Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996

Ψαλίδισμα και σταγονόμετρο στις επιδοτήσεις ενοικίου

Και νέες περικοπές σχεδιάζονται στην επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ. Σύμφωνα με σχέδιο υπουργικής απόφασης, την επιδότηση δεν μπορεί να πάρει ούτε ένα ζευγάρι, που αμείβεται με το κατώτατο βασικό ημερομίσθιο!


ΣΕΛ.  15

ΜΕΤΑ ΤΑ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΧΩΡΙΣ
ΧΑΛΑΡΩΣΗ
και για τρία χρόνια η λιτότητα

Την απαρέγκλιτη εμμονή της στο λεγόμενο πρόγραμμα σύγκλισης, διαδηλώνει η κυβέρνηση Σημίτη, απειλώντας τους εργαζόμενους και διαβεβαιώνοντας τους "εταίρους"

Καμιά απολύτως χαλάρωση της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας εις βάρος των εργαζομένων δεν πρόκειται να επιτρέψει η κυβέρνηση, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Το δήλωσε χτες, χωρίς μάλιστα να ρωτηθεί, ο υπουργός Οικονομικών, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Η δήλωση εκτιμάται πως εντάσσεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να δείξει πυγμή και "σκληρή γραμμή" προς τους εργαζόμενους και, ταυτόχρονα, να στείλει το απαιτούμενο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το μήνυμα αυτό, οι "εταίροι", εκτός από τα "ευχαριστώ" που εισπράττουν για τη στάση τους απέναντι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, θα πρέπει να θεωρούν ως "ένα το κρατούμενο" την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων, να πορευτούν απαρέγκλιτα στο δρόμο του "προγράμματος σύγκλισης" και της παραπέρα κλιμάκωσης της πολιτικής λιτότητας.

Σε στιγμές που η κυβέρνηση απεργάζεται τρόπους να αυξήσει την οικονομική αφαίμαξη της πλειοψηφίας των πολιτών, προκειμένου να βρεθούν δεκάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια, για να δοθούν με τη μορφή των κινήτρων στις πολυεθνικές και στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τη ΓΣΕΕ πως επιδιώκει ..."κοινωνικό διάλογο", με στόχο την "εθνική συμφωνία". Ενδεικτικό των προθέσεών του, βέβαια, είναι ότι το υπερώριμο αίτημα για την επανασύνδεση των συντάξεων με τους κατώτατους μισθούς δήλωσε πως θα εξεταστεί από επιτροπή που θα συσταθεί.


ΣΕΛ.  13,    15

Ζούσαν μια ζωή στο Σαράγεβο

Η Μίρα δακρύζει. Το όνομά της - Ειρήνη στα σέρβικα - ακούγεται παράφωνα στο παράπηγμα που βρήκε για σπίτι, εγκαταλείποντας το Σαράγεβο. Ακούγεται παράφωνα, όταν τα μάτια της κόρης της, της Μίλιτσα, βλέπουν το φλας της μηχανής σαν λάμψη βομβαρδισμού.

"Το σπίτι μου είναι το Σαράγεβο", λέει. Το ίδιο λένε με το βλέμμα, με τα λόγια ή τη σιωπή τους χιλιάδες συμπατριώτες της, που το εγκαταλείπουν κι αυτοί. Τώρα, ο ήχος του όπλου αντικαταστάθηκε από το λαχάνιασμα του αλόγου που σέρνει το κάρο της προσφυγιάς. Από την εξάτμιση του φορτηγού που αγκομαχάει να κουβαλήσει τα όνειρα, τον πόνο και το αίμα. Μόνο σε ένα μοιάζουνε. Είναι και οι δύο ήχοι πολέμου...


ΣΕΛ.  16  -  17

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο σ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ από τον Ελιό Κεφαλονιάς, για το ΚΚΕ που κράτησε και κρατάει ψηλά τα λάβαρα του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, με την ευκαιρία και προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου, αλλά και στη μνήμη της συντρόφισσας της ζωής του, Βασιλικής, προσφέρει το ποσό των 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ελιού του ΚΚΕ.


Εξέγερση στις Φυλακές Πάτρας

Με στόχο τη μαζική απόδραση, εξεγέρθηκαν χτες κρατούμενοι των φυλακών. Ξέφυγαν πέντε βαρυποινίτες, ενώ άλλοι 40 εμποδίστηκαν την τελευταία στιγμή. Οι εξεγερμένοι κρατούν ομήρους τον διευθυντή και επτά υπαλλήλους. Στις φυλακές κρατούνται 756 άτομα, ενώ είναι χωρητικότητας μόλις 350 θέσεων


ΣΕΛ.  23
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προτείνουν πλήρη κατάργηση του "βέτο"

Την επέκταση της αρχής της πλειοψηφίας σ' όλο το φάσμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφαλείας, υιοθέτησε και θα παρουσιάσει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ