ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξέγερση στις Φυλακές Πάτρας

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σχεδιάστηκε με σκοπό τη μαζική απόδραση. Τελικά, ξέφυγαν πέντε, ενώ την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η απόδραση άλλων 40. Οι κρατούμενοι κρατούν ομήρους τον διευθυντή και εφτά σωφρονιστικούς υπάλληλους, ενώ από τις 7.15μμ, χτες, άρχισαν διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση της κατάστασης

Το εκρηκτικό πρόβλημα των φυλακών της χώρας ήρθε πάλι χτες στο προσκήνιο, μετά την εξέγερση των κρατουμένων στις Φυλακές του Αγ. Στεφάνου Πάτρας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν καλά προσχεδιασμένη και αποσκοπούσε στην απόδραση βαρυποινιτών. Το σχέδιο πέτυχε και πέντε κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων, κατά πληροφορίες, είναι και ο ισοβίτης Κώστας Σαμαράς, έφυγαν από την κύρια πύλη της φυλακής. Πίσω τους άλλοι κρατούμενοι έπιασαν ομήρους τον διευθυντή των φυλακών, Γιάννη Νικολακάκη,και εφτά σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Πλήρωμα περιπολικού που ήταν έξω από την κεντρική πύλη απέτρεψε απόδραση 40 κρατουμένων πυροβολώντας στον αέρα.

Η εξέγερση άρχισε στις 4.50 το απόγευμα, στο τέλος του επισκεπτηρίου, κατά την ώρα της επιστροφής των κρατουμένων στα κελιά τους. Κρατούμενοι επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στους υπαλλήλους και έπιασαν ομήρους μερικούς από αυτούς. Παράλληλα, πολλοί κρατούμενοι της 4ης πτέρυγας κινήθηκαν ανάλογα. Μια ομάδα κατευθύνθηκε οπλισμένη με μαχαίρια προς την κεντρική πύλη. Κάποιοι φυλακισμένοι κρατούσαν πιστόλι και ξύλινα ομοιώματα χειροβομβίδας. Οι πέντε κρατούμενοι επιβιβάστηκαν σε ΙΧ που τους περίμενε με ανοιχτές τις πόρτες κι εξαφανίστηκαν.

Στη συνέχεια οι εξεγερμένοι, κυρίως αλλοδαποί, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας είναι 100 - 150, σε σύνολο 756 φυλακισμένων, άρχισαν ν' ανάβουν φωτιές μέσα στο χώρο της φυλακής. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο διοικητήριο και αποκόπηκε η τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ λεηλατήθηκε το φαρμακείο. Μέχρι αργά το βράδυ φωτιές έκαιγαν στους βοηθητικούς χώρους των φυλακών, ενώ τα κελιά παρέμειναν άθικτα. Τραυματισμοί δεν υπήρξαν, αλλά τέσσερις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς. Οι φυλακές έχουν χωρητικότητα 350 θέσεων και σε αυτές κρατούνται πολλοί "σκληροί" κρατούμενοι, που μεταφέρθηκαν εκεί μετά την εξέγερση στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το 80% του πληθυσμού της φυλακής κρατείται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ 260 περίπου είναι αλλοδαποί, από τους οποίους 150 περίπου είναι Αλβανοί.

Το σωφρονιστικό προσωπικό "πιάστηκε στον ύπνο". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχιφύλακας Π. Φιλοδήμος απουσίαζε, συμμετέχοντας σε κάποια σύσκεψη. Ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε στο χώρο των φυλακών με καθυστέρηση μιας ώρας, ενώ η διμοιρία των ΜΑΤ έφτασε εκεί στις 7μμ. Στο χώρο έξω από τις φυλακές εμφανίστηκε το βράδυ και ο Αντώνης Αραβαντινός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, εδώ και αρκετές μέρες είχαν δοθεί οδηγίες του υπουργού για ενίσχυση της εξωτερικής φρουράς της φυλακής, καθώς και εντολή για την απομάκρυνση του οπλισμού που φυλασσόταν εκεί και δεν ήταν λειτουργικά αναγκαίος.

Οπως δήλωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πάτρας, Κ. Χριστόπουλος,στις 7.15 το βράδυ, εκπρόσωποι των κρατουμένων ζήτησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του για την εξομάλυνση της κατάστασης και την προβολή των αιτημάτων τους, ζητώντας ως συνομιλητή τους τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όμηροι κρατούνται στο κελί του ισοβίτη Ν. Κοεμτζή και εκεί είναι ασφαλείς "με τη βοήθεια κρατουμένων που θέλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της τάξης", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Εκτός από τον διευθυντή όμηροι είναι οι Κ. Παραδείσης, Β. Καμαριάρης, Τ. Σιαβίκος, Κ. Χαραλαμπόπουλος, Δ. Νάκης, Φ. Βρακατσέλης και Ε. Γαλιφάς.Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η συνήγορος του Ν. Κοεμτζή εμφανίστηκε στο χώρο έξω από τις φυλακές και δήλωσε ότι ο πελάτης της δε συμμετέχει στην εξέγερση.

Πριν πέντε μέρες κλιμάκιο του υπουργείου είχε επισκεφτεί και συζητήσει με φυλακισμένους όλα τα προβλήματα και αιτήματά τους, ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου που έχει καταρτιστεί από την επιτροπή και παραδόθηκε χτες στον Ε. Βενιζέλο.

Επίσης, χτες, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε κρατουμένους των Φυλακών της Λάρισας, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δυο άτομα. Επειδή η διεύθυνση της φυλακής είχε πληροφορίες για επικείμενη στάση, είχαν παρθεί από προχτές επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Υποθήκη για το μέλλον

Πέτυχε σημαντική άνοδο και καταγράφηκε ως συμπαγής δύναμη, ιδιαίτερα στο χώρο των νέων μαχόμενων δικηγόρων

Σημαντική αύξηση των δυνάμεών της πέτυχε η Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση(ΔΑΚ) στις εκλογές στο ΔΣΑ και καταγράφεται ως μια αξιόλογη δύναμη.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΔΑΚ και υποψήφιος πρόεδρος, Β. Δημόπουλος, συγκέντρωσε 595 ψήφους (ποσοστό 5,77%) από 445 ψήφους (4,07%) στις προηγούμενες εκλογές. Επίσης, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου επί 9.961 (από τα 10.301 συνολικά) καταμετρημένων ψηφοδελτίων, η ΔΑΚ συγκέντρωνε 603 ψήφους (6,05%) από 604 ψήφους (5,35%) των προηγούμενων εκλογών. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κερδίζει μία έδρα, με μεγάλες πιθανότητες μέχρι τέλους να κερδίσει και δεύτερη.

Ωστόσο, η επιτυχία της ΔΑΚ είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί καταγράφτηκε ως μια υπολογίσιμη και συμπαγής δύναμη στο δικηγορικό χώρο, η οποία αντλεί δυνάμεις κυρίως από τους νέους και μαχόμενους δικηγόρους τα συμφέροντα των οποίων εκφράζει. Είναι ενδεικτικό ότι από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το ποσοστό της ΔΑΚ στη νέα γενιά των δικηγόρων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο που πήρε στις εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι το προχτεσινό αποτέλεσμα ανοίγει νέες δρόμους για αγώνες των δικηγόρων και για μια δικηγορία σε όφελος των εργαζομένων.

Την προεδρία του ΔΣΑ θα διεκδικήσουν την ερχόμενη Κυριακή οι Α. Ρουπακιώτης και Κ. Νταϊλιάνας. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι υποψήφιοι πρόεδροι έλαβαν: Α. Ρουπακιώτης, 2.627 ψήφους, (ποσοστό 25,97%), Κ. Νταϊλιάνας, 2.198 ψήφους (21,33%), Σ. Πολύδωρας 1.919 ψήφους (18,62%), Δ. Παξινός 1.490 ψήφους (14,46%), Β. Δημόπουλος 595 ψήφους (5,77%), Θ. Βασιλάκης 479 ψήφους (4,65%), Ε. Κουρής 415 ψήφους (4,03%), Α. Κεφαλέας 290 ψήφους (2,81), Δ. Κρέστος 156 ψήφους 1,51%, Κ. Γεωργόπουλος 40 ψήφους, 0,39%, Α. Σκονδριανός 19 ψήφους (0,18%), Α. Ηλίας 16 ψήφους (0,16%) και Γ. Παυλόπουλος 13 ψήφους (0,13%).

Μεγάλος χαμένος θεωρείται ο Σ. Πολύδωρας, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, που υποψήφιος προερχόμενος από το χώρο της ΝΔ δεν περνάει στο δεύτερο γύρο. Σε αυτό συνέβαλε η πολυδιάσπαση, καθώς υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι που διεκδικούσαν τις ψήφους του συγκεκριμένου χώρου. Ανάλογο πρόβλημα υπήρξε και στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Ο απερχόμενος πρόεδρος Τ. Παππάς και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μέχρι την ύστατη στιγμή αρνήθηκε να δηλώσει υποστήριξη στον Κ. Νταϊλιάνα. Ετσι, δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη η πρωτιά του Α. Ρουπακιώτη, στην αναμέτρηση για την προεδρεία. Ο Α. Ρουπακιώτης είναι μεν στέλεχος του "ΣΥΝ", αλλά ηγήθηκε ψηφοδελτίου στο οποίο συμμετείχαν υποψήφιοι προερχόμενοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, όμως, και παρά αυτήν την πολυσυλλεκτικότητα, το ψηφοδέλτιό του για το ΔΣ συγκέντρωσε σχεδόν τους μισούς ψήφους. Πάντως, η τακτική των μεγάλων κομμάτων, αλλά και των συγκροτημάτων του Τύπου, δεν έχει να κάνει μόνο με τις αντιθέσεις και τις φιλοδοξίες προσώπων, αλλά και με τους γενικότερους "εκσυγχρονιστικούς" σχεδιασμούς και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Για τις 24 έδρες του ΔΣ, κατανέμονται ως εξής: "Ανανέωση" (Κ. Νταϊλιάνας) με ποσοστό ψήφων 24,58% έξι έδρες. "Δικηγορική Πρωτοπορία" (Σ. Πολύδωρας) με 22,10% πέντε έδρες. "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων" (Α. Ρουπακιώτης) με 15,39% τέσσερις έδρες. "Δικηγορική Παρουσία" (Δ. Παξινός) με 8,50% δύο έδρες. Από μία έδρα παίρνουν η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" με 6,05%, η "Δικηγορική Αναβάθμιση" (5,22%), η "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας" (3,97%), η "Δικηγορική Αμυνα" (Θ. Βασιλάκης, 3,81%), οι "Δικηγόροι σε Κίνηση" (2,88%), η "Ελεύθερη Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων" (Ε. Κουρής, 2,61%) και οι "Δικηγόροι της Αθήνας" (Α. Κεφαλέας, 2,50%).

Εξάλλου, στις φετινές εκλογές το ποσοστό συμμετοχής ήταν 71,7%, ενώ το αντίστοιχο το 1993 ήταν 78.30%. Αύξηση αποχής κατά 7% σε σχέση με το 1993.

Ασφαλτόστρωση στη Δροσοπούλου

Εργα ασφαλτόστρωσης ξεκινούν από σήμερα το βράδυ στην οδό Δροσοπούλου (από την οδό Κοδριγκτώνος μέχρι τη λεωφόρο Γαλατσίου), που θα σημάνουν αρκετή ταλαιπωρία για τους διερχόμενους οδηγούς, αν και θα διεξάγονται κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Οπως πληροφορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ - που παρακαλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τα σήματα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας - οι εργασίες θα διαρκέσουν έως τις 15 του Μάρτη.

Aπό την

Aπό την ψηφοφορία των δικηγόρων της Αθήνας

Σεισμός στον Μπράλο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες, στις 3.17 μμ, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται νότια της Λαμίας, στην περιοχή του Μπράλου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νότιο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας - από τη Ναύπακτο έως την Εύβοια - δημιούργησε πανικό στους κατοίκους, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει υλικές ζημιές. "Το μέγεθος του σεισμού είναι φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", είπε στο "Ρ" ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερευνητής - σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οπως ανέφερε ο Γ. Παπαδόπουλος, "η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει βεβαρημένο σεισμολογικό παρελθόν, άσχετα αν κατά καιρούς έχουν σημειωθεί ανάλογου μεγέθους σεισμικές δονήσεις".

ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Βράχος έφραξε τις γραμμές του τρένου

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν σήμερα τα τρένα του ΟΣΕ στην περιοχή της Μαλακάσας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων του Οργανισμού. Τα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων παρουσιάστηκαν από χτες το μεσημέρι, όταν αποκολλήθηκε βράχος και έφραξε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή της Μαλακάσας. Την αποκόλληση του βράχου, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, προκάλεσαν τα μηχανήματα που εκτελούν έργα στην περιοχή, μετά τις κατολισθήσεις του περασμένου Οκτώβρη. Μέχρι αργά χτες βράδυ η κυκλοφορία των τρένων διεξαγόταν στη μια γραμμή, μέχρι τα ειδικά μηχανήματα να θρυμματίσουν το βράχο και να αποκαταστήσουν τυχόν ζημιές στο δίκτυο. Κατά τους αρμοδίους του ΟΣΕ, σήμερα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα τρένα θα κυκλοφορήσουν κανονικά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org