ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Σε ιδιώτες με προγραμματικές συμφωνίες

Κυβέρνηση και "κοινωνικοί εταίροι" - εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, του Τεχνικού (ΤΕΕ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ) - "τα βρήκαν", στο θέμα της σύναψης προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ της εγχώριας ιδιωτικής βιομηχανίας και των ΔΕΚΟ καθώς και για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή τους στο όνομα του "εκσυγχρονισμού". Αυτό προκύπτει, από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας,μετά από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και άλλοι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και του ΟΕΕ με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ, ο Γ. Παπαντωνίου υιοθέτησε τις περισσότερες από τις θέσεις που του αναπτύχθηκαν από τους εκπροσώπους των τεσσάρων φορέων για το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα θέσει υπόψη των ενδιαφερομένων φορέων και των διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

Το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών, είχε τεθεί πριν από λίγους μήνες από τον μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη,επικεφαλής του πολυσχιδούς μονοπωλιακού ομίλου, ο οποίος - εντελώς "τυχαία" - θεάθηκε χτες στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο τελευταίος με γράμμα του προς την κυβέρνηση, τα κόμματα, μαζικούς - συνδικαλιστικούς φορείς, έθεσε θέμα ανάληψης των κρατικών προμηθειών από την "εγχώρια" ιδιωτική βιομηχανία. Επικαλέστηκε μάλιστα σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχουν αξιοποιήσει οι υπόλοιπες, εκτός Ελλάδας, χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αναθέτουν τις κρατικές προμήθειες στις"εθνικές" ιδιωτικές βιομηχανίες.

Το λογικοφανές από πρώτη ματιά επιχείρημα του μεγαλοεπιχειρηματία προσκρούει στο δύσβατο έδαφος της ελληνικής πραγματικότητας. Αφήνοντας κατά μέρος το ερώτημα, τι σημαίνει "εθνική" βιομηχανία, στην περίοδο του διεθνοποιημένου καπιταλισμού, είναι εμφανές ότι η λεία των κρατικών προμηθειών - οι οποίες το 1996 θα ανέλθουν στο 1 τρισ. δραχμές - θα αποτελέσει ένα ακόμα κρίσιμο πόλο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Γιατί η υπόθεση ξεκοκαλίσματος της λείας των κρατικών προμηθειών, είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της αμφιλεγόμενης το τελευταίο διάστημα συμμαχίας Κόκκαλη - Λαμπράκη από τη μια πλευρά και του έταιρου πολυεθνικού ομίλου Βαρδινογιάννη από την άλλη. Και είναι γνωστό ότι η ανοιχτή ή συγκαλυμμένη σύγκρουση - πολλές φορές άγρια - των δύο αυτών χρηματιστικών ομίλων, η οποία επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής - πολιτιστικής ζωής, έχει διχάσει την κυβέρνηση αλλά και την αστική αντιπολίτευση καθώς εκπρόσωποί τους φέρονται τοποθετημένοι υπέρ του ενός ή του άλλου μονομάχου, η παρουσία των οποίων βαρύνει καταθλιπτικά τους ορίζοντες της χώρας.

Λιτότητα για τα επόμενα 3 χρόνια!

Το ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, βγαίνοντας από το γραφείο του πρωθυπουργού, με τον οποίο είχε συνεργασία πάνω από μία ώρα, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη του Κ. Σημίτη με τους Παπαντωνίου, Παπαδόπουλο, Παπαδήμο

Τη συνέχιση χωρίς καμία χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής σκληρής λιτότητας, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, με πρόσχημα την αναγκαιότητα συμμετοχής της χώρας μας στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Οπως προκύπτει και από τις σχετικές δηλώσεις, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί "για τις τρέχουσες και μελλούμενες δημοσιονομικές εξελίξεις" και ιδιαίτερα για την πορεία που σημειώνουν τα έσοδα και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 1996, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξερχόμενος από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και προσαρμογή για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου η χώρα μας να συμμετάσχει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική "αποτελεί μονόδρομο".Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η παραπάνω θέση σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, αρκούμενος στην επισήμανση ότι "δεν είπα κάτι τέτοιο". Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τακτική δημιουργίας και διατήρησης κλίματος "παροχολογίας", στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφ' ενός μεν έχει αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα, αφ' ετέρου δε δεν αναιρεί ούτε στο ελάχιστο το γενικότερο αντιλαϊκό πνεύμα που διακρίνει την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην πορεία που εμφανίζουν τα έσοδα, πληροφορίες καθιστούν δύσκολους τους στόχους για ρυθμό αύξησης 13,6% που έχει θέσει για ολόκληρο το έτος η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια συνάντηση, τέθηκε και το ζήτημα περιστολής των δαπανών του δημοσίου, κυρίως μέσα από τις διαδικασίες συρρίκνωσης ή και κατάργησης διαφόρων επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό Οργανισμών και ΝΠΔΔ, που προωθεί η κυβέρνηση.

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,τον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο,και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμο,για ένα γενικότερο "τσεκ απ" στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Μετά τη σύσκεψη, η διάρκεια της οποίας - ας σημειωθεί - ήταν μεγαλύτερη των δύο ωρών, και οι τρεις υπουργοί απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της σημαντικής διόγκωσης που παρουσίασε κατά το 1995 το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και ιδιαίτερα του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και η έντονη αναζωπύρωση που εμφανίζει ο πληθωρισμός από τους πρώτους κιόλας μήνες του 1996.

Αμοιβαίο Κεφάλαιο για τα ασφαλιστικά ταμεία

Στα πλαίσια του νομοθετικού έργου για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Για το θέμα αυτό το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προωθεί νομοσχέδιο, κεντρικό σημείο του οποίου είναι η δημιουργία Αμοιβαίου Κεφαλαίου, που θα δημιουργηθεί από τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων. Τη δε ευθύνη διαχείρισης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου θα έχει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από 2,517 τρισ. δραχμές το 1993 αυξήθηκαν σε 3,034 τρισ. δραχμές το 1994 και στα 3.455 τρισ. δραχμές το 1995.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ