Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΞΟΙ
Μικρό νησί, μεγάλα προβλήματα

Μια εικόνα παρακμής, από ένα μικρό νησί που παραμένει ξεχασμένο το χειμώνα κι ας "βουλιάζει" από τουρίστες το καλοκαίρι, μας μεταφέρει με επιστολή του ο Δημήτρης Μάστορας,συνταξιούχος ναυπηγοξυλουργός, γραμματέας της ΚΟΒ του ΚΚΕ στο νησί, που δεν είναι άλλο από τους Παξούς των Ιονίων.

Στο νησί κατοικούν μόνιμα 3.000 άνθρωποι, Ελληνες και Αλβανοί, που το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, φτάνουν τους 9.000. Για όλον αυτό τον κόσμο υπάρχει ένα αγροτικό ιατρείο που ξεκίνησε η κατασκευή του το '85 για να ολοκληρωθεί με κόπους και στερήσεις των ίδιων των κατοίκων πρόσφατα, με προοπτική να λειτουργήσει σαν Κέντρο Υγείας. Ενώ, λοιπόν, το κτίριο είναι έτοιμο, παραμένει άδειο από μηχανήματα και προσωπικό. "Μαθαίνουμε ότι τα μηχανήματα που ανήκουν στο ιατρείο Παξών βρίσκονται στο νοσοκομείο της Κέρκυρας" γράφει ο αποστολέας. Οι ελλείψεις αυτές αναγκάζουν τους κατοίκους να θυσιάζουν χρόνο, χρήμα, αλλά και να ρισκάρουν τη ζωή τους για να πηγαίνουν στα Γιάννενα ή την Κέρκυρα.

Τα σχέδια για κατασκευή δικτύου αποχέτευσης μένουν στα συρτάρια. Πολλοί βόθροι είναι μικροί και ξεχειλίζουν, ενώ το δίκτυο του πόσιμου νερού περνάει από δίπλα τους.

Το έργο της δεξαμενής για τη συγκέντρωση νερού που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατασκευαστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει δυο χειμώνες με πολλές βροχές, αλλά η δεξαμενή να μένει άδεια. Η έλλειψη του νερού γίνεται ακόμη πιο αισθητή τους τουριστικούς μήνες και οι κοινότητες αναγκάζονται να φέρνουν υδροφόρες με το αζημίωτο για τους νερουλάδες φυσικά.

Τα σχολειά έχουν ελλείψεις σε καθηγητές, όπως πληροφορικής, αγγλικών και μουσικής, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε εποπτικό υλικό. Στο σχολείο του Γαϊου το πόσιμο νερό είναι επικίνδυνο, ενώ το πρώτο γυμνάσιο σχεδόν δεν έχει δάπεδο!

Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι προβληματικές. Το εισόδημα των κατοίκων από τις ελιές είναι χαμηλό λόγω της καταστροφής της παραγωγής. Αναγκάζονται να αγοράζουν ακόμη και το λάδι για δική τους χρήση.

Αλλά και ο τουρισμός φέρνει προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες των γιοτ ρίχνουν τη νύχτα τις ακαθαρσίες τους στα λιμάνια του νησιού. Ιδιαίτερα έντονο γίνεται το πρόβλημα στο λιμάνι της Λάκκας, που είναι σε κλειστό κόλπο.

Οσο για τους διαχειριστές της εξουσίας μένουν στις υποσχέσεις. "Πάνε χρόνια τώρα που παραμονές των εκλογών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μας βγάζουν ανακοινώσεις ότι όλα τα προβλήματά μας βρήκαν τη λύση τους... Φτάνει πια η κοροϊδία. Απ' αυτή έχουμε χορτάσει" καταλήγει ο μπάρμπα - Δημήτρης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ