ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση

Κριτική στους χειρισμούς του Μ. Εβερτ ασκήθηκε χτες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος

Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καλά κρατεί και έχει μεταφερθεί μάλιστα μέσα στα κομματικά όργανα.

Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος τα στελέχη που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη ή φροντίζουν να παίρνουν αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος άσκησαν κριτική για τους χειρισμούς του Μ. Εβερτ, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το βάρος της κριτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, σήκωσε η Ν. Μπακογιάννη,η οποία στο πνεύμα των πρόσφατων δηλώσεων του Κ. Μητσοτάκη ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης προς την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. Η ίδια κατηγόρησε τον Μ. Εβερτ πως δε συγκαλεί συχνά τα όργανα του κόμματος, ενώ είπε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες προτάσεις και θέσεις του κόμματος δε γίνονται πιστευτές από τον κόσμο. Μάλιστα επικαλέστηκε πρόσφατο γκάλοπ, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρουσιάζει μεγάλη διεισδυτικότητα στο χώρο της ΝΔ.

Την κριτική της Ν. Μπακογιάννη συμμερίστηκε και ο Σ. Μάνος,ο οποίος είπε ότι το κόμμα ύψωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης στα εξωτερικά θέματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε νέα λάθη, τα οποία θα βρει μπροστά της η χώρα. Χαμηλούς τόνους ζήτησε και ο Γ. Σουφλιάς,χωρίς όμως να φτάσει το κόμμα στο σημείο να προσφέρει ασυλία στην κυβέρνηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να έχουμε εκλογές, τις οποίες όμως τοποθέτησε το φθινόπωρο, άσχετα με το ποιος θα κυριαρχήσει στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη συγκρότηση "σκιώδους κυβέρνησης", αλλά ο Μ. Εβερτ του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι του παρόντος.

Σημείο αντιπαράθεσης όμως αποτέλεσε και η προχτεσινή επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Ο Σ. Κούβελας δήλωσε ότι "όλοι συμβάλλουμε με τον τρόπο μας" για τα εξωτερικά θέματα και είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει τεράστια πείρα και κανένας δε χάνει ακούγοντας τη γνώμη του.

Στην κριτική των Μητσοτακικών, στελέχη της Ρηγίλλης απαντούσαν ότι το κόμμα επί Εβερτ εδώ και τρία χρόνια ασκεί πολιτική "χαμηλών τόνων" σε αντίθεση με την τακτική του Κ. Μητσοτάκη, που επί εποχής του η λέξη "προδοσία" βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Απέδιδαν δε την κριτική στην τακτική του επίτιμου προέδρου της ΝΔ να διαφοροποιείται συνεχώς από την ηγεσία του κόμματος.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Β. Μαγγίνας μεταξύ άλλων χαμήλωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης στα εξωτερικά θέματα, λέγοντας απλώς ότι "θα ασκείται κριτική, όταν υπάρχουν λάθη".

ΠΑΣΟΚ
Νέο σίριαλ η "επιστροφή Παπανδρέου"

Το ενδεχόμενο επιστροφής του Α. Παπανδρέου και ο ρόλος του στο εσωκομματικό πεδίο απασχολούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ο "προβληματισμός" γύρω από αυτό το θέμα χρησιμοποιείται από κυβέρνηση και ΜΜΕ για αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών.

Αν και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον προκλήθηκε μια αμηχανία μετά τις δηλώσεις του Τηλ. Χυτήρη,αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι "ο ρόλος που ταιριάζει στον Α. Παπανδρέου είναι αυτός του συμβόλου ενότητας του ΠΑΣΟΚ και πέραν αυτού τίποτα". Ωστόσο, δεν κρύβουν την αμηχανία και τους φόβους τους στην περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να αναμειχθεί στα εσωκομματικά και αρχίζει π. χ. να συγκαλεί το ΕΓ κ. ο. κ. Σε κάθε περίπτωση όλοι αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια να προσδιορίσουν από πριν και ερήμην του Α. Παπανδρέου το ρόλο του στη μεταπαπανδρεϊκή εποχή είναι μετέωρη.

Χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Παπανδρέου και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μετέφερε τους χαιρετισμούς των ξένων ηγετών και αντάλλαξαν κάποιες απόψεις για τα τρέχοντα θέματα. Επίσης ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Α. Παπανδρέου στο "Ωνάσειο" το επόμενο διάστημα.

Ο Κ. Σημίτης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της συνάντησης τους τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την "επιστροφή Παπανδρέου". Ο Α. Τσοχατζόπουλος μάλλον φάνηκε να αποδέχεται την ύπαρξη "διακριτών ρόλων" μεταξύ Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη ως θετικό προηγούμενο για τις εξελίξεις μετά το συνέδριο, λέγοντας ότι "ο Α. Παπανδρέου είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Σημίτης είναι πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα όλα αυτά είναι βασικά αντικειμενικά στοιχεία της πορείας μέχρι το συνέδριο". Ο Ν. Σηφουνάκης,μιλώντας στον "Πλάνετ", εκτίμησε ότι ήταν μεγάλο λάθος του Κ. Σημίτη που δε συμβουλεύτηκε τον Α. Παπανδρέου στα εθνικά θέματα. Ο Μ. Δασκαλάκης,μέλος του ΕΓ, δήλωσε στον "Φλας" ότι μόνο ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου θα αποφασίσει πότε και πώς θα παρέμβει και πού θα παρέμβει.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ η διάταξη των μελών της ΚΕ σε διάφορους τομείς που θα αναλάβουν τη διαμόρφωση της πρώτης εισήγησης του συνεδρίου, που αφορά το ιδεολογικοπολιτικό ντοκουμέντο και τις θέσεις.

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μικροπροβλήματα...

Χαμηλό πυρετό 37,6 εμφάνισε χτες το πρωί ο Α. Παπανδρέου, που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις μικρολοιμώξεις που παρουσιάζει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (στην τραχεία). Οι γιατροί του χορήγησαν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος και ο πυρετός έπεσε το απόγευμα. Πρόβλημα υπάρχει και με τη λειτουργία της "φίστουλας" για την αιμοκάθαρση, οι γιατροί όμως εκτιμούν πως θα αντιμετωπιστεί σύντομα.

Σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο, η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται ομαλά. Συνεχίζονται η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και η κινησιοθεραπεία.

Το πρωί επισκέφτηκε τον Α. Παπανδρέου ο τέως υπουργός Γ. Κατσιφάρας.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΓΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην προκλητική στάση της Τουρκίας, στην τελευταία κρίση στο Αιγαίο, αλλά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν σήμερα στις 6 το απόγευμα οι 10 Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης - μέλη της ΟΓΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά στο δημαρχείο (πίσω από το ΑΛΚΑΖΑΡ).

Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών καλούν την ελληνική κυβέρνηση να πάψει να εφαρμόζει την πολιτική της υποτέλειας προς τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Καλούν τις γυναίκες να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και να στείλουν μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η συναυλία ειρήνης

Συναυλία ειρήνης διοργανώνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η συναυλία θα γίνει στην Παλιά Βουλή (άγαλμα Κολοκοτρώνη, οδός Σταδίου). "Επειδή αγωνιούμε για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας, ας πορευτούμε μαζί, τραγουδώντας στο δρόμο της ειρήνης", τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, καλώντας στη συναυλία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ