Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποια είναι η Αριστερά;

Ποια είναι σήμερα η Αριστερά; Υπάρχει; Και αν υπάρχει, πού είναι; Και πώς μπορεί, ν' αναγνωριστεί; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Αυτά και άλλα παρεμφερή ερωτήματα τίθενται δημοσίως, σε παντός είδους έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Τα θέτουν πολλοί και διάφοροι, που μπορούν να καταταγούν σε δυο κατηγορίες: Σ' εκείνους, που υπήρξαν πάντοτε εχθροί της Αριστεράς και σ' αυτούς, που την αποδέχθηκαν κι εντάχθηκαν στις δυνάμεις της, αλλά, τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στις ανατολικές χώρες, απομακρύνθηκαν απ' αυτήν, σε αποστάσεις ποικίλες, μικρές, μέτριες ή μεγάλες.

Οι απαντήσεις, που δίνουν για την Αριστερά οι αντίπαλοι και πολέμιοί της, οι απαρνητές και αμφισβητίες της, επίσης ποικίλλουν. Αλλοι αναφωνούν, πανηγυρίζοντες, ότι η Αριστερά ηττήθηκε κατά κράτος και εξέλιπε, οριστικώς και αμετακλήτως. Επήλθε το τέλος της και συνάμα το τέλος της πολιτικής, άρα και το τέλος της ιστορίας!

Αλλοι, μετριοπαθέστεροι και συγκρατημένοι, διαπιστώνουν ότι η Αριστερά αφομοιώθηκε με το Κέντρο, ότι έγινε συστατικό νέων πολιτικών σχημάτων, άρα έχασε την αυτοτέλειά της. Δηλαδή, κατ' αυτούς, περιήλθε σε μια κατάσταση νεκροφάνειας.

Τέλος, άλλοι, ποιητικότεροι, θυμήθηκαν το λεχθέν για την Ελένη των ομηρικών επών και την αποκαλούν "αδειανό πουκάμισο". Με άλλα λόγια, πεζότερα, τη χαρακτηρίζουν σαν απ' αρχής ουτοπία.

Μπροστά σ' αυτή την ατέλειωτη και νεφελώδη πολιτικολογία, για την Αριστερά, προβάλλουν γεγονότα, που απλοποιούν τα πράγματα και αποσαφηνίζουν την κατάσταση. Γεγονότα, που τα παρακολουθούμε κι εμείς, οι απλοί πολίτες, και συνάγουμε εξ αυτών απλά συμπεράσματα.

Είδαμε τον καπιταλισμό, να επικρατεί σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη. Τον είδαμε, να εισδύει στις ανατολικές χώρες, μετά την εκεί ανατροπή του σοσιαλισμού. Και τώρα τον βλέπουμε, να δείχνει το πολεμικό, αιματοβαμμένο πρόσωπό του. Δρα, σαν ιμπεριαλισμός, κι έχει προκαλέσει συγκρούσεις και αναστατώσεις σε πολλά σημεία της Γης. Στρέφοντας τη μια χώρα εναντίον της άλλης, κατοχυρώνει την κυριαρχία του και προσπορίζεται οικονομικά οφέλη.

Μπροστά σ' αυτή την άγρια και αρπακτική επέλαση του καπιταλισμού, τμήματα λαού των δοκιμαζόμενων χωρών αντιστέκονται και αντιτάσσουν τη συνεννόηση μεταξύ των κρατών και την ειρηνική λύση των διαφορών τους. Το ίδιο έγινε και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υστερα από εκείνη την αλληλοσφαγή, την τρομερότερη της ιστορίας, οι λαοί λαχταρούσαν τη γαλήνη, να επουλώσουν τις πληγές τους και να οργανώσουν μια ανθρωπινότερη ζωή.

Αλλά δεν τους άφησε ο καπιταλισμός. Αυτό το αδυσώπητο τέρας είχε μεν χάσει ένα κομμάτι του, το φασισμό, αλλά έμενε ισχυρό και πρόβαλε πάλι το απειλητικό και ειδεχθές μούτρο του. Ο κυριότερος εκπρόσωπός του, ο Ουϊστον Τσόρτσιλ, εξαπέλυσε τις απειλές του κατά της Σοβιετικής Ενωσης και προκάλεσε τον ψυχρό πόλεμο. Το σοσιαλιστικό στρατόπεδο αντέδρασε, συγκροτώντας σε πολλές χώρες, και στη δική μας, οργανώσεις προάσπισης της ειρήνης.

Αυτό γίνεται και τώρα. Τμήματα λαού των χωρών, τις οποίες έχει εμπλέξει ο καπιταλισμός σε πολυάριθμες συρράξεις, όπως και των χωρών, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, δίνουν τα χέρια πάνω από σύνορα και, με το σωτήριο σύνθημα "τίποτε δε χωρίζει τους λαούς", προσπαθούν, να φράξουν τον αιματόβρεχτο δρόμο του καπιταλισμού και να ματαιώσουν τις δολιότητές του και τα σχέδιά του. Αυτή είναι η Αριστερά.

Στην τελευταία κρίση, που ξέσπασε μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, κρίση, πίσω από την οποία κινήθηκε και κινείται η πρώτη καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική δύναμη, ακούστηκαν, μέσα στο σάλαγο των απειλών και τη βοή των τυμπάνων του πολέμου, οι νηφάλιες και ειρηνοφόρες φωνές πνευματικών ανθρώπων και από τις δύο ακτές του Αιγαίου. Οι πιο εντυπωσιακές και οι πιο βαρύηχες ήταν οι φωνές δυο μεγάλων καλλιτεχνών της χώρας μας και της Τουρκίας. Του Μίκη Θεοδωράκη και του Ζουλφού Λιβανελί.

Τα μηνύματα, που αντάλλαξαν, μας θύμισαν τον μεγάλο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Οταν στη χώρα μας, μετά τη λήξη του πολέμου, οι αριστεροί καταδιώκονταν ανηλεώς και στήνονταν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, ο Χικμέτ αρρώστησε από την καρδιά του και είπε στο γιατρό, που τον εξήτασε:

- Πώς να είναι καλά η καρδιά μου, γιατρέ; Η μισή είναι άρρωστη και η άλλη μισή ντουφεκίζεται κάθε πρωί στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η Αριστερά.

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ