "σύγκλισης" αποτελεί, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, συνταγματικό χάρτη για τη χώρα. Την εφαρμογή του δέχτηκαν τόσο τα κόμματα εξουσίας όσο και ο "Συνασπισμός" και η "Πολιτική Ανοιξη"", τόνισε ο Χρ. Τριάντης.

Η ΣΕΑ κάλεσε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων να ακολουθήσουν το σωστό δρόμο του αγώνα, μακριά από τους αποπροσανατολισμούς των δήθεν κοινωνικών διαλόγων. "Οι κεφαλαιοκράτες καλούν σε διάλογο την ηγεσία των συνδικαλιστών, για να συζητήσουν πόσο ακόμα θα μειώσουν τα μεροκάματα των εργαζομένων... ".

Ο Ιω. Πλιάκος αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, σχετικά με την εξαγγελία μέτρων για τους συνταξιούχους τον Ιούνη, είπε: "Την ίδια υπόσχεση είχε δώσει και ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Α. Τσοχατζόπουλος, που είχε υποστηρίξει ότι μέχρι το Γενάρη του 1996 θα συσταθεί επιτροπή από τους προέδρους των ομοσπονδιών, η οποία θα εξέταζε τα αιτήματα των συνταξιούχων. Σήμερα, όμως, συνέχισε, η διαδικασία αυτή αναβάλλεται για τον Ιούνη, οι συνταξιούχοι είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν άλλες αναβολές. Η συνάντησή μας, αν τελικά πραγματοποιηθεί, με τον Κ. Σημίτη θα πρέπει να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα μας, αλλιώς θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, με μια κλιμάκωση σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο".

Σχετικά με την προχτεσινή έκθεση της Κομισιόν η οποία απονέμει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για το "κατόρθωμα" καθήλωσης μισθών και συντάξεων ο Δ. Μαυροδόγλου τόνισε: "Ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 11,6%, στην Ελλάδα μειώθηκαν 12%, πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη των βιομηχάνων στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερα και από τις πολυεθνικές της Ευρώπης". "Οι βιομήχανοι, πρόσθεσε ο Δ. Μαυροδόγλου, που τάχτηκαν κατά της επανασύνδεσης της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη δεν έχουν δικαίωμα αυτό το δικαίωμα. Τα κέρδη που έχουν αποκομίσει στη δεκαετή λιτότητα τούς επιτρέπουν να συμβάλουν, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ